Leder

Skal eksperimenterende fiktion nu overtage krimien som dansk litteraturs eksportvare?

Olga Ravns roman ’De ansatte’ er blandt få nominerede til en af verdens mest prestigiøse litterære priser. Og et af flere eksempler på, at den danske spekulative fiktion, som også Jonas Eika hitter med, kan nå verden rundt
Olga Ravns roman ’De ansatte’ er nomineret til en af verdens mest prestigiøse litterære priser, den internationale Booker-pris.

Olga Ravns roman ’De ansatte’ er nomineret til en af verdens mest prestigiøse litterære priser, den internationale Booker-pris.

Peter Hove Olesen

Debat
24. april 2021

Vejen til et internationalt gennembrud kan tage mange, snørklede veje.

For Olga Ravn, hvis roman De ansatte (2018) netop er blevet shortlistet til den internationale Booker-pris – den engelsksprogede verdens mest prestigiøse litterære pris for oversat litteratur – gik den gennem en bestillingsopgave og en gæsteoptræden.

I første omgang, inden romanen blev udgivet på Gyldendal, optrådte den som komponent i billedkunstneren Lea Guldditte Hestelunds udstilling på Overgaden i København, der havde den kryptiske titel Consumed Future Spewed up as Present.

Teksten indgik i udstillingen på linje med Gulddittes på én gang organiske og fremmedartede objekter, der blandede læderdesign, plastik og marmor, og – som der stod i denne avis’ anmeldelse – både mindede om arkæologiske spor fra en fremmed verden og om »en retrostil fra fremtiden«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

En noget tvetydig konklusion, synes jeg.
Skidt eller kanel.?