Leder

Danske biografer har erklæret krig mod streamingtjenesterne

Biograferne genåbner torsdag med et hav af nye film, og både biografer og filmfans glæder sig. En række biografer har dog valgt at boykotte flere af filmene, fordi de allerede kan ses på streamingtjenester. Reaktionen er forståelig, men er det den rigtige?
Flere af de danske biografkæder heriblandt Nordisk Film, der er Danmarks største biografoperatør, nægter at vise en række film, som allerede eller lige straks kan ses på de store, amerikanskejede streamingtjenester. Arkivfoto.

Flere af de danske biografkæder heriblandt Nordisk Film, der er Danmarks største biografoperatør, nægter at vise en række film, som allerede eller lige straks kan ses på de store, amerikanskejede streamingtjenester. Arkivfoto.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
6. maj 2021

Torsdag genåbner de danske biografer efter mange måneders nedlukning, og filmglade danskere kan igen bevæge sig ind i mørket og få en audiovisuel totaloplevelse. Det er der god grund til at glæde sig over.

Biografrummet giver og kræver en fordybelse, det er umuligt at få hjemme foran computerskærmen eller tv-apparatet. Man må heller ikke glemme fornøjelsen og fryden ved at dele filmoplevelsen – gyset, grinet og tanken – med de andre mennesker, der er i salen, man sidder i. Og endelig er biograferne så vigtig en del af den danske filmbranches økosystem, at det er en katastrofe, at de har været lukket så længe.

Men bag glæden over, at biograferne genåbner – og den optimisme, der er at spore hos biografdirektører og filmdistributører – gemmer sig en konflikt af de større.

Flere af de film, der åbner biograferne torsdag – Sound of Metal, oscarvinderen Nomadland, ramasjangfilmen Godzilla vs. Kong – kan nemlig allerede ses (eller kommer lige straks) på en af de store, amerikanskejede streamingtjenester, som har forsynet film- og serieglade danskere med underholdning under pandemien.

Derfor nægter flere af landets biografkæder – Nordisk Film, der er Danmarks største biografoperatør, Big Bio og CinemaxX – at vise filmene.

Overlevelse og markering

Umiddelbart er deres reaktion til at forstå. Biograferne frygter, hvad der vil ske med dem og deres indtjening, hvis alle de store amerikanske film kan streames, samtidig med at de har biografpremiere – eller kort tid efter. 

Under den første genåbning af samfundet i sommeren 2020 var det tydeligt, hvor afhængige biograferne er af amerikanske film. Publikum strømmede ind for at se de danske film, der havde premiere i perioden – især Thomas Vinterbergs oscarvinder, Druk, og Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere – men der var ingen engelsksprogede blockbusters til at sælge endnu flere billetter.

Amerikanerne holdt deres store film tilbage, og resultatet var danske filmproducenter, der fik en økonomisk gevinst, mens biograferne i hele 2020 kun solgte halvdelen af de billetter, de plejer. Så når biograferne vælger at boykotte enkelte film og distributører, handler det om overlevelse og en samtidig markering af, hvad de vil finde sig i.

Det er usikkert, om lille David, de danske biografer, reelt har en chance mod store Goliat, de amerikanske filmselskaber og -distributører, der ejer streamingtjenesterne – forhandlinger mellem parterne skulle dog være i gang.

Den såkaldte hold back-periode, der er mellem en films biografpremiere og dens tilgængelighed via streaming/Video On Demand, har længe været under pres og er kun blevet kortere under coronanedlukningen.

I Danmark er den normalt på tre-fire måneder, men adskillige film har enten haft premiere samtidig i biografer og på streamingtjenester eller har kun haft streamingpremiere. Argumentet har været, at verden har befundet sig i en undtagelsestilstand, og at situationen ville blive normaliseret, når alting åbnede igen. 

Kortere tid mellem biograf og streaming

Disney og Warner Bros. har dog meldt ud, at det er en strategi, de vil fortsætte med i hele 2021. Om de gør det, vil tiden vise. Det afhænger blandt andet af, om de kan tjene penge nok til at producere de næste store, dyre film. Og det er der mange, som tvivler på, idet biograferne også for Hollywood udgør den største indtægtskilde.

Og spørgsmålet er, om den aggressive taktik, biograferne lægger for dagen, er den rigtige, og om ikke de burde bruge kræfterne på at tilpasse sig en tid og en verden, hvor streaming betyder og bestemmer mere og mere. Det er svært at forestille sig en fremtid, hvor der ikke er kortere tid mellem biograf og streaming, i hvert fald når det kommer til de amerikanske film. Den danske filmbranche vil nok ikke være med i en sådan aftale.

Men den udvikling vil dog uundgåeligt ramme biograferne, der har brug for at tænke mere langsigtet. Streamingtjenesterne har demokratiseret filmudbuddet ved at gøre det nemt og hurtigt tilgængeligt for alle og frisat publikum. Det er en frihed, publikum nødigt giver fra sig igen.

Biograferne skal gøre sig uundværlige for publikum, blandt andet ved at vise alle væsentlige film. For selvfølgelig skal film (også) ses i biografen. Det er det eneste sted, man får en unik følelsesmæssig og sanselig oplevelse, og herfra skal lyde en utvetydig opfordring til at støtte de danske biografer så meget som overhovedet muligt.

Information anmelder alle de vigtigste, biografaktuelle film i et særkulturtillæg fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er da bare dumt, hvis man i øvrigt også kan sælge billetter til dem - fordi folk måske vil se dem på et stort lærred.
Det er jo heller ikke alle, der abonnerer på streamingtjenester, jeg gør f.eks. ikke, og det er meget sjældent, jeg lejer en film.

Kim Houmøller, Alvin Jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, biograferne skal vise ALLE væsentlige film, men der satses for lidt på film fra det romanske sprogområde. Og denne tendens bør bestemt ikke fortsætte.

Jeppe Larsen

Jeg synes da ellers ofte når en biograf sætter en gammel film op, så ender det i fyldte sale, selvom filmen har været vist på nationalt tv eller på dvd i årevis. Biografer har trods alt andet at byde på end bare at være først.