Leder

Danske biografer har erklæret krig mod streamingtjenesterne

Biograferne genåbner torsdag med et hav af nye film, og både biografer og filmfans glæder sig. En række biografer har dog valgt at boykotte flere af filmene, fordi de allerede kan ses på streamingtjenester. Reaktionen er forståelig, men er det den rigtige?
Flere af de danske biografkæder heriblandt Nordisk Film, der er Danmarks største biografoperatør, nægter at vise en række film, som allerede eller lige straks kan ses på de store, amerikanskejede streamingtjenester. Arkivfoto.

Flere af de danske biografkæder heriblandt Nordisk Film, der er Danmarks største biografoperatør, nægter at vise en række film, som allerede eller lige straks kan ses på de store, amerikanskejede streamingtjenester. Arkivfoto.

Mads Claus Rasmussen

Debat
6. maj 2021

Torsdag genåbner de danske biografer efter mange måneders nedlukning, og filmglade danskere kan igen bevæge sig ind i mørket og få en audiovisuel totaloplevelse. Det er der god grund til at glæde sig over.

Biografrummet giver og kræver en fordybelse, det er umuligt at få hjemme foran computerskærmen eller tv-apparatet. Man må heller ikke glemme fornøjelsen og fryden ved at dele filmoplevelsen – gyset, grinet og tanken – med de andre mennesker, der er i salen, man sidder i. Og endelig er biograferne så vigtig en del af den danske filmbranches økosystem, at det er en katastrofe, at de har været lukket så længe.

Men bag glæden over, at biograferne genåbner – og den optimisme, der er at spore hos biografdirektører og filmdistributører – gemmer sig en konflikt af de større.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er da bare dumt, hvis man i øvrigt også kan sælge billetter til dem - fordi folk måske vil se dem på et stort lærred.
Det er jo heller ikke alle, der abonnerer på streamingtjenester, jeg gør f.eks. ikke, og det er meget sjældent, jeg lejer en film.

Kim Houmøller, Alvin Jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, biograferne skal vise ALLE væsentlige film, men der satses for lidt på film fra det romanske sprogområde. Og denne tendens bør bestemt ikke fortsætte.

Jeppe Larsen

Jeg synes da ellers ofte når en biograf sætter en gammel film op, så ender det i fyldte sale, selvom filmen har været vist på nationalt tv eller på dvd i årevis. Biografer har trods alt andet at byde på end bare at være først.