Leder

Obskure grupper af franske militærfolk fremmaner forrykte borgerkrigsscenarier

Mystiske militære kuptrusler fra enten anonyme eller pensionerede militærfolk minder Frankrig om dyster historisk understrøm
Pensionerede franske generaler og anonyme militærfolk har åbent advaret den franske præsident Emmanuel Macron (til venstre) om, at landet står på forstadiet til borgerkrig mod islamister. Det er en tyndt camoufleret trussel om militærkup, men forsvarschef François Lecointre (til højre) har forsikret om militærets loyalitet over for forfatningen.

Pensionerede franske generaler og anonyme militærfolk har åbent advaret den franske præsident Emmanuel Macron (til venstre) om, at landet står på forstadiet til borgerkrig mod islamister. Det er en tyndt camoufleret trussel om militærkup, men forsvarschef François Lecointre (til højre) har forsikret om militærets loyalitet over for forfatningen.

Christian Hartmann

Debat
14. maj 2021

Den løber som en dyster understrøm i fransk historie: forestillingen om forsynets stærke mand, der i tider med tumult træder ind på scenen, tager nationen under kommando og genrejser patriotisk sammenhold og grandeur. 200 år efter hans død fejrer franskmændene stadig general Napoleon, der kronede sig til kejser efter år med revolutionskaos. Andre figurer forsøgte uden held at gøre ham kunsten efter: den revanchistiske general Boulanger efter krigsnederlaget til Preussen i 1871, Vichy-styrets marskal Pétain, Algier-kuppets leder, general Salan i 1961.

Det moderne Frankrigs landsfader, general De Gaulle, fik selv en håndsrækning fra hærgeneral Massu, da han i 1958 påtog sig at lede Frankrig og grundlagde Den Femte Republik på ruinerne af den uregerlige Fjerde. Det konstitutionelle demokrati, som Frankrig i dag har, blev skabt ved Massus militærkup. Massu skænkede magten til De Gaulle. Derved gjorde han paradoksalt nok en autoritær demokrat til præsident.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her