Leder

Syriens endeløse krig

Tirsdagens præsidentvalg i Syrien har sendt håbet om syrisk demokrati længere ud i en uvis fremtid
Tilhængere af Syriens præsident Bashar al-Assad fejrer tirsdagens valgsejr, som angiveligt blev vundet med 95,1 procent af de afgivne stemmer.

Tilhængere af Syriens præsident Bashar al-Assad fejrer tirsdagens valgsejr, som angiveligt blev vundet med 95,1 procent af de afgivne stemmer.

Louai Beshara

Debat
29. maj 2021

Læsere skal være tilgivet, hvis de har overset, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, tirsdag blev genvalgt med 95,1 procent af de afgivne stemmer. Begivenheden blev forbigået i de elektroniske medier og nåede næppe en eneste notespalte i toneangivende dagblade, men er ikke desto mindre af betydning for håbet om en politisk løsning på den nu ti år lange borgerkrig, der truer med at blive endeløs.

Bashar al-Assads to modkandidater, Mahmoud Marei fra det lille arabiske parti i den tålte opposition, og en eksviceminister, Abdallah Saloum Abdallah, var med, så der var under fem procent demokratisk vinduespynt. Ikke at det narrede nogen – endnu før de godt og vel 14 millioner vælgere – svarende til en stemmeprocent på 78 – mødte op ved valgurnerne, havde USA og de største EU-lande erklæret valget for »hverken frit eller fair«. Valgobservatører fra FN og Vesten blev på forhånd afvist af regimet, og kun en lille brøkdel af de 6,6 millioner flygtninge i eksil – en fjerdedel af alle verdens flygtninge – deltog i valget. Og størstedelen af de syv millioner internt fordrevne, strandet i den nordvestlige Idlib-provins og i den kurdiske Rojava-enklave, var ligeledes udelukket fra at stemme.

Det lagde dog ikke nogen dæmper på regimets selvglæde, illustreret med Bashar al-Assads valg af stemmested i Douma, hovedby i Gouta-regionen og blandt de første steder, syrere gik til væbnet modstand. Douma var så sent som i 2018 mål for kemiske angreb med kloringas, og Bashars signal, som han stod der ved stemmeboksen flankeret af sin pyntelige hustru, Asma, var entydigt: Jeg har styr på situationen. I parentes bemærket en selvsikkerhed, der også imponerer danske myndigheder, der som bekendt har erklæret Rif Damaskus-provinsen som sikker for tilbagesendte flygtninge.

De 'frie' valg

I sig selv en absurditet, da ingen syrere er sikre på det, naive danske politikere definerer som »liv, ære og velfærd«. En halv million er dræbt, 60 procent er fordrevet, 9,3 millioner lever af fødevarealmisser, 2,5 millioner børn er ikke i skole. FN’s Menneskerettighedsråd har skildret konflikten som »de mest afskyelige overtrædelser af international humanitær lov«. Den tilstand ændres ikke, så længe Syrien er splittet i det interne opgør mellem sunnitter og alawitter, mellem kurdere og arabere, og som er udartet i stedfortræderkrige iscenesat af USA, Tyrkiet, Rusland og Iran. Og hvor Damaskus, beskyttet af russiske og iranske våben, obstruerer den for tiden strandede Geneve-proces, der med FN-resolution 2254 stiler mod en ny forfatning fulgt af frie valg.

Hvabehar? De ’frie valg’ blev jo afholdt i tirsdags! Eller hur?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her