Leder

Facebook vinder første runde i retsopgør om monopol. Men politikerne vil gribe ind

En forbundsdommer tilbageviste mandag et sagsanlæg fra 40 delstater og forbundsregeringens antimonopolinstans mod Facebook, angiveligt fordi de ikke kunne bevise, at platformen misbruger sin markedsdominans. Det kan give medvind til ny ’antitrust’-lovgivning
Stifter af Facebook Mark Zuckerberg skal ikke fejre sejren for tidligt, efter sagen om platformens monopol er frafaldet.

Stifter af Facebook Mark Zuckerberg skal ikke fejre sejren for tidligt, efter sagen om platformens monopol er frafaldet.

Susan Walsh

Debat
30. juni 2021

I den første af flere kommende retssager om karteldannelse i USA’s techindustri har den amerikanske forbundsregering lidt et overraskende nederlag til Marc Zuckerbergs Facebook.

Det skete mandag ved en forbundsdomstol i Washington, D.C., der tilbageviste et søgsmål fra 40 delstater og forbundsstatens uafhængige antitrust-instans, Federal Trade Commission (FTC), som blandt andet har til opgave at modarbejde monopolets skadelige indflydelse på den frie konkurrence.

FTC hævder i sagsanlægget, at Facebook har overtrådt monopollovgivningen ved at have opkøbt konkurrenterne Instagram og WhatsApp og ved at have hindret andre apps i at virke på Facebooks platform.

Dommer James Boasberg skriver, at sagsøgeren FTC i sin begæring ganske enkelt ikke har ført bevis for, at Facebooks dominerende markedsposition i USA udgør et monopol, sådan som begrebet er defineret juridisk i den eksisterende lovgivning (Sherman Antitrust Act fra 1890).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her