Leder

Global selskabsskat vil skaffe flere penge til statskasserne. Men der er langt til enighed

G7-gruppens finansministre skrev historie med deres opbakning til en global selskabsskat og beskatning af de store techselskabers overskud på udenlandske markeder. Men der er masser af knaster at overvinde, inden man når til konsensus blandt 134 medlemslande i OECD
Finansministrene i G7 mødtes i London som en del af forberedelserne til G7-mødet i Cornwall i det sydvestlige England på lørdag.

Finansministrene i G7 mødtes i London som en del af forberedelserne til G7-mødet i Cornwall i det sydvestlige England på lørdag.

Pool

Debat
8. juni 2021

Et første meningsfuldt skridt er blevet taget for at stoppe en gennem mange årtier faldende beskatning af multinationale selskaber. Den konklusion må man drage af sluterklæringen fra finansministermødet i G7-gruppen, som blev offentliggjort lørdag i London.

Det er uden tvivl en historisk begivenhed, at de syv største økonomier i verden (dog er Kina ikke medlem af G7) kan blive enige om en global skatteordning, som vil gøre det mindre attraktivt for multinationale koncerner at bruge offshore skattely, divergerende rater for selskabsskat fra land til land og – for techselskabernes vedkommende – manglende fysisk tilstedeværelse, til at betale så lidt som muligt i skat af overskud.

Men hvis hensigtserklæringen mellem G7-landene skal blive til virkelighed, kræver det noget af et politisk kunststykke i Washington, D.C., og andre hovedstæder. Den første af flere udfordringer er at få overbevist finansministrene fra G20-landene (der blandt andet omfatter store økonomier som Kina, Indien og Brasilien) om at bakke op om forslaget. De mødes i begyndelsen af juni i Venedig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her