Leder

Italien forlænger kontroversiel flygtningeaftale og sætter streg under Europas moralske falliterklæring

Italien har valgt at forlænge en kontroversiel aftale med Libyen, hvor den libyske kystvagt får penge og udstyr for til gengæld at blokere flygtninge og migranters færd til Europa. Det er effektivt – men umenneskeligt
Antallet af flygtninge, der ankommer til Italien er vokset fra 11.471 i 2019 og 34.154 i 2020 til 26.917 alene i de første syv måneder af i år.

Antallet af flygtninge, der ankommer til Italien er vokset fra 11.471 i 2019 og 34.154 i 2020 til 26.917 alene i de første syv måneder af i år.

Taha Jawashi/Ritzau Scanpix

Debat
30. juli 2021

Kan man fortsætte en strategi, som måske nok er effektiv, men samtidig anklages for at være umenneskelig og moralsk forkastelig. Ja, lyder svaret fra det italienske parlament, som har stemt for at forlænge en aftale med Libyen, hvor italienerne leverer penge, udstyr og træning til den libyske kystvagt, som så til gengæld skal gøre alt i sin magt for at forhindre migranter og flygtninge i at nå Italiens og Europas kyster.

Den reelle udlicitering af Italiens grænsekontrol har nu varet i fire år og anses for at have været stærkt medvirkende til, at antallet af migranter og flygtninge, der formår at krydse Middelhavet, er faldet drastisk. Men ordningen beskyldes også for at øge migranters og flygtninges lidelser betydeligt, da de personer, der bliver opsnappet af den libyske kystvagt, tvinges retur til det kaotiske og krigshærgede lands fangecentre, hvor de udsættes for brutal og systematisk mishandling.

Det har både FN og menneskerettighedsorganisationer dokumenteret. Senest i denne måned er Amnesty International kommet med anklager om, at flygtninge og migranter i libysk varetægt udsættes for tortur, voldtægt og tvangsarbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Ikke mindst vi danskere bør krumme tæer, når talen falder på at fordele de flygtninge, der måtte ankomme til EU's medlemslande.

Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Harald Viuff, Katrine Damm, erik pedersen, Pietro Cini og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

Trafikken af flygtninge og emigranter over Middelhavet Europa er et kynisk spil som kun har én vinder. De samvittighedsløse menneskesmuglere, der for uhyrlige pengesummer sender folk ud på havet i synkefærdige plimsollere. Taberne derimod er naturligvis først og fremmest de der drukner. I 2016 mistede ca. 5100 personer livet på vej over Middelhavet. Dette tal faldt efter aftalen med Libyen blev indgået til ca. 2.300 personer i 2018 og er fortsat med at falde til ca. 1400 personer i 2020. I år har indtil videre ca. 800 mistet livet. Men det er stadigvæk 800 for mange.

Tilbage på Nordafrikas kyster sidder en anden gruppe af tabere. Alle dem der ikke har mulighed for at skrabe penge sammen til menneskesmuglerne. Det er som oftest de ældre eller det er enlige kvinder med børn. Mennesker der aldrig får en chance for at sætte foden på Europas kyster og få deres asylanmodning behandlet efter flygtningeretslige regler. Imens er de europæiske lande nødt til at bruge store økonomiske ressourcer på at behandle asylanmodninger fra immigranter, der for manges vedkommende ikke har nogen konventionsmæssigt ret til opholdstilladelse, men som nægter at forlade Europa og som derfor ofte vælger en uværdig tilværelse som illegal. Mange ender som tiggere eller havner i prostitution eller kriminalitet.

Der er derfor sund fornuft i idéen om at flytte asylbehandlingen til et land syd for Middelhavet. Så kan alle søge på lige fod og personer der tilkendes asyl bør derefter fordeles solidarisk imellem EU's medlemslande. Herunder naturligvis også Danmark. Det vil næppe helt afholde illegale migranter i at forsøge at komme ulovligt ind i Europa, men strømmen af desperate mennesker i overfyldte livsfarlige både vil forhåbentligt svinde mærkbart og dermed også antallet af druknede personer. Så hvis man blankt afviser en sådan løsning må man også være parat til at påtage sig en del af skylden for de mange menneskeliv der desværre fortsat vil gå tabt. En anden, men dybt urealistisk mulighed er naturligvis at EU etablerer fast rutefart fra Nordafrika så enhver migrant/asylsøger gratis kan blive færget til Sydeuropa og få prøvet deres anmodning. Men så er Europa og migranterne tilbage ved det under afsnit 2 omtalte problem.

https://www.statista.com/statistics/1082077/deaths-of-migrants-in-the-me...