#MeToo

New Yorks guvernør bør trække sig efter beskyldninger om seksuel chikane. Men han bliver

Guvernør Andrew Cuomo ligner en afgået politiker, efter en sønderlemmende rapport blev offentliggjort med vidners beskrivelse af hans grænseoverskridende behandling af unge kvinder. Men ligesom Trump lader han sig ikke skræmme og kæmper for sit politiske liv
New Yorks guvernør Andrew Cuomo er havnet i #MeToo stormens øje, efter at beskyldninger fremsat af elleve kvinder tidligere i år bliver berigtiget af flere hundrede vidner i en ny uafhængig rapport.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo er havnet i #MeToo stormens øje, efter at beskyldninger fremsat af elleve kvinder tidligere i år bliver berigtiget af flere hundrede vidner i en ny uafhængig rapport.

RICHARD DREW

Debat
6. august 2021

Da flere snese kvinder under valgkampen i 2016 beskyldte daværende præsidentkandidat Donald Trump for seksuel chikane, uopfordret kropsberøring og i et tilfælde for voldtægt, benægtede han det pure og præsenterede i stedet pressen for en gruppe kvinder, der havde fremsat samme type anklager mod præsident Bill Clinton tyve år tidligere.

Skakmat. Stormen drev over. Trump blev præsident. I 2017 gjorde #MeToo-bevægelsen sin entré, og siden har kvinders vidnesbyrd mod mænd i høje stillinger afstedkommet mange tilbagetrædelser inden for amerikanske medier og erhvervsliv. Nogle er blevet idømt langvarige fængselsstraffe, andre har taget orlov og er startet på en ny karriere.

Indtil for nylig er få politikere blevet berørt. Det til trods for en udbredt opfattelse af, at for eksempel nogle kongrespolitikere udnytter deres magtfulde stilling til at lægge an mod kvindelige underordnede.

Men nu har bevægelsens lange fangarme fået greb om New Yorks guvernør, Andrew Cuomo. I en rapport udarbejdet af to uafhængige advokater på vegne af New Yorks statsadvokat, Letitia James, bliver beskyldninger fremsat af elleve kvinder tidligere i år berigtiget af flere hundrede vidner.

Går ikke uden kamp

Cuomo, søn af en berømt italiensk-amerikansk politiker og tidligere guvernør i New York, skal have chikaneret og befamlet kvindelige medarbejdere og skabt en »giftig atmosfære« på arbejdspladsen. Og måske værst af alt have søgt at tage hævn mod den første kvinde, der trådte offentligt frem med sin smertefulde historie.

Guvernøren forsvarer sig i en 13 minutter lang video med et kendt mantra, at han – ligesom Joe Biden – har for vane at kramme kvinder og mænd, hvilket kan misforstås. Men de fleste eksempler på hans seksuelle krænkelser i rapporten finder faktisk sted uden for søgelyset.

Langt de fleste politikere ville på dette tidspunkt have valgt at træde tilbage. Cuomo er i sin tredje embedsperiode; han har på mange områder været en effektiv leder af landets næststørste stat. Men ligesom en anden New York-politiker, Donald Trump, er han ikke typen, der frivilligt opgiver magten.

Cuomo vil formentlig gøre modstand hele vejen til en rigsretssag i delstatsparlamentet, der vil finde sted i efteråret og omfatte andre former for magtmisbrug. Ingen tør i dag vædde på, om denne durkdrevne politiker imod alle odds klarer skærene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En lille anekdote om demokraten Andrew Cuomo fra Twitter. Det hændte nemlig at jeg en nat var på Twitter hvor Cuomo netop i starten af pandemien meddelte at han havde planer om at ville skære i statens sundhed - defund healthcare. Politiet havde netop dræbt George Floyd og alle var gaden... eller på Twitter. Så der gik ikke lang tid før nogen fandt sammenhængen mellem den hadede Cuomo og politibrutalitet og fandt på sloganet defund the police.

Andrew Cuomo var altså med sin modbydelige sundhedspolitik ophavsmand til sloganet defund the police.

Jens Brix Christiansen

New York er faktisk USA's 4.-største stat (efter antal indbyggere).