Leder

Det er tid til at ændre fodboldkulturen

Hvis jargonen kan ændre sig, så man stadig kan bevare den frie stemning og humoren i fodboldverdenen, men komme væk fra en kultur, hvor ord som bøsse og homo er skældsord, vil det være en sund udvikling
Hvad må man råbe, når man er til foldbold i Parken? Det er ved at ændre sig.

Hvad må man råbe, når man er til foldbold i Parken? Det er ved at ændre sig.

Franz Waelischmiller

Debat
9. august 2021

»Fisse, kusse, Schmeichel er en mur!« råbte de danske roligans tidligere denne sommer, når landsholdsmålmand Kasper Schmeichel leverede gode redninger i Parken under EM i fodbold. Blandt de råbende tilskuere var børn, unge og helt almindelige familiefædre og -mødre. Det er svært at forestille sig de samme mennesker råbe noget lignende i en hvilken som helst anden sammenhæng, fodbolden – og sport mere bredt, men især fodbolden – er et særligt rum med en særlig jargon.

»Du må godt i Parken!« som det hed i en række FCK-reklamespots fra starten af 00’erne, hvor netop retorikken fra tilskuerpladserne blev taget ud i virkeligheden og pludselig blev upassende. Spørgsmålet er, om man stadig må i Parken, eller om det er ved at ændre sig? Nogle så Schmeichel-råbet som upassende og sexistisk, andre så det som en hyldest til noget, som mange godt kan lide. Men det nye er, at debatten overhovedet finder sted, og at mange er begyndt at sige fra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Må man råbe bøsserøv til foldbold
Må man kaste rundt med fadøl
Må man sig` dom`ren mangler briller
Må man sig` de spiller som idioter `
Må man sige bonderøv om folk
der kommer lige fra Ålborg
Må man tage sig til hovedet
når kommentar` er åndsvag`

Næ næ næ næ næ det må vi ikke,
fy fy skamme skamme fy fy ah ah
slemme slemme fy fy næ næ nix nix
slut forbudt - men hva må vi så?

Må vi rose journalisten
Må vi elske redaktøren
Må vi ha`den rigti`mening
når vi læser i Inform´en
Må vi bøje os i støvet
når vi bliv`r påskrevet
Må vi slette vores indlæg
Når vi krænker moderator

Ja ja ja ja ja det må vi gerne
næ sikke fint fint ja ja meget det blir
stort stort klap klap fint fint flot flot
det var godt - nå det må vi godt.

Louise Hansen

@William Mannicke, bortset fra at det ikke rimer, så er din tekst vel mest en træls udstilling af et menneske (dig), som simpelthen ikke forstår, at verden af i dag er en anden end den, du ønskede dig. Og så tuder du på ubehjælpsomme vers.

Hov Maninicke
du' ik'sjov - du kan ikke
Det eneste du skriver er copy-paste fra 4chan
du er lisså lille som din tisser, mand