Leder

Det er tid til at ændre fodboldkulturen

Hvis jargonen kan ændre sig, så man stadig kan bevare den frie stemning og humoren i fodboldverdenen, men komme væk fra en kultur, hvor ord som bøsse og homo er skældsord, vil det være en sund udvikling
Hvad må man råbe, når man er til foldbold i Parken? Det er ved at ændre sig.

Hvad må man råbe, når man er til foldbold i Parken? Det er ved at ændre sig.

Franz Waelischmiller

Debat
9. august 2021

»Fisse, kusse, Schmeichel er en mur!« råbte de danske roligans tidligere denne sommer, når landsholdsmålmand Kasper Schmeichel leverede gode redninger i Parken under EM i fodbold. Blandt de råbende tilskuere var børn, unge og helt almindelige familiefædre og -mødre. Det er svært at forestille sig de samme mennesker råbe noget lignende i en hvilken som helst anden sammenhæng, fodbolden – og sport mere bredt, men især fodbolden – er et særligt rum med en særlig jargon.

»Du må godt i Parken!« som det hed i en række FCK-reklamespots fra starten af 00’erne, hvor netop retorikken fra tilskuerpladserne blev taget ud i virkeligheden og pludselig blev upassende. Spørgsmålet er, om man stadig må i Parken, eller om det er ved at ændre sig? Nogle så Schmeichel-råbet som upassende og sexistisk, andre så det som en hyldest til noget, som mange godt kan lide. Men det nye er, at debatten overhovedet finder sted, og at mange er begyndt at sige fra.

Da en video, hvor landsholdet efter en sejr over Irland i 2017 råbte: »Hvem var det, der vandt i dag? Det var dem fra Danmark af! Hey, hey, hey, store patter!«, blev lagt på nettet, piblede debatten frem. Dengang pegede folkestemningen i retning af, at det var uskyldig mandehørm, men spørgsmålet er, om der stadig bliver råbt »Store patter!« i omklædningsrummene om fem-ti år.

Ifølge flere eksperter er den jargon, som nogle gange er sjov, men som også kan kamme over og blive sexistisk og homofobisk, under afvikling. Ganske som mange andre gamle kulturer i disse år er under forandring, er turen kommet til fodbolden, mener de:

»Det kan jo være sjovt nok at have et frirum, men nu er vi blevet klar over, at det frirum altid var på nogens bekostning,« siger Bjarke Oxlund, som er professor i antropologi ved Københavns Universitet, i lørdagens Information.

En dårlig kultur

FCK-spilleren Victor Fischer var en af de første, der sagde fra. Efter at være blevet kaldt homo af modstanderfans gik Fischer på tv og sagde, at han sagtens kunne klare at blive kaldt grimme ting, men at han ikke bryder sig om en kultur, hvor man bruger ordet homo som et skældsord. Den kritik af fodboldkulturen har han fuldstændig ret i. Ord som bøsserøv og homo er nærmest standardvendinger – også blandt børn – når fodbolden ruller, og det er selvsagt ikke særligt inkluderende. Det er næppe af ond vilje, og der er ingen grund til at tro, at dem, som bruger ordene, alle er homofobiske. Det er bare blevet skældsord, som man bare fyrer af. At en fodboldspiller gør opmærksom på det uhensigtsmæssige i sådan en kultur, er vigtigt.

I de seneste uger er det spillerne fra Esbjergs superligatrup, som har sagt fra over for deres nye træner, Peter Hyballa, på grund af hans »hånende, sexistiske og ydmygende« bemærkninger. Blandt andet har Hyballa angiveligt sagt: »Du har større bryster end min kæreste,« til en spiller. En kommentar, som formentlig blot var blevet anset som en joke i den grove ende af skalaen for bare få år siden, men som i dag trækker avisoverskrifter og skaber debat. At spillere, tilskuere og iagttagere er begyndt at sige fra, når deres grænser bliver overskredet, er en god og sund udvikling.

Modargumentet om, at fodbolden skal være et frirum, har bestemt noget for sig. Mange steder forventes det, at unge retter ind og opfører sig pænt, og der kan vitterligt være en forløsning i, at man gerne må noget i Parken, som man ikke må andre steder. Barren for, hvad der er acceptabelt, kan sættes for lavt, og vi bør kunne rumme, at børn og unge taler og opfører sig på en anden måde på fodboldbanen, end når de besøger deres bedsteforældre. Et samfund, hvor de præcis samme normer er gældende i alle sammenhængende, er et kedeligt samfund.

Hvis jargonen kan ændre sig, så man stadig kan bevare den frie stemning og humoren i fodboldverdenen, men komme væk fra en kultur, hvor ord som bøsse og homo er skældsord, vil det være en sund udvikling.

Hvor det så placerer råb om »fisse, kusse« og »store patter« kan vi diskutere sideløbende i de kommende år. Hvis udviklingen går som mange andre steder i samfundet, vil der formentlig også blive skruet lidt ned for den del.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

William Mannicke

Må man råbe bøsserøv til foldbold
Må man kaste rundt med fadøl
Må man sig` dom`ren mangler briller
Må man sig` de spiller som idioter `
Må man sige bonderøv om folk
der kommer lige fra Ålborg
Må man tage sig til hovedet
når kommentar` er åndsvag`

Næ næ næ næ næ det må vi ikke,
fy fy skamme skamme fy fy ah ah
slemme slemme fy fy næ næ nix nix
slut forbudt - men hva må vi så?

Må vi rose journalisten
Må vi elske redaktøren
Må vi ha`den rigti`mening
når vi læser i Inform´en
Må vi bøje os i støvet
når vi bliv`r påskrevet
Må vi slette vores indlæg
Når vi krænker moderator

Ja ja ja ja ja det må vi gerne
næ sikke fint fint ja ja meget det blir
stort stort klap klap fint fint flot flot
det var godt - nå det må vi godt.

Louise Hansen

@William Mannicke, bortset fra at det ikke rimer, så er din tekst vel mest en træls udstilling af et menneske (dig), som simpelthen ikke forstår, at verden af i dag er en anden end den, du ønskede dig. Og så tuder du på ubehjælpsomme vers.

Hov Maninicke
du' ik'sjov - du kan ikke
Det eneste du skriver er copy-paste fra 4chan
du er lisså lille som din tisser, mand