Dilemmaet i Afghanistan

Vesten bør af humanitære grunde give det nye styre i Kabul en chance

Trods samarbejdet med Taleban om evakueringen har USA, IMF, Verdensbanken og de fleste lande kappet alle økonomiske forbindelser til Afghanistan. Og FN’s sanktioner består. Det er ikke vejen frem for det martrede land. Alene af humanitære grunde skal der findes en løsning
Der må og bør findes en løsning på denne diplomatiske hårdknude, som kan give humanitære organisationer juridisk dække til at samarbejde med talebanbevægelsen om at fortsætte med bistanden til den afghanske befolkning, skriver Martin Burcharth på lederplads. 
	Her ses familier, der venter ved et Taleban checkpoint ved Kabuls lufthavn, d. 25. august.

Der må og bør findes en løsning på denne diplomatiske hårdknude, som kan give humanitære organisationer juridisk dække til at samarbejde med talebanbevægelsen om at fortsætte med bistanden til den afghanske befolkning, skriver Martin Burcharth på lederplads. 
Her ses familier, der venter ved et Taleban checkpoint ved Kabuls lufthavn, d. 25. august.

Marcus Yam

Debat
1. september 2021

Der er ingen vej uden om dilemmaet. I 20 år har USA og NATO med allierede fra andre verdensdele udkæmpet en krig i Afghanistan, hvis primære mål var at holde en brutal islamistisk bevægelse med forbindelser til al-Qaeda fra magten, og nu er selv samme Taleban, der blev erklæret fredløs af verdenssamfundet i 1990’erne, tilbage i Kabuls paladser.

Hvordan skal man forholde sig til et nyt, uafhængigt Afghanistan, hvor Taleban måske vil forfalde til samme udskejelser mod piger, kvinder, LGBTQ-samfundet og de vantro som dengang og samtidig arbejde for, at politiske flygtninge beskyttes, og civilbefolkningen skånes for en faretruende humanitær katastrofe?

Desværre findes der intet entydigt svar på denne komplekse udfordring. Intet vestligt land er lige nu forhippet på at anerkende det nye regime i Kabul; rent faktisk er det praktisk umuligt, fordi der efter hovedstadens fald for mere end to uger siden endnu ikke er blevet dannet en regering. Det illustrerer om noget, hvor forbløffet og uforberedt selv Taleban var på den vestligt støttede afghanske regerings prompte kapitulation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det bliver hurtigt speget, når vi kræver, at afghanske combat interpreters, ambassade medarbejdere, ngo'ernes afghanske medarbejdere, pressens afghanske medarbejdere etc. får frit lejde ud af Afghanistan.

Nu har vi lige læst om Birger Mouritsens snublesten på Østerbro ....

Ville vi efter Danmarks befrielse have accepteret bare at lade nazistiske kollaboratører rejse ud af Danmark uden Dom ?? ....
Selvfølgelig ikke - men det er dét, vi forlanger af Taliban.

Jeg synes selvfølgelig, at alle afghanere, der ønsker udrejse fra Afghanistan, skal have frit lejde ud af landet - det manglede da bare andet - men jeg kan altså også godt se, at det er store krav at stille til Taliban .... og hvad kan vi tilbyde Taliban ?? .... stort set kun penge; og penge får de alligevel i stride strømme igennem opium eksporten til Vesten, så det virker næppe ....

Så hvad kan vi lære af det ??
I hvert fald aldrig nogensinde at stole på, at stater holder deres ord, hvad enten det er statsoverhovedet, regeringsoverhovedet, den øvertstbefalende eller hvem Dælen, der afgiver æresord på noget som helst.

Når omstændighederne ændres, så ændres politikken ....
og Fanden ta'r de sidste.

"Vesten bør af humanitære grunde give det nye styre i Kabul en chance"

Det oversætter jeg i mit hoved til, at vi opgiver kvinderne, pigerne, LGBTQ og de anderledes troende/tænkende. På trods af, at det er os, der har bragt dem i denne livsfarlige situation.

Nike Forsander Lorentsen, Ib Christensen, Gitte Loeyche og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Det gør jeg også! Men sagen er desværre vist nok, at det aldrig har drejet sig om dem.

Nike Forsander Lorentsen, Inger Pedersen, John Andersen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Er der nogen som tror at det vil hjælpe kvinderne og de mange uskyldige i det forarmede Afghanistan, at vi i Vesten fastfryser al økonomisk hjælp? Var det ikke bedre at yde den nødvendige hjælp nu, og så betingede, at der fulgte nogle reformer? Bankerne er tømt for valuta og reserverne er flyttet til USA. Dette er næsten opskriften på en borgerkrig. Og hvem vinder? måske Al-Qaeda får medvind. Og hvem betaler med en masse flygtninge og eventuel terrorisme?

Nicolaj Knudsen, Jeppe Bundgaard, Hanne Utoft, Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Poul Erik Riis og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Hmm... de er vist i fuld gang med at forfalde :/

" Afghan folk singer Fawad Andrabi allegedly dragged out of home and shot dead by the Taliban. Taliban claim that music is forbidden in Islam."

Else Marie Arevad

"LGBTQ-samfundet" - sådan et findes nok ikke i et land styret af Thaliban! Det tillader Sharia ikke.

Efter vi I decennier ha medvirket til usigelige menneskelig lidelse og destruktion af Talibanernes samfund – så vil vi gi det samfund en chance? Til hvad? Og fordi vi har et varmt bankende humanitært hjerte? Det er da fan**** – er der ingen grænser for vort selvbedrag. Sagen er, er det er vore angst for flygtninge der driver os. Kan vi ikke tåle den indsigt? Tinges vi altid se os selv som ”gode”? Uden det mindste ”ondt”?

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella

Kim Svenningsen. Hvordan står det til med humanismen hos Nye Borgerlige og DF?

Alle partier i Folketinget undtaget Nye Borgerlige og DF stemte for, at regeringen hentede afghanere til Danmark.

Nye Borgerlige stemmer næsten aldrig for de lovforslag, der bliver stemt om i Folketinget. De er sjælden med til at lave forlig.

Det er rigtigt, som den tidligere ikke arkitekt og nu ikke politiker siger, at de ikke er politikere. De arbejder ikke sammen med de andre folkevalgte. De indgår ikke i forlig for at kunne sige til deres vælgere. Se vi stemte ikke for dette lovforslag og heller ikke dette lovforslag. Hvis de er heldige, er der aldrig nogen, der kan beskylde dem for at have lavet noget forkert. Vi siger ofte, at mennesker der ikke laver noget ikke laver fejl. Det kommer an på hvordan de ikke laver fejl.

Jeg vil kalde Nye Borgerliges ikke hjælp til afghanerne som værende det de primært står for et manglende ansvar og manglende ansvarsfølelse.

Lønnen i Folketinget er meget bedre en lønnen som folkeskolelærer og lønnen i Folketinget er meget bedre en aflønningen i et ikke eksisterende firma, der ikke kører rundt.

De er der for at indføre et samfund styret af de rige. De arbejder for mennesker, der bor i skattelylande De tilbyder et nyfeudalt samfund, hvor hver er i sin fulde ret til dø på gaden, fordi han/hun er i sin egen lykkes smed.

De er dermed et parti a la Donald Trump og Teaparty-bevægelsen i USA.

De fleste lande i Norden hentede mennesker fra Afghanistan. Island hentede omkring 130 mennesker, der havde været NGOer, FN ansatte mm. Næsten alle afghanere. Her hjalp det danske forsvar og den socialdemokratiske regering med at flytte disse mennesker ud af Afghanistan.

Spørgsmålet er, om de så vil trives i et så koldt land, men bjerge er der i hvert fald.

Det er interessant, at læse sig til, hvor mange Nye Borgerlige er på Informations blogge, eller er der bare et par stykker med forskellige navne.

Mvh.