Leder

Abortkrigen er blusset op i USA – Texas er det mest ekstreme eksempel

Efter Trumps indsættelse af tre konservative dommere i højesteret er USA’s abortkrige igen blusset op. I sydstaterne vedtages der restriktive abortlove med det formål at få domstolen til at underkende Roe v. Wade, som anerkendte kvinders ret til abort
Demonstration i New York mod ny lov, som forbyder abort i Texas.

Demonstration i New York mod ny lov, som forbyder abort i Texas.

Ritzau Scanpix

Debat
7. september 2021

For mange kvinder og aborttilhængere i USA var højesterets tilbagevisning i sidste uge af en begæring om at suspendere en lov i Texas, der forbyder abort efter seks ugers graviditet, et kæmpe chok. Som et lyn fra en klar himmel.

Men beslutningen burde ikke have været en overraskelse.

Efter præsident Donald Trumps udnævnelse af tre konservative dommere til højesteret lå det i kortene, at domstolens epokegørende kendelse fra 1973 – Roe v. Wade – var i fare for at blive underkendt i en ny sag. Og et sådant sagsanlæg er faktisk på vej.

I oktober skal dommerne høre indlæg om en lov vedtaget i Mississippi, der forbyder abort efter 15 ugers graviditet – altså et mindre restriktivt indgreb mod abort end i Texas. Og hvis det konservative flertal i højesteret imod forventning bryder med præcedens fra Roe v. Wade og erklærer Mississippi-loven i overensstemmelse med USA’s forfatning, vil forbundsstaten ikke længere kunne forsvare kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Det vil være op til de 50 delstater. Kendelsen forventes først i juni 2022.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her