Leder

Amerikanerne er overvældede af sommerens mange klimakatastrofer – trods utallige advarsler

I USA bød den forløbne sommer på en uafbrudt række af ekstreme vejrepisoder. Senest udløste stormen Ida et vandfald over New York City. I New Orleans er en million stadig uden strøm. De mange katastrofer giver Bidens klimaplan medvind
På grund af ualmindelig meget regn er New Jerseys floder gået over deres bredder og har oversvømmet gader og bygninger.

På grund af ualmindelig meget regn er New Jerseys floder gået over deres bredder og har oversvømmet gader og bygninger.

Bryan Anselm

Debat
4. september 2021

Ikke i mands minde har sommeren i USA budt på så mange ekstreme vejrepisoder som 2021. Det ene fænomen har afløst det andet: Hedebølger, skovbrande, orkaner, hvirvelstorme, tropiske regnskyl og oversvømmelser. Amerikanerne er overvældet. Andre lande er i sommer også blevet ramt af ekstremt vejr.

»Verden forandrer sig for vores øjne,« konstaterede New Jerseys guvernør Phil Murphy torsdag.

I Philadelphia undrede den pensionerede fængselsbetjent Frank Feingold sig over, at det har taget så lang tid at vågne op til en ny virkelighed. »Al Gore advarede os for 20 år siden, og ingen tog det til efterretning,« sagde Feingold til The New York Times, mens han stod og kiggede på en oversvømmet motorvej.

Og ja, det er ikke, fordi ingen var blevet advaret. I 2005 knuste en flodbølge, udløst af orkanen Katrina, digerne, der skulle have beskyttet New Orleans. I 2012 trængte stormen Sandy så meget havvand ind i bugten og floderne omkring New York City, at store arealer i sydlige Manhattan og Brooklyn blev oversvømmet – en begivenhed, der uheldigvis faldt sammen med dagens højvande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

“Mennesker er ikke så gode som de burde være – nej – det er kartoflerne heller ikke” (Storm P.) Den dyreart vi er, den har ikke en drift som sikrer ændring af hele klodens klima til menneskehedens fordel – Ingen dyreart har det. Vores drifter kan kæmpe for os selv og for at vores ”klan” overlever og trives. Ex fra lille Danmark: den danske landbrugsklan vil kæmpe for egen vinding, ikke klimaet – om det koster noget. ” Vi kommer ikke til at lægge stemmer til en massakre på dansk fødevareproduktion” (VK). Ex fra den store verden: Kina til Kerry i dagene ”vi bekæmper klimaforandringer på den måde det passer os og vores samfund – ikke som USA vil”. Og USA, formoder jeg, vil hellere kæmpe mod Kina, som Biden og Informtion anser kan ha et samfundssystem som kan vise sig overlegent vores: en ideologisk fjende. ”Vest-klanen” kæmper, som alle kaner, hellere for sit ve og vel, end klodens klima. Holberg: ”en ting er et søkort at forstå – et andet skib at føre”

Rasmus Kristiansen, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar