Leder

Det dansk-svenske forhold er kriseramt. Og vejen til forbrødring er lang

Regeringen har udnævnt mangel på arbejdskraft til et presserende problem og vil genoplive Øresundsregionen. Men man kan ikke fortænke svenskere i at være tilbageholdende med at søge arbejde i Danmark, sådan som grænsependlerne er blevet behandlet
Kort inden jul sidste år lukkede den svenske regering for danskeres adgang til Bornholm via Ystad.

Kort inden jul sidste år lukkede den svenske regering for danskeres adgang til Bornholm via Ystad.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
3. september 2021

Det blev iscenesat som den store forbrødring. Efter halvandet år præget af grænselukninger mødtes de danske og svenske ministre for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen (S) og Anna Hallberg (S), onsdag i København for at »give det tætte samarbejde en ny start« oven på coronakrisen.

Havde nogen håbet, at det ville indebære en afskaffelse af den grænsekontrol, der siden flygtningekrisen i 2015 har begrænset den frie bevægelighed, vi har taget for givet siden den nordiske pasunions oprettelse i 1950’erne, blev de skuffede.

Men blandt resultaterne var et løfte om aldrig igen at lukke grænserne for rejsende i transit – som det skete, da den danske regering i marts 2020 afskar svenskere fra den for Sydsverige så vigtige Kastrup Lufthavn, eller da den svenske regering kort inden jul lukkede for danskeres adgang til Bornholm via Ystad. Og dertil et løfte om en anden gang at konsultere nabolandet, inden man indfører rejserestriktioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja , det skandinaviske samarbejde har aldrig været dårligere end nu. Andre lænder var misundlig på os her i Norden, sen anden verdenskrig helt frem til den Kinesiske covi 19 kom. Då rasede våres forståelse for brødrelænderne.
De inkompetente folketings politiker skabte krisen, det bør vælgerne huske.