Leder

Bolsonaros coronasynder indhenter ham. Nu vil modstandere stille ham for en domstol

Brasiliens kontroversielle præsident kæmper for sit politiske liv. Efter en lang undersøgelse anbefaler et senatsudvalg statsadvokaten at rejse sigtelse for bevidst at have ladet 300.000 brasilianere dø under pandemien. Men det er svært at se den rygende pistol
Et senatsudvalg vil have Brasiliens højrepopulistiske præsident, Jair Bolsonaro, sigtet for »forbrydelser mod menneskeheden«.

Et senatsudvalg vil have Brasiliens højrepopulistiske præsident, Jair Bolsonaro, sigtet for »forbrydelser mod menneskeheden«.

Leco Viana/Zuma/Ritzau Scanpix

Debat
21. oktober 2021

I sædvanligvis kaotisk og larmende brasiliansk politik hører det ikke til sjældenhederne, at landets præsident bliver beskyldt for korruption.

I 2017 blev den tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva (2003-10) idømt fængselsstraf for hvidvask og korruption. Året forinden var hans protegé, Dilma Rousseff, blevet afsat ved en rigsretssag for at have overtrådt bestemmelser i brasiliansk budgetlov. Hendes efterfølger, Michel Temer, trådte tilbage i 2018 efter at være blevet anklaget for bestikkelse i embeds medfør.

Nu er det blevet den højrepopulistiske præsident Jair Bolsonaros tur i møllen. Sent tirsdag besluttede et flertal i et undersøgelsesudvalg i Brasiliens senat at anbefale landets statsadvokat at rejse sigtelse mod præsidenten for »forbrydelser mod menneskeheden«.

Foranledningen er Bolsonaros miskrediterede håndtering af Brasiliens coronapolitik, der har resulteret i en skandaløs humanitær katastrofe med over 600.000 døde – et tal, der aldrig burde have været så højt. Brasiliens indbyggertal udgør 2,7 procent af verdens befolkning, men 13 procent af klodens coronadøde er brasilianere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Han og andre med ham, burde stilles til ansvar og straffes for at destruere regnskoven.

Mvh Hanne Pedersen

Jan Fritsbøger, Gitte Loeyche, Ib Gram-Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Denne artikel illustrerer meget godt, at man nemmest kan stoppe politikere på overdrevet, når også deres politiske venner erkender, at de er det. Det har vi også set med Trump i USA.