Leder

OECD-aftalen om en global selskabsskat er en sejr for amerikansk multilateralisme

USA tog i foråret initiativ til at sætte skub i de mangeårige forhandlinger i OECD-regi om en global selskabsskat og beskatning af internetselskabers indtægter på udenlandske markeder. Nu har Bidens forslag båret frugt i en banebrydende international aftale
Da 136 lande fredag i sidste uge i OECD-regi blev enige om at indføre en global selskabsskat på mindst 15 procent og at beskatte en fjerdedel af de største hightech-koncerners indtægt fra udenlandske markeder, var det en sejr for præsident Joe Biden.

Da 136 lande fredag i sidste uge i OECD-regi blev enige om at indføre en global selskabsskat på mindst 15 procent og at beskatte en fjerdedel af de største hightech-koncerners indtægt fra udenlandske markeder, var det en sejr for præsident Joe Biden.

Ritzau Scanpix

Debat
11. oktober 2021

Præsident Joe Biden fik sin første »multilaterale« sejr, da 136 lande fredag i sidste uge i OECD-regi blåstemplede en nyskabelse inden for international skattelovgivning: Man blev dels enige om at indføre en global selskabsskat på mindst 15 procent, og dels at beskatte en fjerdedel af de største hightech-koncerners indtægt fra udenlandske markeder, hvor de ikke er fysisk til stede.

Initiativet til en global minimumskat blev taget af USA sidste forår, hvor finansminister Janet Yellen fremsatte et detaljeret forslag. I juni bakkede G7-gruppen op om ideen, og senere i denne måned forventes det, at stats- og regeringschefer i G20-gruppen – der blandt andet omfatter Kina og Rusland – vil give grønt lys. OECD, som har varetaget den tekniske side af forhandlingerne, vurderer, at den internationale skatteaftale kan træde i kraft i 2023.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er muligvis meget godt.

Men det hjælper som en tissemyre på den globale skatteflugt.