Leder

Nogle taler om risikoen for en ny borgerkrig i Libanon. Andre taler om et nyt håb

En modig undersøgelsesdommer kan fremkalde en væbnet konflikt mellem de gamle korrupte partier og de nye generationer – eller bane vejen for nødvendige politiske reformer
Libanesiske shiamuslimer, støtter af Hizbollah og Amal-bevægelsen, bærer en kiste under begravelsen af tre personer, der blev dræbt af snigskytter torsdag den 14. oktober 2021, i de sydlige forstader til Beirut, Libanon.

Libanesiske shiamuslimer, støtter af Hizbollah og Amal-bevægelsen, bærer en kiste under begravelsen af tre personer, der blev dræbt af snigskytter torsdag den 14. oktober 2021, i de sydlige forstader til Beirut, Libanon.

Haitham Moussawi/Apaimages/Ritzau Scanpix

Debat
18. oktober 2021

Det er almindeligt, at bilister i Beirut lægger en seddel med deres telefonnummer, når de parkerer i et fremmed nabolag. Vanen går tilbage til borgerkrigen 1975-90, hvor parkerede biler armeret med sprængstoffer var en del af de krigsførendes arsenaler. At bilister i dag efterlader deres telefonnumre, skal forebygge, at nervøse borgere tilkalder den lokale sprængningskommando, og vidner først og sidst om, at borgerkrigen er forblevet et mentalt traume.

Libaneserne har hverken haft en sandhedskommission eller noget, der ligner en forsoningsproces, og kun én enkelt af de daværende politisk-militære krigsforbrydere, der stadig i vidt omfang har den politiske magt, har afsonet fængselsstraf.

Nemlig den kristne militsleder, Samir Geagea, hvis ’Libanesisk Styrke’ begik den modbydelige massakre på civile palæstinensere i Sabra-Shatila-flygtningelejrene i 1982. Nu er Samir Geagea aktuel igen, denne gang med en fordømmelse af de drab, der torsdag blev begået.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hér er et par lidt anderledes informerede og kritiske perspektiver på udviklingen i Libanon/Beirut:
https://www.youtube.com/watch?v=OFBhhLCxlDE
https://www.youtube.com/watch?v=MmGXhJw9nfQ