Leder

Den humanitære krise i Afghanistan kan kun løses gennem direkte økonomisk bistand

Det var urealistisk at tro, at den afghanske økonomi kunne overleve uden fortsat økonomisk bistand fra vestlige lande efter Talebans magtovertagelse. Den erkendelse er USA og EU nu kommet til. I 2022 ophæves FN-sanktioner mod dem, der overfører penge til den offentlige sektor, som er kontrolleret af Taleban
Uden en massiv humanitær indsats risikerer en million afghanske børn at dø, lyder en grum prognose fra Verdenssundhedsorganisationen

Uden en massiv humanitær indsats risikerer en million afghanske børn at dø, lyder en grum prognose fra Verdenssundhedsorganisationen

Mohd Rasfan

Debat
27. december 2021

Afghanistans dybe humanitære krise og pludselige økonomiske kollaps var desværre ikke umulig at forudse i kølvandet på Talebanbevægelsens voldelige overtagelse af magten i august.

Intet nyt styre i et så fattigt og underudviklet land og slet ikke en guerillagruppe, der havde bekæmpet vestlige militære styrker gennem 15 år, ville have en realistisk chance for at holde op imod 40 millioner indbyggere i live uden massiv bistand udefra.

Trods det valgte USA, EU og andre lande at indstille en økonomisk bistand, der havde holdt det gennemkorrupte demokratiske styre ved magten inden Talebans overtagelse. Tallene taler for sig selv: I 2020 udgjorde udviklingsbistanden 45 procent af bruttonationalproduktet, mens 75 procent af statsbudgettet var finansieret af vestlige lande.

Det siger sig selv, at når så massive pengeoverførsler ophører, står millioner af afghanere ansat i den offentlige sektor eller beskæftiget af landets militær og af udenlandske styrker med ét uden en indkomst. Og fordi mange familier var afhængige af en enkelt indkomst, har det kastet endnu flere afghanere ud i en håbløs økonomisk situation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Det er jo ligesom ikke nok at kunne råbe “gud er stor” og håbe på det bedste.
Når men land regerer.
Det er ikke nok at henrette og undertrykke.
Man jo ligesom have en plan ud i regering.
En plan ud over at håndterer en AK47 og råbe “gud er stor”
Nu må Taliban jo vise at de kan noget, som er til gavn for befolkningen.
Men hvorfor hjælpe?

Inge Lehmann, Bent Nørgaard og Michael Friis anbefalede denne kommentar

"Et Taleban, der er økonomisk afhængigt af vestlig bistand, vil utvivlsomt være lettere at påvirke end et Taleban, der intet har at tabe". Desværre tror jeg ikke på denne præmis. Taliban kan ikke påvirkes, dertil har man været for længe i krig med den vestlige verden.
Men noget jeg ikke kan forstå det er, hvorfor kan Taleban ikke hente donationer fra Pakistan, Indonesien, og hele den arabiske verden ? Føler denne del af verdenen ikke med den afganske befolkning elendighed?

Olaf Erichsen

Sende penge til Taleban i Afghanistan er idioti, netop mangelen på ressourcer er Talebans svaghed iblandt befolkningen, - de(Taleban) kan ikke levere varen, et bedre liv for befolkningen, på nærmest alle områder.

Det svækker troen på Taleban, og giver anledning til een eller anden form for modstandskamp, direkte eller indirekte, overfor Taleban, samt vind i sejlene fra andre grupperinger i deres modstandskamp overfor taleban.

Talebans forhåbning på folkets tro som ledende ideologi svinder hastigt, - det mætter ikke, og giver heller ikke lys i stuerne og aftenen, selv køerne kanikke blive mæt af ideologi, og markerne giver heller ingen høst ud af ideologi.

Taleban har sejret sig ihjel, og fremtiden vil også vise, at nogle indenfor bevægelsen ikke længere selv tror på den tomme ideologi, som ikke kan brødføde befolkningen til troskab for Taleban.