Leder

Der mangler visionær tænkning og strategisk planlægning i en global indsats mod COVID-19

I 2014-15 samledes 62 lande, anført af USA, om at inddæmme og udslette ebolavirussen i Vestafrika. Det lykkedes over al forventning – endda uden en vaccine. I 2020-21 har vi en effektiv vaccine, men er ude af stand til at finde fælles fodslag om en global indsats
En sydafrikansk kvinde får sin første dose coronavaccine fra Pfizer BioNTech ved et drive-in-vaccinationssted. Kun otte procent af Afrikas 1,3 milliarder indbyggere er blevet vaccineret, og nu næsten to år efter pandemiens udbrud må det konstateres, at de vigtigste aktører og vaccineproducenter – USA, EU, Kina og Rusland – har svigtet sig selv og verdenssamfundet.

En sydafrikansk kvinde får sin første dose coronavaccine fra Pfizer BioNTech ved et drive-in-vaccinationssted. Kun otte procent af Afrikas 1,3 milliarder indbyggere er blevet vaccineret, og nu næsten to år efter pandemiens udbrud må det konstateres, at de vigtigste aktører og vaccineproducenter – USA, EU, Kina og Rusland – har svigtet sig selv og verdenssamfundet.

Ritzau/Scanpix

Debat
30. december 2021

Da COVID-19 spredte sig som en lynild verden over i starten af 2020, og WHO erklærede den smitsomme coronavirus for en pandemi, virkede det selvindlysende, at denne globale udfordring kun kunne imødegås på en effektiv måde, hvis de enkelte lande tænkte globalt frem for lokalt. Sygdommen udgjorde ikke en trussel mod ét land, én etnisk eller demografisk gruppe. Nej, alle mennesker var sårbare. Alle kunne dø af den.

Nu, næsten to år senere, må det konstateres, at de vigtigste aktører og vaccineproducenter – USA, EU, Kina og Rusland – har svigtet sig selv og verdenssamfundet. Politiske ledere har udvist en chokerende mangel på strategisk planlægning, visionær tænkning og mod til at handle på kollektivets vegne. Fra starten advarede lægevidenskaben om, at virussen ville mutere de steder, hvor få var vaccineret – for eksempel i Indien og Afrika – og at nye varianter kunne blive mere smitsomme og dødelige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Frimann Ljungberg

Hvis der dog bare var en vaccine, der var mere effektiv, virkede længere, kunne opbevares ved køleskabs temperatur og som et godt f.eks. Dansk firma havde udviklet, så vi kunne hjælpe til her i Danmark og EU, med at udbrede til Ulandene.

Hey.. vent.. var der ikke den der ‘bavarian Nordic’ vaccine ?

Igen…

// Jesper

Niels Peter Nielsen

Der findes også andre strategier end vaccination, selvom denne KAN være den bedst mulige hjælp for især ældre og udsatte grupper (men ikke børn og unge). Hvis altså den var tilgængelig - og selvfølgelig kunne produceres frit.
De relativt billige forebyggelses- og behandlingsmidler hydroxoklorikin og ivermectin m. fl. har vist hurtigt dalende dødstal i de delstater i Indien, hvor de blev brugt i lægeorganiserede undersøgelser. Desværre forsøges de dog censureret af sundhedsmyndigheder, regeringer og medier. Dette virker irrationelt, når nu der findes solid evidens for effekten af disse midler. Men grunden til dette må angiveligt være, at for at vaccinerne kan opnå endelig godkendelse i 2023, må der ikke må findes andre behandlingsmuligheder. Pudsigt nok er medicinal-industrien også begyndt at producere piller, der stort set kan det samme som fx ivermectin, men som i kraft af et patenteret molekyle kan koste ca. 40 gange så meget som ivermectin. Oveni dette bringer "købte" amerikanske medier latterliggørende misinformation om "et farligt hesteormemiddel" (helt uden faktatjek), selvom ivermectin har figureret på WHOs liste over essentielle (menneske)mediciner og været brugt af milliarder igennem årtier som antiinfektionsmiddel.
En metaanalyse (gennemgået af dr. John Campbell) viser her, at undersøgelser peger på 62 % reduktion af dødsfald og 86 % reduktion af smitte:
https://journals.lww.com/americantherapeutics/Fulltext/2021/08000/Iverme...

En grund til at der dør mange ældre og multisyge af covid 19 er angiveligt, at folk på kronikermedicin drænes i særlig grad for de i forvejen sparsomme D-vitaminer og andre livsvigtige kosttilskud, så immunforsvaret svækkes i fatal grad. I UK har man derfor uddelt D-vitamin gratis til ældre og syge - dog ikke længere. Effekten af disse billige midler - forebyggende og behandlende - findes der også solid evidens for, selvom det ikke kan læses på avisernes forsider eller høres fra de "altvidende" eksperter.

Artiklens slutning angiver med ønskelig tydelighed, at der ikke er interesse i at begrænse og afskaffe virusudvikling.

Follow the money.
En grundig afdækning af pengestrømmene mellem stater, EU og Big Pharma kunne være en relevant opfølgning, der kan påvise, hvordan økonomiske interesser styrer de strategiske politiske beslutningsprocesser

Anne-Marie Krogsbøll og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar