Leder

Vi kan være med til at ændre Europa: Danmark skal gøre op med stabilitets- og vækstpagten

Europa er politisk under forandring. Socialdemokrater er ved magten i nord, og den grønne omstilling fordrer investeringer i energi, infrastruktur og produktion uden at smadre socialstaten. Det er Mette Frederiksens chance for at være med til at skabe et bedre Europa
Mette Frederiksen skal nu leve op til sine egne ord om Europa og den grønne omstilling og gøre Europa til et bedre sted.

Mette Frederiksen skal nu leve op til sine egne ord om Europa og den grønne omstilling og gøre Europa til et bedre sted.

Sille Veilmark

Debat
17. januar 2022

EU er lige nu en maskine, som skaber ulighed i Europa. Det skyldes konkret en kombination af pengepolitik, stabilitets- og vækstpagten og den institutionelle indretning af unionen. Men det er ikke resultatet af et teknokratisk, nyliberalistisk attentat mod socialstaten: Det reflekterer en politisk konsensus. Socialdemokratismen har i årtier været i krise, de magtfulde stater har været regeret af konservative og nyliberalister.

Så hvis unionen i dag skal hjælpe lande i krise, sker det pengepolitisk via såkaldte kvantitative lempelser fra Den Europæiske Centralbank. Banken opkøber obligationer og aktiver i medlemsstater, som gør det billigere for private banker at udlåne penge. Det løser konkrete problemer. Men det betyder også, at priserne på fast ejendom og aktier stiger, og det gør de velhavende endnu mere rige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her