Leder

Lad os sørge for, at ukomplicerede fødsler bliver ved med at være ukomplicerede

Der er grund til at være skeptisk over for anbefalingen om tidligere igangsættelse af fødsler. Man bør både kunne redde liv og samtidig give sunde og raske gravide den største mulighed for at føde spontant
Skal vi sætte tusindvis af gravide kunstigt i gang for at nedbringe et i forvejen lavt antal dødfødsler? En igangsættelse er nemlig aldrig et uskyldigt indgreb. Det ved Mette Krejlgaard.

Skal vi sætte tusindvis af gravide kunstigt i gang for at nedbringe et i forvejen lavt antal dødfødsler? En igangsættelse er nemlig aldrig et uskyldigt indgreb. Det ved Mette Krejlgaard.

Tobias Nicolai

Debat
11. januar 2022

I dag tilbydes gravide, der går over tid, at få sat fødslen i gang, når de er ti til 12 dage over termin, men det lægger Sundhedsstyrelsen op til at ændre på.

Som beskrevet i lørdagens Information har Sundhedsstyrelsen et udkast i høring, som anbefaler, at alle sunde og raske gravide tilbydes igangsættelse allerede ved graviditetsuge 41+0, hvilket er tre til fem dage tidligere end den nuværende praksis. Ved at igangsætte tidligere og for eksempel tage vandet, give piller eller vestimulerende drop til 5.500 ekstra gravide om året, er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at man kan forebygge syv dødfødsler om året.

Ingen ønsker, at børn dør inde i maven allersidst i graviditeten. Alligevel har anbefalingen startet en stor debat mellem jordemødre og læger, for den stiller fagfolk over for et svært dilemma: Skal vi sætte tusindvis af gravide kunstigt i gang for at nedbringe et i forvejen lavt antal dødfødsler? En igangsættelse er nemlig aldrig et uskyldigt indgreb – det er fagfolkene enige om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har mistet et barn. Hvis hun kunne være reddet af, at jeg selv og 5000 andre var sat i gang tidligere, ville det have været det rigtige.

Jeg har både prøvet en “naturligt” startet fødsel, der udviklede sig kompliceret og hårdt, og en igangsat fødsel, der gik nemt og smukt. Jeg overfører ikke mine erfaringer på andre og vil heller ikke have andres erfaringer overført på mig. Jeg vil bare have reddet så mange børneliv og familier som muligt.