Leder

Vesten ignorerer afghanske civiles lidelser under dække af højtravende principrytteri

Forargelsen over Putins militære pres mod Ukraine vokser i Europa og USA, men hvor bliver den moralske forargelse over sult og underernæring i Afghanistan af? En situation, Vesten er medansvarlig for. Skal børn virkelig dø, fordi vi finder et misogynt regime modbydeligt?
Selvfølgelig skal USA og allierede hjælpe Afghanistans økonomi på fode igen efter planløst at have trukket sine styrker ud i august 2021 og stoppet al udviklingsbistand.

Selvfølgelig skal USA og allierede hjælpe Afghanistans økonomi på fode igen efter planløst at have trukket sine styrker ud i august 2021 og stoppet al udviklingsbistand.

Petros Giannakouris

Debat
9. februar 2022

Mens vestlige politikere er dybt forargede over Vladimir Putins militære pres mod Ukraine og krav om sikkerhedsgarantier for Rusland, er det på tide at vende spejlet mod os selv og spørge: Hvor er vores moralske forargelse over, at USA og EU lader børn dø af sult hver dag i Afghanistan, fordi vi finder Talebans manglende respekt for kvinder og pigers rettigheder modbydelig?

Kan det være rigtigt, at millioner af afghanere skal sulte og børn blive underernærede, fordi nogle ministre i Kabul mistænkes for at have beordret terroraktioner mod afghanske soldater og civile?

Svaret er nej. Selvfølgelig skal USA og allierede hjælpe Afghanistans økonomi på fode igen efter planløst at have trukket sine styrker ud i august 2021 og stoppet al udviklingsbistand.

Det er moralsk forkasteligt at invadere og besætte et land og i frustration over ikke at kunne vinde krigen hændervridende deklamere: Nu er det sejrherrens opgave at klare skærene. Vi hjælper kun, hvis Taleban udviser respekt for de værdier, vi lever efter i den vestlige verden.

Ansvarsfralæggelse

Hvis de børn og kvinder, hvis rettigheder vi angiveligt forsvarer, skulle sulte, blive syge og i stigende grad dø i den kolde afghanske vinter, er det ikke vores skyld. Det er Talebans.

Vestlige regeringer forsvarer sig med, at de fortsætter med at yde humanitær bistand. I december vedtog Sikkerhedsrådet at fritage bistand fra FN og ngo-grupper for sanktioner mod Taleban. Det betyder, at penge til Afghanistans sundhedsvæsen, skoler og offentlige administration nu kan kanaliseres uden om regeringen.

Men behovet er langt større end den statslige og private bistand. FN opfordrede i januar medlemslande til at indsamle fem milliarder dollar. Tilsagnene har været få, og beløbet lille.

I mellemtiden blokerer vestlige donorer for Verdensbankens udbetaling af bistand på 1,5 mia. dollar. USA afviser at overføre ni mia. dollar til Afghanistans centralbank, hvis kasse er tom. Udenlandske banker tør ikke låne penge til afghanske banker af frygt for amerikanske strafsanktioner.

Uden et fungerende banksystem er Afghanistans økonomi dømt til ruin. Vestlig bistand er ikke nok til at hindre en humanitær katastrofe. For nylig endte Norges forsøg på at mægle mellem Taleban, afghanere i opposition og indbudte regeringer resultatløst. Det er en skandale, at Vesten sætter principrytteri over afghanske kvinders og børns velfærd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Erik Riis

Enig.

David Zennaro, Birger Bartholomæussen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg synes så også, det er en katastrofe, at milioner af afghanske mænd skal sulte. Det er også vores ansvar.