Leder

Coronapandemien må ikke overraske os igen

Det er nu mere end to år siden COVID-19 kom og væltede vores verden til ugenkendelighed. Den begynder efterhånden at ligne sig selv igen, men pandemien er ikke forbi. Og verden bliver måske aldrig sig selv igen
Et barn bliver testet for corona i et testcenter i Bangkok. I Stillehavsregionen og Sydøstasien har de for nogle uger siden taget hul på deres første omikronbølge, og selv om det er den mindst dødelige variant, er det som bekendt også den hidtil mest smitsomme, så bølgen har fuldkommen lagt landene ned.

Et barn bliver testet for corona i et testcenter i Bangkok. I Stillehavsregionen og Sydøstasien har de for nogle uger siden taget hul på deres første omikronbølge, og selv om det er den mindst dødelige variant, er det som bekendt også den hidtil mest smitsomme, så bølgen har fuldkommen lagt landene ned.

Ritzau/Scanpix

Debat
1. april 2022

Verden er blevet optaget af andre kriser, men der er stadig tre alvorlige grundlæggende bekymringer forbundet med COVID-19: 1) Sygdommen er her endnu, 2) den forsvinder ikke, og 3) vi ved ikke, hvad den udvikler sig til. Alt efter, hvor man i tilværelsens lotteri er havnet på kloden, i biologien og på den socioøkonomiske rangstige, vil der så igen være varierende alarmklokker forbundet med de grundlæggende bekymringer, men vi bør i fællesskab holde øjnene på sygdommen – for vores alle sammens skyld.

Hvis vi ser på den første bekymring, så registreres der globalt set i øjeblikket mere end dobbelt så mange dagligt nye smittede, som da pandemien toppede i de første bølger. 400 millioner skolebørn er stadig sendt hjem fra skole, men på grund af naturlig immunitet, vacciner og den altdominerende og tilsyneladende mindre dødelige omikronvariant er dødstallet gudskelov ikke tilsvarende højt. Det ligger dog stabilt på 5.000 daglige coronadødsfald, hvilket er det samme som for præcis et år siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jette Steensen

Og så bør vi måske holde op med altid at trække de store tals kort. i USA dør stadig 1000 om dagen ( gys et stort tal !) men se i forhold til befolkningens størrelse er 20 i DK (5.8 mill.i 2020) faktisk flere end 1000 i Usa (330 mill i 2020)- og så er et gennemsnit på 20 om dagen vist endda overordentlig optimistisk sat.

Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Holger Nielsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

De sidste to måneder har antallet af Covid-19 dødsfald i Danmark ligget omring 30-35 døde om dagen (gennemsnit).

https://covid19.ssi.dk/overvagningsdata/download-fil-med-overvaagningdata

Det svarer til ca. 1000 dødsfald pr. måned. For at sætte det tal i perspektiv så svarer det til ca. en femtedel af det antal mennesker, der normalt dør i Danmark (ca. 4.700 dødsfald pr. måned).

Det daglige antal smittede i Danmark er nu nede på ca. 5000, men det tal har altid været misvisende. Det afhænger af antallet af test. Derimod ligger positivprocenten stadig omkring 20%, fire gange højere end under Delta bølgen, hvor den ikke nåede over 5%.

Pandemien er ikke slut. Den blev blot "for dyr", og samtidig blev man "trætte af den".

I forgårs bragte Guardian denne artikel, som gjorde op med tre af "myterne" omkring pandemien. At pandemien IKKE er gået over i en "Endemic" tilstand, at virus IKKE altid evolutionært udvikler sig i retning af at blive "mildere", samt at vi IKKE er "færdige med vaccinerne":

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/mar/30/uk-near-record-cov...

Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Ulla Hansen, Finn Jakobsen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Ellen Jæger Hansen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Jeg er sikker på at corona ikke overrasker sundhedsmyndighederne igen, de har en fungerende overvågning af smitte og dødsfald. De har ikke håb som en strategi.

For øvrigt så overvåger sundhedsmyndighederne mange andre smitsomme sygdomme, som en borger ikke bekymrer sig om.

Michael Borregaard

Coronapandemien må ikke overraske os igen. Okay. Coronaepidemien er ikke ovre. Okay. Det er vanskeligt at finde det ”kunstnerisk” interessante ved pandemien. Okay. Det var så et kort resume af Lasse lavrsens noter om at pandemien kunne have set anderledes ud, hvis bare.

Lad os starte med det første, det mest bekræftende er ikke det overraskende, opråbet om massevaccination har været kutymen bag kulisserne af ”tavshedens” døre ved tidligere pandemier, intet overraskende der, at antal døde af og med afhænger af positiv procenten er heller ikke nyt, ”blot” et resultat i antal af massetestningen, er der omvendt noget som ikke må overraske os, så er det det som Lasse Lavrsen ikke skriver om, at det europæiske råd i ”mørket” fra Ukrainekrigen har ændret på resolution 2361, hvorfor de ikke længere tager afstand til ”obligatorisk” vaccination.

Coronapandemien er ikke ovre. Nej det siger sig selv, WHO har ikke erklæret pandemien for ovre, går man i øvrigt tilbage til den sidste pandemi var argumentet for at afslutte pandemien i august at ”vinterhalvåret” følger jordens rotation selv om det længe havde stået klart at der intet skræmmende var over den. Hvad skulle være anderledes, kineserne lukker deres samfund ned, igen, igen, er dette et tiltag man kan hente fra erfaringerne med tiden fra efter januar 2020 – eller mere sammenhængende med det kinesiske begreb, dui lian, at tabe ansigt, nok mere det sidste end det første, det sidste førte dog desværre til at det første, videnskaben fra før januar 2020, forsvandt som WHO`s seneste nyt fra efteråret 2019, som dug fra solen globalt set, nedlukninger kunne ikke anbefales fordi deres effekter havde ovenud negative slagsider, det står sort på hvidt.

Netop dette, dui lian, peger på det ”kunstnerisk” interessante ved pandemien, er det kunstnerisk at censurere debatten, er det kunstnerisk at allerede i januar 2020 blåstemple en rapport der anbefaler at PCR-test skal foretages med 45 cyklusser, er det kunstnerisk at ”stole” på regnemodellernes neutralitet, Neil Ferguson som Christian Drosten har været en del af det kor som har råbt massevaccination allerede under den sidste pandemi, og når det kommer til regnemodellen anvendt, er der tale om en ”grim” track record, hvis man går så langt tilbage som da den første gang blev anvendt til at beregne de ”potentielle” risikoer af ”ko-sygens” indvirkninger er alt hvad du kan analysere dig frem til eklatante fejlskud af dimensioner.

Så, hvis bare … hvis bare hvad, at tabe ansigt - eller ikke at tabe ansigt er vel spørgsmålet når det kommer til at finde det kunstnerisk interessante ved pandemien. Vil det eksempelvis overraske dig at man af bagdøre i ”mørket” af krigen i Ukraine, nu forsøger at lovliggøre ”obligatorisk” vaccination, nej, pandemien er ikke ovre, det er kun de angstfremkaldende overskrifter der er på retræte, tilbage står analyserne af hvad der menes med at en ”god” krise ikke må gå til spilde?

Det "værste" - og noget andet af det hele det er, at erfaringerne fra 1854 og fra epidemiologiens såkaldte fader John Snow var at "spildevandstestnings" og det at skrue op, ned og/eller helt lukke for "pumpehåndtag" til vandforsyning som ikke menneskelige test af folks næser, svælg eller anus(er) var fraværende som måleredskab om end dette er en af hovedoverskrifterne i videnskaben.

Ellen Jæger Hansen

En af de ting, der undrer mig ifbm coronaepidemien, er, at regering og sundhedsmyndigheder – og også medier – totalt ignorerer problemet med luftbåren smitte. Ordentlig luftfiltrering ville fjerne rigtig meget smitte fra steder, hvor mange mennesker samles. Desuden mangler der fokus på senfølger og forskning om dette. Et sted ml 10 og 30% oplever senfølger af covid, nogle stærkt invaliderende, måske for resten af livet. Det gælder også for “milde” tilfælde. Vi burde som samfund gøre ALT for at undgå spredning og reinfektioner af covid.

Eva Schwanenflügel, Ulla Hansen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

"og for coronavirusser er det ingen naturlov blot at mutere ind til lette forkølelser"
Nej, det er normalt at virussen affinder sig med vores krop og mutere så den kan leve i fred i vores krop. Så Covid/omikron er "i gang" med at tilpasse sig vores krop.

Måske et/en dum spørgsmål/påstand.
Kunne vaccinen have en modvirkning af den mutering som virussen gerne vil have for at tilpasse kroppen og virussen forandre sig for at kunne leve sammen med vaccinen og mutere for at "komme" igennem virussen og vi dermed selv er årsagen til muteringen? :-(
Det blev lidt rodet, men håber I forstår meningen :-)

Hvad er det bedste middel mod Covid, at sprøjte vacciner i kroppen på folk hele tiden eller at folk får en naturlig immunitet mod virussen?
Der er influenza epidemi hvert år, ca. hvert 25,år kommer der en pandemi, der dør folk af influenza hvert år, faktisk nogen gange flere end under Covid (sæson 2017/18 over 2800 døde), så hvor farlig er denne virus i forhold til tidligere epidemier.
Det er som "normalt" mest folk i risiko gruppen som det går rigtigt galt for, det er ret få børn/unge der er døde af denne virus som på en helt almindelig influenza sæson.

Er den eneste forskel på influenza og Covid, at Covid åbenbart hele tiden mutere, men hvorfor mutere den hele tiden i stedet for at affinde sig med vores krop som en virus normalt gør?

Virus muteret helt naturligt, det har ikke noget at gøre med vores kroppe. Men virus overlevelse og spredning er afhængig af vores kroppe. Mutationer kan være gavnlige eller skadelig for virus. Det er de virus mutanter, der får en fordel der overlever.

Folk ser ud til konstant at glemme erfaringerne fra Manaus i Brasilien.

Byen havde opnået flok immunitet som de første troede man, med ca. 75 procent smittede under 1 bølge. Indtil de 6 måneder senere blev ramt hårdere og mere dødeligt af den brasilianske variant. Deres immunitet var øjensynligt dannet mod nogle epitoper, som ikke var relevant mod den nye variant.

Til gengæld har vaccinerede generelt været bedre beskyttet mod de forskellige varianter.

Vi kan opnå immunitet via infektioner eller vacciner. Sterile vaccinationer mindsker viruspopulationen og dermed antallet af mulige mutationer eller udrydder sygdommen. Samtidigt giver forhindret videresmitte et evolutionært pres for virus at blive mildere.

Vaccinationer der beskytter mod sygdom, hospitalisering eller død, men ikke er sterile, forhindrer jo ikke virus i at sprede sig og dermed er de ikke et problem for virus. Et virus der kan smitte som det lyster behøver ikke at blive mildere for at overleve.

Vi risikerer dermed, at virus kan mutere uhæmmet til noget mere skadeligt og vi ingen beskyttelse af sårbare har.
Det samme gælder for uvaccinerede folk med overstået corona infektion, da de heller ikke har opnået steril immunitet.

Vi har et problem med at pandemien ikke er færdig og at vaccinerne ikke er sterile samt holder for kort tid.

Samtidig er covid en zoonose, hvilket betyder vi ikke kan udrydde sygdommen.

Derfor har vi brug for bedre vacciner og indtil vi har dem, burde vi stadig bruge mundbind i det offentlige, samt gøre opmærksom på forskellen på hvordan man håndterer dråbeinfektion modsat luftbåren infektion.
Det er livsvigtig information for mange sårbare, der stadig bruger anbefalingerne for dråbeinfektion.
De kunne lige så godt sige hokus pokus.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen og Ellen Jæger Hansen anbefalede denne kommentar

Tja død med eller af kan også bruges på influenza.

Vi har nu næsten 6000 døde med bedre vacciner end influenzavaccinerne, samt en hel del tiltag undervejs. Så jeg vil sige, der dør helt klart mange flere af corona end influenza.

Med næsten 6000 døde af Corona er vaccinen vist også mere sikkert end selve infektionen.

Men død af infektion er selvfølgelig også kun toppen af isbjerget. Polioen har f.eks. også efterladt mange flere handicappede end døde.

Hvad angår forskellen på corona og influenza kan jeg bedst forklare det med et groft forenklet spørgsmål for, hvorfor det kræver en hel artikel, at besvare.

Hvad er forskellen på en hest og en spidsmus? Ligesom de to dyr er forskellige pattedyrarter, er influenza og Corona to vidt forskellige arter.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Fra følgende artikel på DR:

https://www.dr.dk/nyheder/udland/nul-covid-i-kina-betyder-total-nedlukni...

"Da der i sidste uge gik rygter om den totale nedlukning, dementerede myndighederne på det kraftigste, og kort efter sigtede man to personer for at starte og sprede rygterne, hvilket er en overtrædelse af kinesisk lov."

Her kunne jeg ikke lade være med at tænke at med en nuværende total nedlukning af Shanghai, så kunne det være interessant at høre hvad myndighederne nu sagde, og om de to var løsladt.

"Da den hårde nedlukning blev en realitet kort efter, forklarede myndighederne, at det ikke var en total nedlukning, fordi man lukkede byen i to faser; først øst, derefter vest, som belejligt er delt af Huangpu floden, der strømmer igennem Shanghai."

Danmark er ikke Kina, men i betragtning af at pandemien pt. kører på højere blus end under tidligere nedlukninger, både ift. dødsfald, positivprocent og indlagte, så er det alligevel tankevækkende at den danske presse stort set ikke har artikler om Covid-19 i Danmark længere.

Nogle gange er sandheden bare "ufed" og dermed "ilde hørt". Det er lidt som med klimaet, overbefolkningen, den kommende fødevarekrise, den manglende bæredygtighed og alt det andet som pt. overskygges af historierne fra Ukraine. Måske er vores "dødsangst" blot ikke i stand til at multitaske.

Per Jakobsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er foreløbigt heller ikke mange spørgsmål angående 100.000+ ukrainske flygtninge, der potentielt er fuldstændig uvaccinerede, eller har fået en anden vaccine end den vi har anvendt i Danmark.

Har det nogen betydning i det store billede?

Eva Schwanenflügel

@ Morten Balling

Tak for artiklen fra The Guardian, den var meget 'to the point'.

Er der nogen her der har et seriøst bud på, i hvor høj grad AdaptVac's vaccine vil kunne komme os til undsætning, når/hvis forbandelsen løber løbsk igen?

https://fyens.dk/artikel/aarhus-forskere-tester-dansk-corona-vaccine-for...

Ut. har svært ved at gennemskue det...

Ps luftig = lugte og

Stavekontrollen på min nye telefon er desværre endnu mere besværligt end på min gamle.

Suk

Eva Schwanenflügel

Altså, du mener ffp3 masker, Annemarie?
De er da ellers designet til at være endnu sikrere, har jeg ellers forstået?

Nu er jeg da for alvor forvirret..