Leder

Statsministeren siger undskyld, men staten kræver en stævning for at komme til lommerne

På trods af statsministeren undskyldninger til både Godhavnsdrenge og grønlandske eksperimentbørn skal staten først have en stævning, før der kan blive tale om erstatning. Dermed overlades ansvaret for retfærdighed i praksis til ofrene og advokater
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ved et arrangement den 9. marts 2022 undskyld til de grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951 som en del af et forsøg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ved et arrangement den 9. marts 2022 undskyld til de grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951 som en del af et forsøg.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat
12. marts 2022

Det var forkert, umenneskeligt, urimeligt og hjerteløst, sagde Mette Frederiksen (S) den 9. marts, da hun for anden gang gav en officiel og oprigtig undskyldning for den behandling, som 22 grønlændere – de såkaldte eksperimentbørn – blev udsat for tilbage i 1951. Som tidligere beskrevet i Information blev børnene taget fra deres familier og sendt til Danmark.

Vi kan ikke lave om på fortiden, men »vi kan tage ansvaret på os«, understregede statsministeren i sin tale til de seks nulevende eksperimentbørn. To uger tidligere havde de seks endda modtaget en kvart million hver fra staten, så bordet var ryddet, og alt var klart forud for statsministerens kommende besøg i Grønland.

Det var kort sagt så godt, som det kunne være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Spot on! Mere eller mindre velmente undskyldninger den ene dag og så lokums-aftaler med ofrene (og deres advokater) på et meget senere tidspunkt. Det er skandaløst, og fr. Frederiksen samt regeringen skulle skamme sig. Det udstiller klart det moralske niveau i regeringen - magt korrumperer moralen.

Elisabeth Christiani

Undskyld - er at indrømme , at her er begået fejl - i dette tilfælde af forgængere i embedet. Staten kan ikke købe den tabte tid og børns bardom - på nogen måde !
Der er udbetalt noget' til nogle få personer før i tiden- derfor kan det være muligt at de berørte nu - straks kan få deres lappeløsning , og dermed slippe for mere hjerte kval !
De har allerede altid været om bord på en Skude de ikke kunne styre !
Flovt at være dansker og at det er kommet så vidt men - bedre sent end aldrig - at indrømme fejl i sagsbehandling . ..

Dorte Sørensen

Ja det eksperiment skulle ALDRIG ha' været sket - Men nu har MF sagt undskyld på statens vegne. Det har flere tidligere statsminister nægtet - om det alene var for at undgå erstatningskrav eller om de ikke mente, at der skulle gives nogen undskyldning vides ikke.

Mht. en erstatning så burde den være give så ikke det blev en afgørelse for domstolen. Det virker da også fjollet, at sagens omkostninger til advokater mv. overstiger de 6 , der er tilbage, erstatningsbeløb.

Hvorfor indkaldes ikke en kreds fagfolk der kan vurder hvad et rimeligt beløb vil være.
Det ville også ha' været en god løsning for erstatningen til pigekoret som DR uden retssag og forlig har udbetalt. Her har DR et problem ,da der efter sigende er grænser for hvad DR må udbetale - så her ville et fast beløb ha' været en god løsning.