Leder

Det er godt, at Københavns Kommune vil åbne deres genbrugsstationer, så det er tilladt at klunse

Der er egentlig grunde nok for Københavns Kommune til at fortsætte afbrændingen af affald, men det er til gavn for alle, at genbrugsguldet finder hjem til borgerne
Ideen med at fremme genbrug rigtig god, fordi en meget stor del af vores CO₂-udledninger stammer fra produktion af møbler, legetøj, elektronik og alverdens dimsedutter. På billedet findes der genbrugte sager ved på Østerbro ved Borgervænget Genbrugsstation.

Ideen med at fremme genbrug rigtig god, fordi en meget stor del af vores CO₂-udledninger stammer fra produktion af møbler, legetøj, elektronik og alverdens dimsedutter. På billedet findes der genbrugte sager ved på Østerbro ved Borgervænget Genbrugsstation.

Valdemar Ren

Debat
6. maj 2022

Som en del af kommunens samlede målsætning om at blive CO₂-neutral i 2025 har Københavns Kommune en strategi for cirkulær økonomi med et mål om at øge andelen af affald, der genbruges af borgerne, med en tredjedel.

Derfor har Københavns Kommune igangsat et forsøg på genbrugsstationen i Vermlandsgade på det indre Amager, hvor de besøgende ikke bare kan komme af med deres affald. De kan også tage genbrugeligt affald med hjem igen – ja, de besøgende opfordres ligefrem til at rode og rage og finde gode sager, de kan bruge.

Halvdelen af genbrugsstationen er ’Delezone’, hvor området er indrettet med sektioner og overskuelig skiltning. Man bliver ført hen til genbrugsguldet.

Og det går rigtig godt. Siden forsøget blev sat i gang i oktober sidste år, har genbrugsstationens brugere i hverdagene i gennemsnit taget 1,3 ton genbrugeligt affald med hjem igen, mens der lørdage og søndage i gennemsnit klunses tre ton affald.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det ville være interessant at vide,
hvor meget ekstraarbejde klunse-tilladelsen og den store mængde borgere har genereret for de ansatte på genbrugsstationen..

Henning Kjær

Det bliver interessant at høre hvor længe de kan holde de professionelle kreilere ude, eller er der adgangskontrol.

Rolf Andersen

Kære alle,

Det er altså mildest talt ikke nogen nyhed, at Københavns Kommune har genbrugsstationer, hvor borgerne gratis kan hente forskellige genstande, som andre ikke længere har brug for.

Tag f.eks. Gartnergade Nær-genbrugsstation på Nørrebro, hvor bøger, isenkram, cd'er og meget mere bliver sorteret af frivillige og stillet frem som var det i en butik.

OK, der er begrænsning på hvor mange bøger, CD'er osv. du kan 'krejle' pr. besøg: Max 5 enheder.

Der er selvfølgelig også fastansat personale, der kan håndtere de - få - borgere, der ikke helt kan opføre sig ordentligt i sådan et gratis tilbud.

Men at det skulle være 'Breaking News', at Københavns Kommune driver den slags steder siger vist mest om journalisten end om kommunen.

Gartnergades Nær-genbrug har fungeret på den beskrevne måde i mange år ...

Rolf Andersen

... vi taler altså om mindst 5 år efter min hukommelse.

Rolf Andersen

For at støtte min hukommelse google jeg lidt:

"Siden 2012 har Platant arbejdet sammen med kommunen om at genopfinde byens nærgenbrugsstationer. Vi udvikler dem til at være steder, som socialt og fysisk integreres med resten af byen, og hvor fokus er på at få tingene til at leve længst muligt gennem at bytte, reparere og sortere rigtigt."

Projektet med den nye tilgang til genbrugs-stationer i Københavns Kommune er altså 10 år gammelt ifølge det rådgivende arkitekt-firma ...

https://platant.dk/arkitekter/projekt/gartnergade-naergenbrugsstation/

Men det er glimrende at en Københavner-avis som Information nu - 10 år senere - på lederplads - bringer nyheden ;)

Det er en skandale at der ikke allerede er tilladt klunsning på alle landets genbrugsstationer.

At genanvende (og evt. reparere) er altså bedre end at nedbryde til råmaterialer og derefter genbruge. Det kræver energi at nedbryde og opbygge til nye produkter, det kræver langt mindre at pudse op, reparere og bruge som det er.

Hvis genbrugsstationerne frygter at de kommer til at miste indtægter på sorteret affald, så lad dem opkræve en pris på 1 kr. per kg. klunset materiale. Det er vidst langt over hvad de får af materialepris.

Reparation er bedre end genbrug (af materiale) som er bedre end afbrænding som er bedre end deponi.
Vi skal bruge de bedste løsninger så meget vi kan.

Vi skal også stille krav til "brug og smid væk kulturen" i den anden ende, hos producenter og butikker. Man skal ikke producere produkter der som udgangspunkt går i stykker efter et enkelt eller to år.
Jeg tænker her især på tøjindustrien, på H&M der trods mange forsøg på at skabe grønt image reelt er en sort forbryder.
Tøj skal være så solidt at det kan sælges i en genbrugsbutik hvis man bliver træt af at gå i det efter et par sæsoner.

Det samme princip gælder selvfølgelig for elektronik og andre genstande.

...og @Henning Kjær hvad i alverden mener du med at de skal holde "professionelle kreilere" ude?

Hvis du mener personer der gør stor brug af at klunse fra genbrugsstationerne og er i stand til at lave en forretning ud af det. Jamen så skal vi da have nogle flere af dem!

Lad dem betale et par kroner per kg. klunset materiale, mere får genbrugsstationen alligevel ikke ud af at sælge sorteret affald videre.

Maksimalt genbrug, ikke nedbrydning, må være formålet. Og de der ønsker at genbruge skal støttes af kommune og lovgivning.