Leder

USA's moralske dilemma: Er skolebørn mindre værd end fri adgang til våben?

Endnu et tragisk skoleskyderi i USA – og tilhængere og modstandere af våbenkontrol kryber straks ned i hver deres ideologiske skyttegrav. Hvorfor er amerikanerne rede til at lempe på individuelle rettigheder i kampen mod terrorister, mens retten til at bære våben er sakrosankt?
Borgere i fælles bøn på et torv i den amerikanske by Uvalde, Texas, efter 19 skoleelever og to voksne blev dræbt i et masseskyderi på en af byens skoler tirsdag.

Borgere i fælles bøn på et torv i den amerikanske by Uvalde, Texas, efter 19 skoleelever og to voksne blev dræbt i et masseskyderi på en af byens skoler tirsdag.

Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Debat
27. maj 2022

USA blev igen tirsdag eftermiddag konfronteret med et tilbagevendende moralsk dilemma i landets nyere historie: Trumfer borgernes forfatningssikrede ret til at besidde skydevåben skolebørns ret til at blive beskyttet af staten mod voldsmænd?

Det demokratiske kongresmedlem Dean Phillips fra Minnesota satte ord på dette dilemma, da han på Twitter skrev: »Kom ikke og sig, at din halvautomatiske AR15-riffel er mere værd end 14 børns liv.«

Phillips tweet blev skrevet i timerne, efter at en 18-årig stærkt bevæbnet gymnasieelev gik ind på en folkeskole i den lille by Uvalde i det sydvestlige Texas og med koldt blod myrdede 19 elever i fjerde klasse og to lærere.

Drabsmanden blev dræbt af politiet og kom ifølge The Washington Post fra en dysfunktionel familie. Hans mor skal være narkoman, og i årevis er han blevet mobbet af kammerater for at stamme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Der er bare ALT for let adgang til våben i det land.
I 2021 blev 49 skolebørn skuddræbt i forbindelse med skoleskyderier i USA.
140 sorte blev samme år dræbt af politiet.
Men hele 20.000 mennesker heraf alene 10.000 sorte blev skuddræbt i alt i 2021 - det er 55 skuddræbte HVER ENESTE DAG! - det er vel det virkelige problem?

Hanne Ribens, Per Klüver, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

National Rifle Association har vel ganske simpelt haft al for stor indflydelse og kanaliseret en indædt frihedsidealisering over i allemandsret til våben. Det gamle videoklip med Charlton Hestons 'Over my cold dead body'-tale er nærmest uhyggeligt i sig selv.

Hanne Ribens, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Jammen der er da ikke et dilemma !
Det er jo ikke riflerne som dræber, det er de mennesker som trækker i aftrækkeren.
Det er analog til biler, det er jo mennesket bag rattet som begår den fatale fejl.
Man kan jo ikke forbyde biler fordi der er trafikdrab - vel ?

Dette lader til at være rationalet in the US of A

Alan Frederiksen

Vi i Europa kommer aldrig til at forstå amerikanernes forhold til skydevåben.

Under overskriften "We mistrust over goverment, Why Americans will never give up their guns":
"At the root of this view is something very American - not just fear of crime, but mistrust of government. This is a hard point for British people to understand, but it is why Americans cling so furiously to their right to bear arms. It's not that anyone truly believes that government troops are about to come running up the driveway waving guns at them - but they don't completely rule out the possibility"
https://www.theguardian.com/world/2007/apr/18/usgunviolence.usa

I perioden 1994-2015 er antallet af mænd, der ejer skydevåben faldet mens antallet af kvinder er vokset. Antallet af skydevåben i USA er vokset fra 192 millioner i 1994 til 265 millioner i 2015. Alligevel er antallet af forbrydelser, hvor brug af våben er involveret faldet i perioden.
https://www.theguardian.com/us-news/2016/sep/20/gun-ownership-america-fi...

Med venlig hilsen
Alan

Alan Frederiksen

Kasper Pedersen
25. maj, 2022 - 20:18

For at gøre tallet sammenligneligt med danske forhold skal vi lige dividere med 55 (der bor ca. 55 gange så mange mennesker i USA som i Danmark). Det ville svare til: 20.000:55= ca. 365 skuddræbte i Danmark i 2021.

Med venlig hilsen
Alan

Steffen Rahdoust Boeskov

Ja, det er rigtigt Alan Frederiksen.

For lige at gøre din sammenligning komplet, så mangler vi det aktuelle antal skuddræbte i DK.

315.

På 25 år! https://videnskab.dk/kultur-samfund/25-aars-danske-skuddrab-er-kortlagt-...

Eller vi kan jo også tage de 8 skuddræbte i Danmark fra 2021 og gange dem med 55:

440.

Så kan man jo gisne o m, hvor mange af de 19500 mennesker, der kunne spare livet årligt, hvis USA havde samme våbenlove som Danmark.

Hanne Ribens, Anders Reinholdt, jens rasmussen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Kenneth De Lorenzi, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Så længe en barn i USA er ufødt har det de konservativs opmærksomhed.
Så snart det er født kan det få lov til at dø!
Af sygdom, sult, og våben

Hanne Ribens, Uffe Wever Pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Anne Bruun, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Jan Bruun, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Steffen Rahdoust Boeskov
26. maj, 2022 - 06:02

"Så kan man jo gisne o m, hvor mange af de 19500 mennesker, der kunne spare livet årligt, hvis USA havde samme våbenlove som Danmark"

Det kommer ikke til at ske i en overskuelig fremtid.

"Hvis det noget usandsynlige skulle ske, at et stigende antal politikere ikke længere lader sig påvirke af eller modtager støtte fra NRA, så er det bestemt muligt for både Kongressen og de enkelte stater, at gennemføre forskellige love, der sætter restriktioner på brugen og anvendelsen af våben. Samtidig er der da også allerede indført en række restriktioner på våbenområdet. Det indebærer blandt andet, at man skal registrere sig som våbenejer, og at man ikke må købe et våben, hvis man er tidligere straffet eller har været i behandling for psykisk sygdom."
"Det afgørende i den amerikanske våbenlovgivning ligger nemlig i de rettigheder, som den amerikanske forfatning og dens tilføjelser beskriver. Og her har den øverste domstol altså slået fast i 2008, at borgernes individuelle ret at bære våben er givet af forfatningen. Med den nuværende sammensætning af højesteretsdommere, hvor et flertal hører til en overvejende konservativ retsfilosofi, der fokuserer på at fortolke forfatningen ud fra dens oprindelige mening, er der ikke store chancer for, at nye sager vil skabe rum for andre fortolkningsmetoder og udfald"
https://www.kongressen.com/den-juridiske-strid-om-retten-til-at-baere-va...

Der er desuden stor forskel på de enkelte staters holdning til våben.

Ifølge Colin Woodward: "American nations : a history of the eleven rival regional cultures of North America" består USA af elve rivaliserende regionale nationer: (Yankeedom, New Netherland, the Midlands, Tidewater, Greater Appalachia, the Deep South, New France, El Norte, the Left Coast, the Far West, and First Nation). Bogen beskriver hvordan disse dybe rødder stadig har indflydelse på politik i dag.

Hvis man holder af skønlitteratur kan man eventuelt læse den store amerikanske forfatter Cormac McCarthy´s "Blodets Meridian" fra 1985. "Romanens handling er løst baseret på virkelige hændelser, der fandt sted i grænselandet mellem Mexico og Texas i midten af 1800-tallet. Her havde myndighederne i fællesskab hyret den brutale Glanton-bande til at rydde de mest genstridige indianere af vejen. Resultatet var en række blodige massakrer, hvor heller ikke børn og kvinder blev skånet"
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2013/06/advarsel-ekstremt-v...

Med venlig hilsen
Alan

Alan Frederiksen

I USA er der forældre der lærer selv små børn at bruge skydevåben ifølge denne artikel på BBC. Nogle steder lukker skolerne ligefrem når jagtsæsonen starter.

"When he was five years old, Dan Baum started shooting guns.
The author of Gun Guys: A Road Trip has crisscrossed the country learning about America's gun culture. He believes shooting can teach children valuable lessons about respect and discipline.
"It can be a great thing for kids," he says. "What you're saying to a kid is, 'This is an extremely dangerous device I am putting in your hands, and I am trusting you to use it properly.'"
"Children's involvement in American gun culture is so ingrained that in some areas, schools close on the first day of deer-hunting season."
https://www.bbc.com/news/magazine-28958364

Med venlig hilsen
Alan

Arne Albatros Olsen

Det må være en nybyggermentalitet, som aldrig er helt forsvundet.
Hvilket selvfølgeligt er udnyttet af NRA.

Brian W. Andersen

@ Annemarie Krogsbøll

Desværre ja og det skyldes i høj grad våbenrettens placerings i det amerikanske lovhierarki og de enkelte staters ret til at beskytte sig selv i tilfælde af at den føderale regering kollapser eller bliver kuppet. 2nd Amendment er næstøverst på Bill of Rights og hvis der kan ændres på denne, så kan der også ændres på alle underliggende amendments og hele den lovgivning, som hviler på disse. "Oversætter" vi dette til danske forhold, så svarer det nogenlunde til at begynde at klippe i Grundloven ca. imellem §71. Stk. 1 og §71. Stk. 2 og mange amerikanere er derfor skrækslagne overfor hvilke andre ændringer det vil kunne åbne døren for. Mennesker med denne frygt tror faktisk at de beskytter sine børn ved at forsvare 2nd Amendment.

Dette forhold bliver til et dilemma, hvor valget står mellem at bevare en lovgivning, som på en række punkter beskytter friheder og rettigheder for børn, der vokser op i USA, eller at ændre i samme lovgivning, for at komme den ene paragraf til livs, som desværre ikke beskytter børn. Og oven i dette gør USA's lange historie med racekonflikter og strukturel ulighed så det hele værre ved at klæbe etnicitet og socioøkonomisk status sammen med en opfattet graduering af rettigheder. I denne opfattelse er nogle familiers skolebørn mindre værd end andre familiers frie adgang til våben.

Jeg ville personligt ikke opleve det som et dilemma, men vi mennesker er jo lige nøjagtigt forskellige nok til at det, der virker simpelt og logisk for nogle, sagtens kan udgøre vanskelige dilemmaer for andre.

Alan Frederiksen

Arne Albatros Olsen
26. maj, 2022 - 09:04

Man kan næppe sige at NRA udnytter nybyggermentaliteten i USA. NRA blev grundlagt i 1871. De er snarere en del af "nybyggermentaliteten", som du kalder det. På samme måde er danskere og europæere præget af vores lange historie med tradition for en statslig administration.

I Danmark er det vikingetiden, som vi taler om med stolthed; I England er det (måske) dengang de var verdens dominerende magt (sejren over den spanske armada i 1588). En ung englænder som jeg engang mødte i festligt lag sagde: "jeg gider ikke at høre om vikingerne". Det var ifølge ham, det eneste historiske emne danskere taler om med en englænder.

Hvis man læser bogen af Daniel Walker Howe: "What hath God Wrought" (det hedder den gud hjælpe mig), the transformation of America 1815-1848, næsten 900 sider, forstår man hvor meget den periode fylder i mange amerikaneres bevidsthed.

Jeg er selv født i Canada meget tæt på grænsen til USA og havde tidligere familie, der var bosat i USA. Måske er det derfra jeg har min interesse for amerikansk historie.

Med venlig hilsen
Alan

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Tina Petersen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Et etisk dilemma er det vel næppe, og en forbundsstat eller forbundsrepublik kan i andre tilfælde (f.eks. Tyskland) godt håndtere et hierarki med afbalanceret forhold og hensyntagen til det fælles gældende og delvis autonomi, uden at det inkluderer fri leg med skydevåben

Per Klüver, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Dorte Tange

Et land i dyb social armod, hvor der er alt for få mekanismer til opsamling af mennesker med svære problemer, om det så er narko, kriminalitet, psykisk sygdom osv. , står jo i evig risiko for lokal kollaps her og der. Mangel på fremtidsmuligheder, uddannelse, job osv. er jo grotesk dårlige i det land, og de (lavere stillede) unge har ikke mange positive fremtidsperspektiver. Kvinderne/pigerne bliver gravide i en alt for ung alder, typisk alene med børnene, og så kører hele den sociale deroute yderligere ned i et dybt hul med narko, vold, svigtede børn, psykiske problemer mv. Og nu disse skinhellige vanvittige abortforbud, men altid våben hævet over alting. Sammen med den hellige forkvaklethed. Det SKAL jo gå galt. Det kan ikke andet. Og adgang til disse dræbervåben, ovenikøbet de halvautomatiske af slagsen, er en evig tikkende bombe oven på de afgrundsdybe sociale problemer. Og de løses ikke gennem våbenbegrænsning. De er bare alt for store og vanskelige til, at man samtidig kan leve videre i cowboy-ideologien. Den ligning vil altid ende i tragedie efter tragedie. Tror bare ikke, det kan løses i dagens USA.

Hanne Andreasen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Det er ikke våbenet per se, der er et problem.

Andre lande har også mange våben. Vi ser ikke den slags skyderier i Canada eller Schweiz.

USA har et kulturelt problem med voldsaccept, der giver en skizofren tolkning af deres amendment.

At kontrollere og stille krav ved våbenbrug og besiddelse er ikke at sammenligne med forbud.

Problemet i Texas er jo også, at de forsvarer, at man giver våben til psykisk syge og folk må gå med dem synligt.

Det andet problem er, at de får lov at tro, at enhver kan beskytte sig selv ved at eje våben. Det stemmer ikke overens med virkeligheden.

Våbene er ikke et problem, det er amerikanernes og især de konservatives holdning, der er problemet.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Dorte Tange og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Tanken bag den forfatningsmæssige ret til frit at erhverve og bære våben bygger på, at borgerne skal kunne sætte sig til modværge mod en ulovlig valgt regering, en frygt næret af erfaringer fra kolonitiden under engelsk herredømme. Det er i den betydning man skal forstå amerikanernes indædte insisteren på at forhindre begrænsninger i den fri adgang til våben. Når Trump og hans millioner af tilhængere bliver ved med at påstå at valget i 2020 blev stjålet af demokraterne, er det netop for at gøde jorden for en "legitim" voldelig opstand dvs borgerkrig. Det er helt afgørende at adgangen til våben, ikke mindst militære våben, holdes åben uanset den stadige strøm af episoder som den vi lige har haft med 19 myrdede små (latino)børn og deres lærere. Collateral damage kalder man det og trækker på skuldrene. Beklageligt, men det må man leve med når man forbereder den hvide mands storslåede magtovertagelse, en magtovertagelse man har opgivet at nå gennem demokratiske metoder. USA tilhører den hvide kristne mand, det er Guds vilje i Guds eget land, og sorte, gule, brune og røde mennesker har ingen rolle undtagen som billig (gratis) arbejdskraft. At en sort kunne blive præsident er bevis for at den demokratiske forfatning er dysfunktionel. Demokrati går ikke i spænd med Guds lov.

2024 starter den anden amerikanske borgerkrig.

Se også: Tanken bag den forretningsmæssige ret til at erhverve og bære våben bygger på, at borgerne skal kunne sætte sig til modværge mod en ulovlig valgt regering, en frygt næret af erfaringen fra kolonitiden under engelsk overherdømme. Det er i den betydning man skal forstå amerikanernes indædte insisteren på at forhindre begrænsninger i den fri adgang til våben. Når Trump og hans millioner af tilhængere bliver ved med at påstå at valget i 2020 blev stjålet af demokraterne, er det netop for at gøde jorden for en "legitim" voldelig opstand dvs borgerkrig. Det er helt afgørende at adgangen til våben, ikke mindst militære våben, holdes åben uanset den stadige strøm episoder som den vi lige har haft med 19 myrdede små (latino)børn og deres lærere. Collateral damage kalder man det og trækker på skuldrene. Beklageligt, men det må man leve med når man forbereder den hvide mands storslåede magtovertagelse, en magtovertagelse man har opgivet at nå gennem demokratiske metoder. USA tilhører den hvide kristne mand, det er Guds vilje i Guds eget land, og sorte, gule, brune og røde mennesker har ingen rolle undtagen som billig arbejdskraft. At en sort kunne blive præsident viser blot at forfatningen er dysfunktionel. Demokrati går ikke i spænd med Guds lov.

jens rasmussen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Alan Frederiksen, Dorte Tange og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Efter min mening er mange af ovenstående betragtninger præget af forud indtagethed og generaliseringer, der slet ikke har hold i virkeligheden. USA er (måske) ligeså forskelligartet, som landene i Europa. USA er en union af stater, der på mange områder har høj grad af autonomi.

Endnu engang vil jeg henvise til den svenske Professor Hans Rosling, der i en deadline udsendelse belærer Adam Holm om at "Man skal ikke bruge medier til at forstå verden" https://www.youtube.com/watch?v=bcpjl0mxRvs . Man bliver nød til at læse bøger.

I denne video med titlen "How not to be ignorant about the world" demonstrerer Professor i sundhedsøkonomi Hans Rosling hvor lidt folk ved om hvordan det står til med sundhed rundt omkring i verden. Selv chimpanser svarer ofte bedre på hans spørgsmål end gæsterne til hans forelæsninger underholder han med. https://www.youtube.com/watch?v=Sm5xF-UYgdg

Vi har nogle forudindtagede, fastlåste holdninger, der stammer fra dengang vi gik i skole, men virkeligheden ændrer sig hele tiden.

Med venlig hilsen
Alan

Torben Bruhn Andersen og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Kvinnders ret til at bestemme over egen krop bliver i rask tempo skyllet ud med badevandet. Med andre ord: Beskyt ufødte børn for enhver pris - når først de er født er de lovligt bytte.

Per Klüver, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Dorte Tange, Anne Bruun og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Gitte Loeyche, at det er kvinders ret til egen krop, de vil bekæmpe og ikke beskyttelse af liv, ses også af repuplikanernes næste mål.

Det næste mål er forbud af prævention. Se f.eks. "Jacky Eubanks wants to be a Michigan senator-and to ban contraception. And she is not the only one", på Guardian.uk.

Kan også være, at der er flertal for våbenkontrol og staterne er forskellige, men som Søren Fosberg er inde på har de fundamentalistiske religiøse republikanere besluttet sig for at kortslutte demokratiet og banke uenige staters selvbestemmelse og kvindelige menneskers rettigheder på plads.

Søren Fosberg, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne Bruun anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Der findes kriminologisk viden, der klart viser tilgængelighedens betydning. "Crime as opportunity" er således en teori med stærk evidens, der gælder generelt for kriminalitetskategorier. Men et spørgsmål, som ikke er berørt ovenfor, men som jeg tror er vigtigt, er dette: Hvilken psykisk påvirkning af børnene er der ved de mange øvelser, hvor børnene skal lære at reagere? Skal de fx kaste sig under bordene. Måske udvikler de en uberettiget angst for noget udenfor dem selv. Kunne det være derfor, at amerikanere ser "trusler" overalt. Nu vil de fx opruste mod "trusler" fra universet. Bare en tanke.

Per Klüver, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Mens demokratisk-ledede "blå stater" som New York og Californien har indført skrappere våbenlovgivning, har flere "røde" republikansk-ledede stater på flere punkter lempet lovgivningen

Niels Bjerre Poulsen, lektor i amerikanske studier:
Debatten er også blevet langt mere indædt og kompromisløs.
- Hovedhistorien er, at USA bevæger sig i to forskellige retninger, når det gælder våben. Lige som i så mange andre spørgsmål, der bliver genstand for en kulturkamp, fortæller han.
Et overvældende flertal af amerikanere vil faktisk gerne have for eksempel bedre baggrundschecks af våbenkøbere.
- Hvis du går 30 år tilbage, var argumentet, om det ikke er rimeligt, at man har en pistol liggende derhjemme, så man kan forsvare sig mod en indbrudstyv. Det er slet ikke der, vi er nu, siger han.
- Nu lyder kravet fra våbentilhængerne: Det er rimeligt, at jeg har fem halvautomatiske våben i et stort skab derhjemme. Og jeg vil have lov til at gå i supermarkedet bevæbnet til tænderne.
- Hvis argumentet en gang var personlig sikkerhed og ret til selvforsvar, så får du flere og flere på den yderste højrefløj, der siger: "Vi har ret til at bevæbne os mod en tyrannisk regering eller mod den dybe stat", siger Niels Bjerre-Poulsen.
- Når der er sådan et masseskyderi, så bliver der solgt endnu flere våben, fordi der er folk, der tænker: "Nu bliver det nok forbudt". Ligesom danskerne skyndte sig ud og købte gær, da der var generalstrejke, siger Niels Bjerre-Poulsen.
https://www.dr.dk/nyheder/udland/vred-politiker-afbroed-pressemoede-om-s...

Med venlig hilsen
Alan

Søren Fosberg, jens rasmussen, Anders Reinholdt, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Som jeg har forstået det, er det andet tillæg til forfatningen opstået af nød !!
Efter revolutionen var man bange for at britterne kom retur og rullede revolutionen tilbage - USA havde ikke rigtig en hær som var stæk, derfor indskrev man retten til at bevæbne borgerne, så de kunne danne en milits som modtræk til den store britiske hær.

Nu vil jeg mene at USA har en hær, som matcher den britiske.
Så det andet tillæg kan stryges fra forfatningen - Boris Johnson kommer ikke og truer USA !

Per Klüver, Søren Fosberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Men Dan Jensen sumpen, du glemmer sumpen i Washington.
Det kræver våben ogTrump at dræne den.

Eva Schwanenflügel

Om lidt på i dag skal NRA for første gang siden coronakrisen startede holde møde.
National Rifle Association's Annual Leadership Forum- i Texas af alle steder..!

Her vil the Donald som sædvanligt optræde på slap line.

Men dog med et enkelt aberdabei; når Trump betræder talerstolen, bliver alle deltagere bedt om at aflevere deres medbragte våben, hvilke der åbenbart ikke er så få af:

"According to the NRA, the Secret Service is taking control of the hall during Trump's speech and is prohibiting attendees from having firearms, firearms accessories and knives. Ammunition, laser pointers, pepper spray, toy guns, backpacks and other items also won't be allowed."

https://www.npr.org/2022/05/25/1101181842/nra-trump-speech-guns-banned-h...

Espen Bøgh, Inge Lehmann og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Argh.. En redigeringsknap ønskes!
Der skal ikke stå "på i dag"..

uffe hellum

De fleste amerikanske familier har IKKE skydevåben, vi er jo ikke idioter!

Der er et aggressivt mindretal, som ikke bare vil skyde løs efter hinanden og deres egne koner og børn, men også nogle gange efter politiske modstandere eller helt uskyldige, som de finder "uegnede". Fint nok, det renser jo luften...

Jeg har et problem med det ret store antal af andre menneskers børn, der også ryger med; det er noget forbandet svineri. Min gamle kollega sendte en liste, men der mangler sikkert mange andre skoler:

Thurston High School.
Columbine High School.
Heritage High School.
Deming Middle School.
Fort Gibson Middle School.
Buell Elementary School.
Lake Worth Middle School.
University of Arkansas.
Junipero Serra High School.
Santana High School.
Bishop Neumann High School.
Pacific Lutheran University.
Granite Hills High School.
Lew Wallace High School.
Martin Luther King, Jr. High School.
Appalachian School of Law.
Washington High School.
Conception Abbey.
Benjamin Tasker Middle School.
University of Arizona.
Lincoln High School.
John McDonogh High School.
Red Lion Area Junior High School.
Case Western Reserve University.
Rocori High School.
Ballou High School.
Randallstown High School.
Bowen High School.
Red Lake Senior High School.
Harlan Community Academy High School.
Campbell County High School.
Milwee Middle School.
Roseburg High School.
Pine Middle School.
Essex Elementary School.
Duquesne University.
Platte Canyon High School.
Weston High School.
West Nickel Mines School.
Joplin Memorial Middle School.
Henry Foss High School.
Compton Centennial High School.
Virginia Tech.
Success Tech Academy.
Miami Carol City Senior High School.
Hamilton High School.
Louisiana Technical College.
Mitchell High School.
E.O. Green Junior High School.
Northern Illinois University.
Lakota Middle School.
Knoxville Central High School.
Willoughby South High School.
Henry Ford High School.
University of Central Arkansas.
Dillard High School.
Dunbar High School.
Hampton University.
Harvard College.
Larose-Cut Off Middle School.
International Studies Academy.
Skyline College.
Discovery Middle School.
University of Alabama.
DeKalb School.
Deer Creek Middle School.
Ohio State University.
Mumford High School.
University of Texas.
Kelly Elementary School.
Marinette High School.
Aurora Central High School.
Millard South High School.
Martinsville West Middle School.
Worthing High School.
Millard South High School.
Highlands Intermediate School.
Cape Fear High School.
Chardon High School.
Episcopal School of Jacksonville.
Oikos University.
Hamilton High School.
Perry Hall School.
Normal Community High School.
University of South Alabama.
Banner Academy South.
University of Southern California.
Sandy Hook Elementary School.
Apostolic Revival Center Christian School.
Taft Union High School.
Osborn High School.
Stevens Institute of Business and Arts.
Hazard Community and Technical College.
Chicago State University.
Lone Star College-North.
Cesar Chavez High School.
Price Middle School.
University of Central Florida.
New River Community College.
Grambling State University.
Massachusetts Institute of Technology.
Ossie Ware Mitchell Middle School.
Ronald E. McNair Discovery Academy.
North Panola High School.
Carver High School.
Agape Christian Academy.
Sparks Middle School.
North Carolina A&T State University.
Stephenson High School.
Brashear High School.
West Orange High School.
Arapahoe High School.
Edison High School.
Liberty Technology Magnet High School.
Hillhouse High School.
Berrendo Middle School.
Purdue University.
South Carolina State University.
Los Angeles Valley College.
Charles F. Brush High School.
University of Southern California.
Georgia Regents University.
Academy of Knowledge Preschool.
Benjamin Banneker High School.
D. H. Conley High School.
East English Village Preparatory Academy.
Paine College.
Georgia Gwinnett College.
John F. Kennedy High School.
Seattle Pacific University.
Reynolds High School.
Indiana State University.
Albemarle High School.
Fern Creek Traditional High School.
Langston Hughes High School.
Marysville Pilchuck High School.
Florida State University.
Miami Carol City High School.
Rogers State University.
Rosemary Anderson High School.
Wisconsin Lutheran High School.
Frederick High School.
Tenaya Middle School.
Bethune-Cookman University.
Pershing Elementary School.
Wayne Community College.
J.B. Martin Middle School.
Southwestern Classical Academy.
Savannah State University.
Harrisburg High School.
Umpqua Community College.
Northern Arizona University.
Texas Southern University.
Tennessee State University.
Winston-Salem State University.
Mojave High School.
Lawrence Central High School.
Franklin High School.
Muskegon Heights High School.
Independence High School.
Madison High School.
Antigo High School.
University of California-Los Angeles.
Jeremiah Burke High School.
Alpine High School.
Townville Elementary School.
Vigor High School.
Linden McKinley STEM Academy.
June Jordan High School for Equity.
Union Middle School.
Mueller Park Junior High School.
West Liberty-Salem High School.
University of Washington.
King City High School.
North Park Elementary School.
North Lake College.
Freeman High School.
Mattoon High School.
Rancho Tehama Elementary School.
Aztec High School.
Wake Forest University.
Italy High School.
NET Charter High School.
Marshall County High School.
Sal Castro Middle School.
Marjory Stoneman Douglas High School
Great Mills High School
Central Michigan University
Huffman High School
Frederick Douglass High School
Forest High School
Highland High School
Dixon High School
Santa Fe High School
Noblesville West Middle School
University of North Carolina Charlotte
STEM School Highlands Ranch
Edgewood High School
Palm Beach Central High School
Providence Career & Technical Academy
Fairley High School (school bus)
Canyon Springs High School
Dennis Intermediate School
Florida International University
Central Elementary School
Cascade Middle School
Davidson High School
Prairie View A & M University
Altascocita High School
Central Academy of Excellence
Cleveland High School
Robert E. Lee High School
Cheyenne South High School
Grambling State University
Blountsville Elementary School
Holmes County, Mississippi (school bus)
Prescott High School
College of the Mainland
Wynbrooke Elementary School
UNC Charlotte
Riverview Florida (school bus)
Second Chance High School
Carman-Ainsworth High School
Williwaw Elementary School
Monroe Clark Middle School
Central Catholic High School
Jeanette High School
Eastern Hills High School
DeAnza High School
Ridgway High School
Reginald F. Lewis High School
Saugus High School
Pleasantville High School
Waukesha South High School
Oshkosh High School
Catholic Academy of New Haven
Bellaire High School
North Crowley High School
McAuliffe Elementary School
South Oak Cliff High School
Texas A&M University-Commerce
Sonora High School
Western Illinois University
Oxford High School
Robb Elementary School

Så kan de lære det, de kære små. Våbenlobbyen er meget mere politisk ambitiøs end jeres forældre.

Per Klüver, Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Per Klüver

Det mærkelige er jo at NRA oprindelig gik ind for våbenkontrol. Folk skulle uddannes til forsvarlig brug af våben, før de kunne erhverve et. Således udtalte den daværende præsident for NRA Karl Frederick i 1934 "I have never believed in the general practice of carrying weapons. I seldom carry one. ... I do not believe in the general promiscuous toting of guns. I think it should be sharply restricted and only under licenses." Skiftet skete i 1970erne, da den gamle ledelse nærmest blev kuppet.

uffe hellum, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Per Klüver

Jeps, NRA er blevet kuppet, og er idag MAGA-bevægelsens forlængede arm (eller rettere, forlængede riffelløb..)

New York sagsøgte I 2020 organisationen på baggrund af korruptionsanklager, og forlanger den opløst.

https://policywatch.dk/nyheder/global/article12326793.ece

Olaf Tehrani

Nej Burcharth, 2nd Amendment giver ikke borgerne en individuel ret til at bære våben. Den giver ret til, at de enkelte stater opretter velregulerede militser til kollektivt forsvar.
At Højesteret har valgt at tolke tilføjelsen mod dens ordlyd og intention er en anden sag.

Per Klüver, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Det mest uforståelige i hele debatten i Amerika er den den der handler om friheden ifølge forfatningen og de rettigheder til frihed som det hævdes er enhver borgers rettighed.

Hvordan forener tosserne det med de samtidig fratager kvinder deres ret til fri abort, hvordankan man fratage dem friheden til selvbestemmelse alene grundet deres køn.

Man skalter og valter med friheden i Amerika og med juraen for hvem friheden skal gælde og hvordan og hvornår, efter køn, efter bestikkelse som køber politiske meninger hos kapitalen så den gode forretning ikke lider skade.

Hanne Andreasen, Olaf Tehrani og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Esben, du misforstår! "Frihed", det er bare noget man skriger, ligesom "danske værdier", når man ønsker at gøre andre mennesker ondt.

Der er ikke nogen konflikt imod at ville skade fattige gravide kvinder, og at ville skyde på andre mennesker, og an have en "stram indvandrerpolitik", eller at være "restriktiv med familiesammenføring". Det er faktisk det samme.

Det går altsammen ud på at begrænse andre menneskers frihed til at leve deres liv som de vil. Jeg tror ikke, du finder de store afvigelser, det segment, som ønsker at gøre ondt imod andre, og reducere andres frihed, vil stort set altid gå ind for hele pakken:
- Undertrykkelse af andre religioner og seksualiteter og familieforhold
- Undertrykkelse af fattige/hjemløse/prostituerede/gravide
- Undertrykkelse af arbejderes fagforeningsret
- Svinsk behandling af bistandsklienter/invalidepensionister/hjemløse
- Tvangs-indoktrinering af udlændinge
- Længere fængselsstraffe
- Svinsk behandling af udenlandsdanskere
- Tvungen skolegang og institutionalisering af fattige børnehavebørn

Så har USA bare tilføjet en komplet vanvittig ide om fri adgang til skydevåben til "selvforsvar", og måske slækket på et par af de andre danske "værdier".

Men der er ikke kvalitativ forskel på DF/S/V og Trump-segmentet, det er det samme kødben, som de rigeste giver til bundskrabet, for til gengæld at kunne tømme kassen ned i egne lommer.