Leder

Forskningens vilkår bør undersøges. Omkostningerne ved at lade stå til er for store

Forskere har afleveret over 2.000 underskrifter og opfordrer politikerne til at undersøge vilkårene for dansk forskning. Det er der grund til at lytte til. For vi har desperat brug for forskernes kreativitet og ideer, hvis vi skal løse de problemer, vi står over for med klimakrise og krig
Forskere demonstrerede 14. juni på Slotspladsen. Professor Ole Wæver (i midt) fortalte under præsentationen af en hvidbog fra Videnskabernes Selskab sidste år, at stadigt flere forskere »frustrerede, bekymrede og decideret bange«.

Forskere demonstrerede 14. juni på Slotspladsen. Professor Ole Wæver (i midt) fortalte under præsentationen af en hvidbog fra Videnskabernes Selskab sidste år, at stadigt flere forskere »frustrerede, bekymrede og decideret bange«.

Sigrid Nygaard

Debat
15. juni 2022

Forskningsfriheden er under pres. Det budskab har vi hørt igen og igen fra bekymrede forskere i efterhånden mange år. Men folkene bag det seneste opråb råber ikke bare på flere penge, mindre politisk indblanding og en mere lydhør ledelse. De ønsker derimod at få nedsat en kommission, der kan undersøge vilkårene for forskningen og komme med forslag til, hvordan de kan forbedres. Tirsdag afleverede forskerne bag opråbet et frihedsbrev med mere end 2.000 underskrifter til forskningsordførerne. Og forskningsminister Jesper Petersen er tilsyneladende lydhør over for forskernes bekymringer. I hvert fald har han indkaldt forskerne bag initiativet til møde i august. 

Og der er god grund til at tage opfordringen til at undersøge forskningens vilkår alvorligt. For vi har desperat brug for forskningen, hvis vi skal løse de uoverstigelige problemer, vi står over for med klimakrisen og en krig på kontinentet oveni.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Overordnet: hvor har eksterne bestyrelser uden forbindelse og særligt kendskab til det de bestyrer, været et gode? - jeg er virkelig nysgerrig, for sæt min tvivl er uberettiget!

I øvrigt formoder jeg at det netop afleverede “frihedsbrev” er mere præcist formuleret, uden løse påstande - uanset om de har noget på sig - end denne leder. Men mon ikke, siden brevet er blevet læst og har ført til en invitation fra ministeren? Hvis det så blot ikke er en af de før sete manøvrer hvor ministeren/politikeren påtager sig en interesse og imødekommenhed som stopper ved partiloyaliteten? Det ved vi til august, eller derefter.

Steen Ole Rasmussen

Alene det, at det er erhvervslivet, som sidder tungt på universiteternes styrende organer, siger alt.

Dem, som protesten henvender sig til, er problemet. Det er de samme politiske kræfter, der har været med til at nedlægge den fri forskning af hensyn til erhvervslivets snævre interesser.

Grundfilosofien i toppen af hele magteliten er, at hvad der er godt for denne lille elite, det er ikke bare godt for eliten, men i det hele taget. Hvad der er godt for de store danske virksomheder, der sidder tungt på forskningen, det er ikke bare godt for dem, men i det hele taget. Grundfilosofien er løgn, simpel løgn, men så manifest tilstede, at ingen kan se løgnen som løgn.

Forskningen styres generelt her i den vestlige verden på samme måde som i Kina. Af hensyn til konkurrencen på det internationale marked, må nationerne stå sammen om at fremme de felter, som erhvervet kan stå sig med i konkurrencen. Derfor kan man gå ned ad gangene på universiteterne og se store reklamer for de stolte danske firmaer, der har sat sig tungt på og afskaffet den fri forskning i den hellige konkurrencestats nødvendigheds navn.

Den forskning, der forsøger på at problematisere og kvalificere beskrivelserne af en form for højere nødvendighed, end Kaj Ove Pedersens globaliserede økonomi, dvs. en sand forskning i den økonomiske ordens betydning for samfund,, klima og miljø, en fundamental og anden form for økonomisk filosofi, end mainstream markedsfundamentalisme, institutionaliseret monetarisme (a.la EU), osv. er fundamentalt set bortcensureret fra forskningsverdenen i hele den vestlige verden.

Dvs. samfundets evne til på videnskabeligt plan at beskrive sig selv, sin organisering og hele virke er gået under for snævre interesser.

Samtlige politiske bevægelser er offer for den orden, der har undermineret samfundets evne til videnskabeligt at beskrive sig selv.

Man taler om fake news, men kan ikke se, hvor fundamentalt det rammer ind i alle aspekter af den gældende sociale selvforståelse.

Da jeg var ung på Odense Universitet, var det måske ikke meget bedre. Men på en helt anden måde, for på daværende var alt domineret af opgøret mellem dem, der har den totale magt nu og de marxister, der sagde vinderne af den kolde krig imod. Der var ikke nogen af dem, der var for gode, men de holdt hinanden i skak og skabte en slags diversitet, hvor fx grønkålsfilosoffer og andet ukrudt kunne trives i skyggen af de store bevægelsers kamp med hinanden.

Nu er der kun markedsfundamentalisme tilbage, fordummelse og blindhed for egne kognitive forudsætninger.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Morten Nielsen, ingemaje lange, Inger Pedersen og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

"vi er dybt afhængige af de kandidater, den viden og de fund, som kommer fra universiteterne."

Vore afhængighed af forskere er ikke dybere end vores afhængighed af smange andre uddannelser/jobfunktioner. Uddannelser/job der også må leve med ansættelsesusikkerhed frygt for fyring

Jeg er enig i det meste af Informations kommentar. Der er nogle afgørende problemer ved at lade erhvervsinteresser styre forskningen: Investorernes interesse er anvendbarhed på relativt kort sigt. Derfor nedprioriteres forskning i de grundlæggende forudsætninger og antagelser. De er afgørende for fagene, som kommer til at mangle kvalificerede lærere. De miljømæssige og samfundsmæssige problemer, som ikke har pengestærke interesser i ryggen, vil blive nedprioriteret. Debatten vil derfor blive præget af protester og kritiske enkeltsager, men ikke af sagligt baserede forslag til helhedsløsninger.