Leder

Børn med bekymrende seksuel adfærd får ikke den fornødne hjælp

Mange børn, som begår seksuelle overgreb, er i forvejen på myndighedernes radar. Alligevel kommer hjælpen til dem ofte alt for sent
Det er tragisk og uacceptabelt, at børn med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd først får hjælp sent og ofte først, når de har begået overgreb.

Det er tragisk og uacceptabelt, at børn med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd først får hjælp sent og ofte først, når de har begået overgreb.

Jesse Jacob

Debat
6. juli 2022

Seksuelle overgreb mod børn er så ubehageligt et fænomen, at vi har tendens til automatisk at tænke, at gerningsmanden må være en pædofil voksen. Men i mellem en fjerdedel og en tredjedel af tilfældene bliver seksuelle overgreb mod danske børn begået af andre børn eller unge.

Januscentret er specialiseret i at udrede og behandle børn og unge med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd, og centrets data for 619 klienter viser med al tydelighed, at børn og unge, som krænker jævnaldrende, selv er blandt de allermest udsatte grupper i Danmark.

40 procent af børneklienterne har oplevet vold i hjemmet, ligesom 40 procent er blevet anbragt uden for hjemmet, og 30 procent af dem selv er blevet seksuelt misbrugt.

Der er altså generelt tale om en gruppe børn, som i forvejen er på myndighedernes radar eller ligefrem i myndighedernes varetægt, når de begår seksuelle overgreb. Alligevel kommer hjælpen til børnene ofte sent. I gennemsnit begår børneklienterne deres første seksuelle krænkelse som 11-årige, men når at fylde 13 år, før de bliver visiteret til specialiseret psykologisk eller sexologisk behandling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Jamen, kan man da ikke bare lave en algoritme, som kan finde de børn i en tidlig alder? Man laver da algoritmer for alt muligt nu om dage. Og om få år er vi jo alligevel alle under observation af en eller anden algoritme fra vugge til grav.

Altså ikke under overvågning som kineserne udsætter deres befolkning for. Kun små uskyldige algoritmer, som gør hverdagen lettere og mere effektiv.

Jeppe Theodor Lindholm

PS. Landet jobcentre bruger dem allerede, algoritmer, til at udpege ny ledige og deres chancer for at ende som langtidsledige. Det er da ingen, som har klaget over. Algoritmer i vuggestuer, børnehaver, skoler, ældreplejen - Så er der mere tid til varme hænder. Digitale algoritmer klare den tidsrøvende trivsels dokumentation og kan automatisk sende bekymringsbreve ud til forældre og myndighederne. Eller bare til en myndigheds algoritmer, som så varetager den videre sagsbehandling. Simpel og effektiv med store besparelse til følge.

Igen, tid og økonomi til mere varme hænder.

"Seksuelle overgreb mod børn er så ubehageligt et fænomen, at vi har tendens til automatisk at tænke, at gerningsmanden må være en pædofil voksen."

Vi har også en tendens til at tro at pædofili er et klistermærke man kan sætte på ryggen af alle voksne, som udsætter børn for seksuelle overgreb - og problemet er ikke blot at seksuelle overgreb an sich er ret ubehagelige at forholde sig til ... men at vi har en offentlig samtale og en kultur, som fremmer uvidenhed, svækker empatisk årvågenhed og dén gensidige/sociale nysgerrighed, som er en uafvendelig del af et velfungerende og demokratisk samfunds opretholdelse og udvikling. Apropos artiklens bombastiske krav om 'viden'.