Leder

Folkekirken kan ikke fortsætte med amatørledelse, der fører til mobning og chikane

En ny undersøgelse afdækker mobning, chikane og dårligt arbejdsmiljø i folkekirken. Pilen peger ifølge både eksperter og undersøgelsens deltagere på menighedsrådene, som består af frivillige uden ledelseskompetencer. Det kan ikke fortsætte sådan
De massive arbejdsmiljøproblemer i folkekirken synes ikke at blive bedre efter mange afdækninger.

De massive arbejdsmiljøproblemer i folkekirken synes ikke at blive bedre efter mange afdækninger.

Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Debat
17. august 2022

En ny undersøgelse fra DR har bekræftet, hvad mange vidste i forvejen: Arbejdsmiljøet i landets folkekirker er dysfunktionelt og elendigt.

I løbet af de seneste fem år har én ud af tre af de adspurgte kirkeansatte oplevet at blive nedgjort på deres arbejde. Der er voldsomme beretninger om mobning, chikane og psykisk vold, og eksperter siger, de aldrig har set noget lignende.

Hvis ikke det gik ud over virkelige mennesker, ville det være morsomt i sin himmelråbende ironi. Omvendt har vi både fra litteraturen og den virkelige verden allerede talrige eksempler på, at religiøse miljøer kan være blandt de mest forkvaklede. Næstekærlighed blomstrer ikke altid frodigst i haven hos dem, der prædiker den ivrigst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det lader til, at det er mere bekvemt for både ministeren og de kirkelige overhoveder, såfremt de intet ansvar har for folkekirkens ansatte.

Nu bliver kirkeminister Ane Halsbo Jørgensen kaldt i samråd om det elendige psykiske arbejdsmiljø, der iøvrigt har dokumenteret mindst tyve år på bagen:

"Dybt problematisk i Guds eget hus: Partier vil have minister i samråd"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/dybt-problematisk-det-er-i-guds-eget-h...

Tak for en god leder.

John Johansen

Når krybben er tom bides hestene!!!
Problemet bunder måske i at der er for mange medarbejdere i forretningen, i forhold til antallet af kunder der faktisk opsøger den.

Steffen Gliese

Snarere, John Johansen, at der faktisk er penge, som alle gerne vil have en andel i - det er måden at markere sin position, både for rådsmedlemmerne og de ansatte.
Det kan jo ikke blive ved med at gå, at der netop i kirken udspilles den slags højst prosaiske kampe.
Der er bestemt ballade mange steder, men der er også en indlysende vej: at menighedsrådet, der på ypperlig vis repræsenterer demokratiet og ligheden i kirken, i praksis langt mere samarbejder med de ansatte, sådan som vi for blot et par årtier siden pralede af at gøre det med vores flade struktur.
Det praktiske problem er, at de fleste, der melder sig til at tage en tørn, ikke for alvor udsættes for en valgproces, dertil er interessen for ringe, fordi folk ikke oplever, at der for dem er noget på spil - før de står med en bisættelse, der ikke forløber helt lydefrit!
Der er brug for nogle klarere definitioner af grænser, og de bør selvfølgelig være dér, hvor folkevalgte - på alle niveauer - udstikker linjerne og målene, og medarbejderne fylder dem ud og i det daglige foretager de valg og prioriteringer, livets omskiftelighed kræver.
Men det vil være totalt ødelæggende for den demokratiske forståelse i dette land, hvis det ikke længere er menighedens repræsentanter, der skal bestemme, hvordan sognet skal føres.

John Johansen

@Steffen Gliese

Det er da godt nok et meget nydeligt eksempel på mansplaining du præsterer Steffen~ At du på ingen måde forholder dig til substansen i det jeg skriver er så en anden sag.

Steffen Gliese

John Johansen, jeg er medlem af et menigheds, og jeg er kirkesanger. Jeg står i det.

Torben Lindegaard

@Mathilde Meile

Vi skulle se at få adskilt Kirke og Stat.

Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard

Mon ikke det er ud over Mathilde Meiles beføjelser at adskille kirke og stat..? ;)

Steffen Gliese, Inger Pedersen og John Johansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 17. august, 2022 - 10:09

Journalister har som bekendt ikke beføjelser til ret meget ud over
at udøve deres fag .... så svaret på dit spørgsmål er bekræftende.

Men lad os endelig få adskilt Kirke og Stat alligevel.

Henning Kjær

Hvis menighedsrådsmedlemmer er intrigante og ypper så kan man ikke organisere sig ud af det. Så er spørgsmålet alene hvem det skal gå ud over. Ingen kan beskytte menigheden mod menighedsrådsmedlemmerne?
Hvis menighedsrådsmedlemmerne hovedsagelig er pensionister/folk udenfor arbejdsmarkedet så har de uanede mængder af tid til rådighed og de mangler måske også andet at gå op I.

Christian de Thurah

Kirke og stat er klart adskilt i USA - og resultatet er, at diverse mere eller mindre fanatiske trossamfund og sekter blander sig i alt mellem himmel og jord. Folkekirken kan ikke rigtigt blande sig i noget, så hvis man ønsker at bevare et sekulært demokrati, er det en fordel, at de religiøse tilbøjeligheder kan få afløb der. Derfor skal stat og kirke ikke adskilles - det indså allerede salig Viggo Hørup.

Torben Lindegaard

@Christian de Thurah 17. august, 2022 - 17:32

USA er ikke typeeksemplet på et samfund med adskilt Kirke og Stat.

Et andet og mere harmonisk eksempel kunne være Frankrig, hvor de
kristne kirker lever ret harmonisk sammen uden at blande sig i Statens
anliggender.

Det er stødende, at Kirkeministeren kaldes i samråd her til lands,
fordi Folkekirkens menighedsråd ikke overholder landet
arbejdsmiljølovgivning - det burde alene være en sag for de relevante
myndigheder.

Steffen Gliese

Torben Lindegaard, Frankrigs mange spændinger mellem kirke og stat skyldes jo, at medlemmerne af den katolske kirke mere eller mindre betragtes som forsøgende at tjene to herrer: den demokratiske stat og derudover Guds repræsentant på jord i Vatikanet.

Christian de Thurah

Torben Lindegaard
Indrømmet, USA er et ekstremt eksempel, men til gengæld er det der, vi får hovedparten af trends og kulturelle tendenser fra, inklusive diverse sekter. Selv om det ikke nødvendigvis bliver lige så slemt her som over there, kan det blive slemt nok endda.

Steffen Gliese

Der er vist almindelig enighed om i Sverige, at adskillelsen var en dårlig idé.

Steffen Gliese

Efter at have gennemtænkt situationen, så er kirkens nuværende problemer blot udtryk for det samme som alle andre steder i samfundet: bureaukrater, der ikke vil sidde med hænderne i skødet og derfor indfører forandringer, stramninger og rigide fortolkninger på samlebånd, der gør tilværelsen ulidelig for de ansatte og giver menighedsråd alt for meget arbejde blot med at kontrollere og tilrettelægge - i stedet for at kunne lægge overordnede rammer og ellers forholde sig til det indholdsmæssige i arbejdet.
Bureaukrati ødelægger samfund ved at lægge vægten på formelle krav og rammer ned i deltaljen fremfor at give plads til den substantielle udførelse af de uendeligt mange opgaver i et levende samfund.