Leder

’Kommissionen for den glemte kvindekamp’ har udviklet sig til en farce

Træk anbefalingen om tørklædeforbud tilbage, og sæt gang i et reelt udredningsarbejde. Ofrene for social kontrol fortjener bedre
Kommissionsmedlem og medstifter af organisationen Søstre mod vold og kontrol Kefa Abu Ras meddelte i weekenden, at hun alligevel ikke kunne bakke op om et forbud mod hovedtørklæder i grundskolen.

Kommissionsmedlem og medstifter af organisationen Søstre mod vold og kontrol Kefa Abu Ras meddelte i weekenden, at hun alligevel ikke kunne bakke op om et forbud mod hovedtørklæder i grundskolen.

Emilie Lærke Henriksen

Debat
31. august 2022

Farcen er total. Mindre end en uge efter, at den såkaldte Kommission for den glemte kvindekamp lancerede sin anbefaling om et forbud mod hovedtørklæder i grundskolen, er der nu opstået tvivl blandt kommissionens medlemmer.

I weekenden meddelte kommissionsmedlem og medstifter af organisationen Søstre mod vold og kontrol Kefa Abu Ras, at hun alligevel ikke kunne bakke op om et forbud. Og i et interview med DR mandag foreslår kommissionsmedlemmet Lise Egholm at moderere anbefalingen, så forbuddet ikke gælder de ældste elever.

»Vi bliver alle sammen klogere i denne her debat, også os, der sidder i kommissionen,« siger hun.

Som udgangspunkt er det prisværdigt at lytte til kritik og tage bestik af modargumenter. Men det fritager ikke en fra at tænke sig om i første omgang. Især når man smykker sig med det respektindgydende ord ’kommission’ og foreslår et vidtgående indgreb i den personlige frihed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Plaschke

I forbindelse med denne kommissions historie er det også værd at læse fremstillingen hos den somalisk-danske forfatter Sofie Jama (der i parentes bemærket er kendt for talrige artikler i denne avis).

Hun blev kontaktet af den ansvarlige minister i forbindelse med nedsættelsen af denne kommission. Der var pres på, og det skulle gå meget stærkt. Sofie Jama sagde først ja til at indgå i kommissionen uden at blive ordentlig informeret om denne, men skiftede meget hurtigt mening, da hun så, hvad det handlede om: et politisk projekt, som hun (og andre) skulle lægge navn til. Efter ganske få dage meddelte Sofie Jama således tilbage til ministeren, at hun ikke ønskede at deltage i kommissionens arbejde:

”Det var præcis hvad jeg havde frygtet: implicit i beskrivelsen af hvad kommissionen skulle lave lå allerede en masse tvivlsomme konklusioner, som ville ramme indvandrerkvinder og familier hårdt, som ville skabe splittelse og splid. Det blev klart for mig, at det var et politisk projekt, og jeg skulle lægge navn til det. Det var slet ikke et projekt, jeg kunne identificere mig med.”

Sofie Jamas erfaringer med denne kommission kan læses på hendes facebookprofil – og den kan også læses af folk, der ikke selv er på facebook.

erik pedersen, Rolf Andersen, Sara Sindberg Bentsen, Bjørn Pedersen, Peter Mikkelsen, Lars Erik Sørensen, Marianne Rosenkvist , Raido Rafn, Inger Pedersen, Frederik Schwane, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Per Klüver, Marie Hansen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Dorte Sørensen, Ruth Sørensen og Lasse Skou Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Clausen

Det burde bør de borgerlige valgkampskasser, og ikke staten, der skal betale for sådan en gang udueligt makværk.

Marie-Christine Poncelet

Piger i grundskolen er modne nok i 7.KL til at sige ja til konfirmation, hvorfor skulle de ikke være modne nok i samme alder til at sige ja til tørklæde ?
Stakler piger, kvinder, deres krop tilhører dem ikke, altid symbol for et eller andet siden historiens morgen.
Man vil lære børn i grundskolen demokrati ved at fratage nogle af dem rettigheder.

erik pedersen, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Peter Mikkelsen, Mogens Holme, Ruth Sørensen, Karen Margrethe Larsen, Lillian Larsen, Morten Jensen, Marianne Rosenkvist , Inger Pedersen, Frederik Schwane, Steffen Gliese, Magnus Fischer, Per Klüver og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Uenig med lederens konklusion. Hvis kommissionen vil bevare et gran troværdighed, bør den træde tilbage så længe der i kommissoriet står at dens anbefalinger ikke må være i modstrid med regeringens udlændingepolitik. Det må i det mindste kommissionens tre politiker-medlemmer ha’ vidst og accepteret hvad indebar.
I øvrigt burde medlemmerne også trække sig indtil kommissionen fik et mere sandfærdigt, dækkende navn! Spørg lige Krisecentrene, Mødrehjælpen, sygeplejerskerne m.fl. hvor glemt kvindekampen er…?

erik pedersen, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Peter Mikkelsen, Mogens Holme, Lillian Larsen, Inger Pedersen, Frederik Schwane, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Kan vi ikke få stillet nogle krav til begrebet kommission, hvis og når en sådan nedsættes i offentligt regi dvs. af folketing, regering m. fl.
Der skal være:
1 Et acceptabelt og rummeligt kommissorium, som forlanger at eventuelle anbefalinger skal baseres på analyse og faktuelle data, relevante undersøgelser mv.
2. At afgrænsning af hvad man må forholde sig til er rimelig og ikke absolut ( eks. Irakkommissionen fik begrænset sit mandat)
3. At ministeren el. opdragsgiveren skal sikre en videns og opfattelsesmæssig bredde i udpegning, herunder en minimums diversitet .
4. Kommissorium, sammensætning og evt. konkret udpegning sendes i offentlig høring til relevante instanser.
Dette her er for naragtigt og dilettantisk - hvad betaler ministrene dog deres spindoktorer siden de får så dårlig og tåbelig vejledning.

erik pedersen, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Niels Clausen, Frederik Schwane og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Kommissionen (de politikere, der har sat agendaen i kommissionen) troede nok at de red på en positiv bølge, hvor befolkningen bare ville lappe endnu mere statsundertrykkelse af en minoritet i sig som fløde. Sådan gik det ikke.

Så kan man jo spørge sig selv om, hvorfor Danmarks Statstik for tiden kører en undersøgelse blandt borgere omkring bl.a. holdninger til utryghed og kriminalitet. Hvem har bestilt den vare, og hvad skal den (mis)bruges til.

erik pedersen, Marianne Jespersen, Sara Sindberg Bentsen, Peter Mikkelsen, Steffen Gliese, Carsten Bjerre, Lillian Larsen, Anders Hüttel, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Bevægelsen skal jo fortsætte. Så noget må man jo finde på. Og ligestilling kan vi jo aldrig få nok af. Og der er jo lidt at nå endnu. For det hænder da stadig at drenge og mænd bliver nævnt endnu. Og det kan vi da ikke have. På med forklædet. Nå nej. Vanterne :-)

Ikke så sært Støjberg har succes.