Leder

Republikanerne i politisk uføre efter sensationel sejr til aborttilhængere i Kansas

Tirsdagens overbevisende sejr til aborttilhængere i den konservative midtveststat Kansas demonstrerer, at konservative, højesteret og republikanerne skal tage sig i agt for at træde på, hvad amerikanerne opfatter som fundamentale rettigheder. Det kan koste dem dyrt
Der var stor jubel blandt aborttilhængere i Kansas, da et flertal på 59 mod 41 procent stemnte nej ti et forslag fra abortmodstandere om at ændre Kansas forfatning.

Der var stor jubel blandt aborttilhængere i Kansas, da et flertal på 59 mod 41 procent stemnte nej ti et forslag fra abortmodstandere om at ændre Kansas forfatning.

Debat
4. august 2022

Der er en ting, intet politisk parti eller bevægelse kan tage fra et overvældende flertal af amerikanere: Det er fundamentale rettigheder, som de har kæmpet bravt for at erhverve sig siden republikkens grundlæggelse i slutningen af det 18. århundrede.

Til disse rettigheder hørte i det 19. århundrede slavers ret til at være statsborgere på lige fod med andre amerikanere, herunder stemmeretten. I det 20. århundrede var det ældres ret til pension og gratis sundhedsforsikring, stemmeretten for kvinder og afroamerikanere og fri adgang til abort. I begyndelsen af det 21. århundrede har det været homoseksuelle ægteskaber og lige rettigheder for LGBT+-borgere.

Tilkæmpelsen af hver eneste af disse rettigheder har krævet årtiers folkelige kampagner anført af modige kvinder og mænd.

Set i dette historiske perspektiv er det måske ikke så voldsomt overraskende, at selv vælgerne i den røde og konservative delstat i Midtvesten, Kansas, tirsdag i et referendum blankt afviste at give et solidt republikansk flertal i parlamentet grønt lys til at indføre et forbud mod svangerskabsafbrydelse. Over 60 procent af amerikanerne støtter fri abort, viser meningsmålinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Hæ, hæ, så kan de sgu lære det!

Bent Gregersen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Ove Junne, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det hjælper nok heller ikke på synderligt på abortmodstandernes sag, at der faktisk har været republikanske forslag oppe at vende om at indføre dødsstraf for abort:

"Is it legal to kill someone who is about to have an abortion?
I know that sounds like a ridiculous question, but some people on the far right would like it to be.

Social media was recently awash with outrage over a bill introduced by North Carolina state legislators that would legalize violence against anyone undergoing or performing an abortion. 

North Carolina House Bill (HB) 158, sponsored by a Republican state representative, Larry Pittman, proposed that abortion be considered first-degree murder and would have allowed civilians to use deadly force to prevent someone from ending a pregnancy."

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jul/30/republicans-aborti...

Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Per Klüver, Torben Siersbæk og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Realiteten er selvfølgelig, at det i sig selv er en dødsdom for kvinder der har livstruende komplikationer ved graviditeten, når det er blevet strafbart at udføre abort uanset omstændigheder.

Der har allerede været dødsfald som følge af, at læger og hospitaler ikke længere tør hjælpe kvinder af frygt for at blive anklaget for strafbare forhold.

Bent Gregersen, Torben K L Jensen, Bjarne Tingkær, Gitte Loeyche, Kristian Spangsbo, Marianne Stockmarr, Frederik Schwane, Ete Forchhammer , Ole Riis, Torben Siersbæk og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Det politiske system i USA er nu en sjov fisk.

En ting, der er meget anderledes end hos os, er, at der kan stilles borgerforslag ved de ordinære valg hvert andet år.
Og det er noget, det i den grad benyttes.

Abortspørgsmålet er et af de områder, der med næsten statsgaranti har været på stemmesedlen i mange år, med indskrænkninger af adgangen som formål - og stillet af "Pro Life"-grupper (hvordan kan de forresten tillade sig den betegnelse....?).

Jeg venter spændt på at se om ikke ophævelsen af Roe vs. Wade, som Vogternes Råd dekreterede tidligere i år, vil medføre en syndflod af forslag om at beskytte hvad der er tilbage af kvinders ret til at bestemme over en graviditet, - og senere, om ikke netop denne formørkede afgørelse vil medføre at abortretten fastholdes.

Alle meningsmålinger fortæller at vælgerne i USA IKKE er enige med Vogternes Råd i abortspørgsmålet!

Bent Gregersen, Steffen Gliese, Bjarne Tingkær, Marianne Stockmarr, Frederik Schwane, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Olherji Hammer

Smukt, folket har talt!

Bent Gregersen, Steffen Gliese, Torben Siersbæk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar