Leder

Lad bare højrefløjen tale for vestlig støtte til Irans oprørere. Og lad os tage dem på ordet

Der er ikke noget galt i højrefløjens iver efter at vise deres opbakning til de iranske oprørere. Faktisk er den en kærkommen indrømmelse af, at der er forskel på moderne muslimer og diktatoriske islamister, og at førstnævnte fortjener Vestens støtte
En tidligere demonstration mod det iranske præstestyres vold mod kvinder på Rådhuspladsen i København.

En tidligere demonstration mod det iranske præstestyres vold mod kvinder på Rådhuspladsen i København.

Anders Holst Markussen

Debat
17. oktober 2022

Der har i den forgangne uge verseret en interessant diskussion i Informations debatspalter om højrefløjens støtte for oprørerne i Iran. Diskussionen er initieret af dansk-iraner og cand.mag. i historie Emil Vatani, som i sit indlæg den 13. oktober kritiserer gruppen Frit Iran for at invitere blandt andre Dansk Folkeparti og Trykkefrihedsselskabet til en demonstration.

Vatani mener, at Frit Iran hjælper højrefløjen med at tage den iranske befolkning som gidsel for at promovere sig selv – en befolkning, som indvandrerkritiske røster ellers til daglig kæmper for flygtningestramninger imod. Til dét svarer Frit Irans talskvinde, Jaleh Tavakoli, i avisen den 14. oktober, at det omvendt er Vatani, der tager oprøret som gidsel for at tale om dansk udlændingepolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Ja, DET kan blive spændende at se:
Tom snak - eller handling?

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Holger Nielsen, erik pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Tja, bumbum mon ikke det vil blive noget med at “vi støtter dem i deres kamp; de skal bare kæmpe den hjemme hos sig selv”

Peter Ravn-Olesen, Per Selmer, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Inger Pedersen og Annette Munch anbefalede denne kommentar
John Graversgaard

Der sidder jo allerede flygtninge fra Iran i kjærshovedgård som regering og højrefløj vil sende i armene på mullaherne.

Irene Clausens, Peter Mikkelsen, Christel Gruner-Olesen, Per Selmer, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ja, det er ikke nemt for de iranske kvinder. Og der er andre aspekter, som er lige så truende for alle os andre.
Det er ikke så almindeligt kendt, at præstestyret lige siden det kom til magten i 1979 har opbygget et magt- og undertrykkelses apparat, som overgår alt, hvad der er kendt i regionen. New York times har en artikel i dagens udgave om det:
https://www.nytimes.com/2022/10/17/world/middleeast/iran-protests-revolu...

Mange betragter Iran som en del af den arabiske verden, fordi Iran er en islamisk stat, men iranerne er ikke arabere og taler et helt andet sprog. Og så har landet faktisk en temmelig - teknologisk - højtudviklet våbenindustri, hvad Putin lige nu nyder godt af i sin krig mod Ukraine. Iran har fra starten af krigen tilbudt Putin våbenhjælp. Selv om de nu forsøger at trække i land.

Iran har i årevis produceret en hel række droner, som sandsynligvis er på højde med vestlige droner – og måske bedre en russernes egne droner. Og iranerne har titusindvis af dem på lager. Iran har tidligere med åbenlys stolthed udstillet og demonstreret dem. Og som gode muslimer, giver Koranen dem ret til nu at forløgne deres deltagelse i Putin krig. Det ved regimets skriftkyndige præster i regimest top, selvfølgelig alt om. Listen over de iranske droner er ret imponerende:
https://en.wikipedia.org/wiki/UAVs_in_the_Iranian_military

Hvad russerne og iranerne i øvrigt har gang i, kan man jo gætte sig til. Olie og gas har Iran ikke brug for, men Putin vil i den nuværende internationale situation sikkert ikke have noget imod, at Iran fremstiller den atombombe, som landet er klar til at fremstille, og russerne kan selvfølgelig hjælpe Iran med de sidste detaljer, hvis det skulle være nødvendigt.
Og så kan Putins atomtrusler pludselig gå hen og tage en helt ny dimension.
https://www.berlingske.dk/internationalt/iran-vi-kan-fremstille-en-atomb...

Svend Jespersen

Hvis man kradser lidt i overfladen af den seneste kritik af Frit Iran og Jaleh Tavakoli, så viser det sig, at den nok har rødder helt tilbage til omkring 2007 - 2010, da Jaleh Tavakoli ”forrådte” Enhedslisten med bl.a. disse ord: "I kølvandet på hele Asmaa-sagen følte jeg, at det var endnu vigtigere, at Enhedslisten gjorde det klart, hvad vi tog afstand fra og ikke tog afstand fra." Det var den gang, hvor Enhedslisten troede, en konservativ, troende muslimsk kvindes samfunds- og menneskesyn var foreneligt med partiets marxisme.

Og selvfølgelig må vi ikke glemme den allestedsnærværende Israel-Palæstina-konflikt. Ligegyldigt, hvor irrelevant den strid måtte være i denne sag, så vil nogle med næb og kløer inddrage den.

Hvis højrefløjen virkelig var så fandens ivrende efter at vise solidaritet med de iranske frihedskæmpende, så bør der for alvor tages til genmæle hvordan de anser at palæstinenserne stadig terroriseres af den Isrealske apartheidstat, som de nægter at beskylde for angribende part.

Hvis de gjorde det, kunne der være noget om snakken vdr. støtten til moderne muslimer.
Hvis ikke, er det blot endnu et eksempel på, at de kun er interesseret i regimeskift.

jens peter hansen

Hvilken handling er det højrefløjen skal udøve og hvad er det for en handling udøver over for Iran, Inger Petersen ?

jens peter hansen

Ups, venstrefløjen udøver, beklager

Inger Pedersen

Hvad mener du?
Så vidt jeg husker, har jeg ikke udtalt noget som helst om hverken venstre- eller højrefløjs udøvelser af nogen som helst handlinger...

jens peter hansen

Tom snak refererer vel til tekstens udsagn om højrefløjen, eller hvad ?

Inger Pedersen

Det referer til alles symbolsnak uden nogen handling, når alvoren indtræder.
Ingen nævnt, ingen glemt.

jens peter hansen

Altså tom snak.