Leder

De store fagforbund må nu træde til i kampen mod Amazon efter ringe opbakning til strejker

Tre år i træk har gruppen Make Amazon Pay kaldt til strejker i 30 lande mod Amazon på Black Friday. Og hver gang er en massetilslutning udeblevet. Amazon er en for magtfuld koncern at organisere for aktivister. Kun de store fagforbund i USA kan løse opgaven
Aktivister demonstrerer for bedre løn- og arbejdsforhold for ansatte hos Amazon foran firmaets europæiske hovedkvarter i Dublin.

Aktivister demonstrerer for bedre løn- og arbejdsforhold for ansatte hos Amazon foran firmaets europæiske hovedkvarter i Dublin.

Brian Lawless

Debat
28. november 2022

På Black Friday i sidste uge opfordrede Make Amazon Pay, en løs international gruppe af aktivister i Jeff Bezos’ online-handelskoncern, for tredje år i træk ansatte i 30 lande til at gå i punktstrejke og demonstrere for bedre løn- og arbejdsforhold.

Et initiativ, der giver mening i lyset af et gabende lønefterslæb i en tid med høj inflation.

Men opbakningen var til at overse. Aktioner fandt blandt andet sted i USA, Tyskland, Frankrig, Indien, Japan og Sydamerika, men kun et ubetydeligt mindretal i Amazons lagerhuse nedlagde arbejdet i nogle timer eller deltog i en demonstration.

Den største tilslutning var i Storbritannien. Men for europæisk økonomis syge patient er situationen atypisk, fordi en bred vifte af offentlige og private selskaber i forvejen strejker for højere løn.

Den ringe opbakning blandt 1,5 millioner ansatte til Make Amazon Pays kampagne er forståelig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Amazon-medarbejdere i andre lande end USA skal da bare melde sig ind i en relevant, seriøs, lokal fagforening.

Jeg er sikker på, at så vil resten af fagbevægelsen lokalt støtte op om medlemmernes rimelige krav. Ligesom SEIU og Teamsters nu bakker op om de ansatte i Amazon.

Som gammel direktør i industrien: Meld jer ind i en relevant fagforening !