Leder

Ballonepisode illustrerer foruroligende mangel på rammer for stormagters krisehåndtering

Der kan være mange forklaringer på Kinas motiv til at lade en formodet spionballon krydse militære installationer i USA på et tidspunkt, hvor der er lagt op til et forbedret forhold til USA
Langt de fleste indicer peger på, at ballonen havde til formål at udspionere militære installationer.

Langt de fleste indicer peger på, at ballonen havde til formål at udspionere militære installationer.

Anna Griffin/AP/Ritzau Scanpix

Debat
7. februar 2023

Det selvindlysende spørgsmål, man bør stille efter USA’s nedskydning lørdag af en formodet kinesisk spionballon over amerikansk territorialt farvand, er:

Hvilken mening giver det for Kina at sende en spionballon tværs over det amerikanske kontinent, nogle få dage inden USA’s udenrigsminister ventes på besøg i Beijing? En ballon, der med sikkerhed ville blive opdaget af USA’s militære overvågningssystem og spottet af civile på jorden. Hvilket, som bekendt, skete.

Kinas motiv er vanskeligt at blive klog på, da der er tale om en militær hemmelighed, og landets politiske system i alle tilfælde er totalitært. Den kinesiske offentlighed kan i modsætning til den amerikanske ikke forvente en undersøgelse i parlamentet, som munder ud i krav om at holde de ansvarlige for Kinas krænkelse af amerikansk suverænitet og tilbageslaget i de to supermagters relationer ansvarlige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Erlinger

Hmm, det kan jo også være, at amerikanerne har nogle dårlige erfaringer med balloner, som kommer ind med vestenvinden.

Under anden verdenskrig sendte japanerne flere tusinde balloner tværs over stillehavet, udstyret med bomber som skulle få amerikanerne på andre tanker, end at bombe Japan.

Nu skete der som bekendt ikke det helt store, ved det japanske forsøg på at bombardere det amerikanske fastland, men det kan jo være at nogle af amerikanerne tænker, at det ikke er så godt, med alle disse mærkelige balloner som kommer ind vestfra.

Inger Pedersen

Kan altså ikke dy mig - sakset fra dagens Politiken:

https://politiken.dk/debat/dagenstegning/

Hans T. Møller

Det var sandsynligvis en vejrballon, som vinden havde ført et andet sted hen, end man regnede med, sådan som den kinesiske udenrigsminister hævder.

Episoden illustrerer mest en "foruroligende mangel" på koldblodighed og omtanke blandt vestlige politikere og medier.