Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her

En del af de danske pensionsselskaber har aktieinvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. Heraf er der investeringer for 42 milliarder kroner i kontroversielle aktiver. Klik på dit pensionsselskab, og se om dine penge er placeret i aktiver som våben, kul og tjæresand
Indland
27. marts 2019
En del af de danske pensionsselskaber har aktieinvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. Heraf er der investeringer for 42 milliarder kroner i kontroversielle aktiver. Klik på dit pensionsselskab, og se om dine penge er placeret i aktiver som våben, kul og tjæresand

Sofie Holm Larsen

De danske pensionsselskaber har gigantiske kapitalbeholdninger, som er investeret i selskaber over hele verden. Investeringerne skal sikre os i vores alderdom, men kan også risikere at gøre skade, hvis de ikke er placeret ansvarligt.

En del af pengene er investeret i våben, kul og tjæresand, ligesom der er penge i selskaber, som er kontroversielle på grund af dårlige forhold for arbejdstagere eller krænkelser af menneskerettigheder.

For at give dig et overblik over, hvordan dit pensionsselskab har placeret dine penge, har vi samlet de 17 største pensionsselskabers aktieinvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. I dette værktøj kan du klikke på dit eget pensionsselskab og se, hvilke virksomheder du er med til at eje aktier i, som et eller flere andre danske pensionsselskaber har fundet for kontroversielt og derfor har sortlistet.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her

Dit pensionsselskab har investeringer i virksomheder, som andre pensionsselskaber har sortlistet og ikke vil investere i, eksempelvis fordi de understøtter krænkelser af menneskerettighederne og udvinding af kul og olie.

Vælg dit pensionsselskab, og se nærmere på disse kontroversielle investeringer*. Du kan desuden sende en besked til dit pensionsselskab, hvis du finder anledning til det.

Se resultatet for dit pensionsselskab:
AP Pension
ATP
DANICA
DIP
Industriens
JØP
Lægernes
Lærernes
MP Pension
PenSam
PensionDanmark
PFA
PKA
Pædagogernes
Sampension
TopDanmark
VELLIV

Klik her for at læse om pensionsselskabernes samlede kontroversielle investeringer

De 17 største danske pensionsselskaber ejer aktier for 657.218.670.946 kr. Heraf er 42.158.357.542 kr. investeret i kontroversielle aktier. De fordeler sig sådan her:

Områder Beløb i DKK
Kul og minedrift 7.595.661.121
Olie-gas 6.968.783.540
Våben 5.169.590.449
Problemer med arbejdstagerrettigheder 4.234.478.107
Problemer med menneskerettigheder 4.010.589.083
Tobak 3.819.779.039
Tjæresand 564.976.985
Besatte områder 561.581.003
Andre 9.232.918.215

* Informations undersøgelse er baseret på aktielister, som pensionsselskaberne har offentliggjort eller udleveret til Information i perioden oktober 2018-februar 2019. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, og der kan være aktier, som siden er blevet købt eller solgt.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?
 

# har aktier for #, som vi har haft adgang til at analysere.

Heraf er #%, svarende til #, placeret i kontroversielle selskaber. Det er # gennemsnittet for hele branchen (6,41%).

Kontroversielle investeringer:

Med kontroversielle selskaber mener vi selskaber som ét eller flere andre af de 17 største danske pensionsselskaber har valgt at ekskludere fra deres investeringer. Det kan f.eks. være på grund af en konkret overtrædelse af menneskerettighederne, fordi et selskab baserer for stor andel af sin produktion på kul eller fordi de er involveret i våbenproduktion, der går imod pensionsselskabets politik.
 
Se pensionsselskabets bemærkninger her
 

Skriv til dit pensionsselskab

Hent hele datasættet eller vælg et andet pensionsselskab

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes Lundberg

I april er der generalforsamlinger i pensionskasserne. Her skal der stemmes om der skal investeres i en bedre fremtid eller ej.
AnsvarligFremtid stiller en række klimaforslag i flere af pensionskasserne. Du kan enten møde op på generalforsamlingen og stemme eller give din fuldmagt for disse forslag her: https://www.ansvarligfremtid.dk/giv-fuldmagt-2019/.
Mellemfolkeligt Samvirke har desuden lavet en oversigt over klima-, menneskerettigheds-, transparens- og skattelysforslag som stilles i de forskellige pensionskasser som du har mulighed for at stemme for eller afgive fuldmagt til her: https://www.ms.dk/pensionsselskaber.
Artikelserien taler for sig selv. Så stem og spred ordet!

torben - nielsen

I mange år har der været to gode emner hvis man skal have et sikkert afkast af sine aktier.

Der har været våben og tobak.

I de senere år har tobakken fået et dårligt ry, som har medført at færre ryger.

I mellemtiden er spil, betting og casino industrien efterhånden blivet så organiseret, at den bliver børsnoteret. Dette segment giver også gode afkast.

Ellers plejer man at sige, at dem som vælger at smede deres sværd om til plovjern, som regel ender med at pløje for dem, som har beholdt deres sværd.

Tak for TEMA'et om vore investeringer.

Har fx. DANICA mange aktier i U-Danske Bank og Mærsk?
Begge steder vil være inhabilt, set med mine øjne.