Emne

alkohol

Fremtidens mad
14. maj 2022

Dansk vin kan bidrage til en mere bæredygtig vinindustri – kan smagen følge med?

Som konsekvens af klimaforandringerne er det inden for de seneste fem år blevet muligt at fremstille EU-certificeret kvalitetsvin i Danmark. I vinbranchen hersker en optimisme over dansk vins rolle i kampen for en grønnere dagsorden, men spørgsmålet er, om smagen kan leve op til det
Dansk vin – som her på Skærsøgaards marker ved Kolding – dyrkes uden sprøjtemidler og produceres tæt på forbrugerne, så potentialet for en klimavenlig vin er stort.
Klumme
1. april 2022

Vi tager festen fra de unge

De voksne vil gøre op med drukkulturen blandt de unge. Og selv om alkoholfri gymnasiefester og en aldersgrænse på 18 år er fornuftigt ud fra en sundhedsmæssig betragtning, så kan beruselse og fest i ungdommen også være både sjovt og udviklende, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme
Danske unge drikker for meget. Desværre er svaret på udfordringen ofte forbud, og at tiltag som forbud kommer efter en periode, hvor at vi har bedt ungdommen om at tage en kæmpe del af ansvaret ved at holde sig hjemme af hensyn til de ældre borgere, er ikke sympatisk. De unge har i den grad brug for en fest, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme.
Kommentar
29. marts 2022

Jeg gik i terapi for at rydde op efter min mors alkoholproblem

Min mor kan gå direkte i behandling, men os med arrene efter en rødvinsplettet barndom må vente længe på hjælp. Det er tid til, at vi som nation tager ansvar for bagsiden af vores drukkultur, for kampen er uendelig ensom i skyggen af flasken, skriver socialpædagog og underviser Sigga-Maria H. Højgaard i denne kommentar
Sigga-Maria H. Højgaard skriver om, hvordan det er at vokse op med en alkoholiseret mor.
Kronik
22. marts 2022

Nye regler for alkohol møder altid skepsis. Men de virker

Trods mange myter om danskernes enorme alkoholforbrug er det faktisk faldet markant gennem de seneste årtier. Det er det, fordi anbefalinger og lovgivning ændrer vores normer. Og derfor er det også en god idé med en 18-års-grænse for køb af alkohol, skriver professor emeritus Lars Iversen i denne kronik
Gymnasieelever til puttefest i Dyrehaven, hvor alkohol normalvis flyder i stride strømme.
boguddrag
18. marts 2022

Uddrag af Jesper Steins ’Ædru’: »Det er en syg præmis, at kunst skal blive til i lidelse«

Jeg har dyrket billedet af forfatteren, der skaber i smerte og fortvivlelse, den mandlige arketype, der forskanser sig på et hotelværelse med sprutflasker og smøger og angst og dæmoner. Og opfører sig som et røvhul over for alt og alle, skriver Jesper Stein i sin roman ’Ædru’
’Ædru’ beskriver fortællerens opgør med den litteratur, han hele sit liv har elsket og spejlet sig i.
Stambord
12. marts 2022

Lidt ilt til vinen kan gøre underværker – og skabe meget andet end bedstemors sherry

Den såkaldt oxidative vin, og særligt sherryen, har fået ry for at være sådan noget, ens bedstemor drikker i den væg til væg-tæppe-belagte stue, mens hun ser ’Barnaby’. Men det er ikke rimeligt
Den såkaldt oxidative vin, og særligt sherryen, har fået ry for at være sådan noget, ens bedstemor drikker i den væg til væg-tæppe-belagte stue, mens hun ser ’Barnaby’. Men det er 
ikke rimeligt
Leder
9. marts 2022

Nye alkoholanbefalinger ligger langt fra de unges virkelighed

Når Sundhedsstyrelsen koger sine alkoholanbefalinger ned til let kommunikerbare og lave grænser, som ligger langt fra mange voksnes og næsten alle unges hverdag, så risikerer man at tale forbi dem, hvis vaner man gerne vil ændre
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at unge under 18 år slet ikke drikker alkohol. På billedet er Emma Sjørslev på natklubben Basement på dagen, hvor Danmark genåbnede efter coronanedlukningen. Hun fejrer sin 18-års fødselsdag.
Videnskab
22. februar 2022

Forskere vil løse »kulsort problem« og gøre alkoholfri øl velsmagende og klimavenlig

Mens alkoholfri øl vinder mere frem, kan smagen ifølge mange øldrikkere stadig ikke måle sig med den almindelige variant. Samtidig er produktionen klimabelastende og besværlig. Forskere håber nu, at ny metode kan løse problemerne og udbrede alkoholfri øl til gavn for folkesundheden
Mens alkoholfri øl vinder mere frem, kan smagen ifølge mange øldrikkere stadig ikke måle sig med den almindelige variant. Samtidig er produktionen klimabelastende og besværlig. Forskere håber nu, at ny metode kan løse problemerne og udbrede alkoholfri øl til gavn for folkesundheden
Stambord
5. februar 2022

Dåsedrinks kan være andet end tvivlsomme og sødmefyldte væsker, der skal skylle teenageårene ned

Dåsedrinken oplever en renæssance – delvist ansporet af nedlukningerne, der lagde en dæmper på barernes spiritusindkøb. Og der er meget mere end Breezers at komme efter
Dåsedrinken oplever en renæssance – delvist ansporet af nedlukningerne, der lagde en dæmper på barernes spiritusindkøb. Og der er meget mere end Breezers at komme efter
Druk
22. januar 2022

Brevkassen: Skal jeg købe vin for min underbo, der er alkoholiker?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Sider

  • Kronik
    29. januar 2021

    Den danske drukkultur hylder den stangstive fulderik

    Alle danske traditioner er gennemvædet af en helt ekstrem alkoholkultur, og den stangstive fulderik hyldes i historier om grænseoverskridende og dum adfærd. Der er behov for et grundlæggende opgør med denne bizarre danske drukkultur, skriver folkeskolelærer Peter Stouby Hansen i denne kronik
    »At drikke alkohol er så indgroet en del af det at være dansker, at man er uden for fællesskabet, hvis man ikke gør det. Vælger man at sige nej tak til en øl, bliver man mødt af undrende spørgsmål, gruppepres, afstandtagen, udelukkelse fra fællesskabet og hvisken i krogene. Hvis man derimod drikker hæmningerne væk og vælter rundt, får man ofte anerkendelse,« skriver Peter Stouby Hansen i denne kronik.
  • Fremtidens mad
    14. maj 2022

    Dansk vin kan bidrage til en mere bæredygtig vinindustri – kan smagen følge med?

    Som konsekvens af klimaforandringerne er det inden for de seneste fem år blevet muligt at fremstille EU-certificeret kvalitetsvin i Danmark. I vinbranchen hersker en optimisme over dansk vins rolle i kampen for en grønnere dagsorden, men spørgsmålet er, om smagen kan leve op til det
    Dansk vin – som her på Skærsøgaards marker ved Kolding – dyrkes uden sprøjtemidler og produceres tæt på forbrugerne, så potentialet for en klimavenlig vin er stort.
  • Klumme
    1. april 2022

    Vi tager festen fra de unge

    De voksne vil gøre op med drukkulturen blandt de unge. Og selv om alkoholfri gymnasiefester og en aldersgrænse på 18 år er fornuftigt ud fra en sundhedsmæssig betragtning, så kan beruselse og fest i ungdommen også være både sjovt og udviklende, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme
    Danske unge drikker for meget. Desværre er svaret på udfordringen ofte forbud, og at tiltag som forbud kommer efter en periode, hvor at vi har bedt ungdommen om at tage en kæmpe del af ansvaret ved at holde sig hjemme af hensyn til de ældre borgere, er ikke sympatisk. De unge har i den grad brug for en fest, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme.
  • Kommentar
    4. oktober 2021

    To indgreb, der udskyder drukdebuten, kan give os unge et mere modent forhold til alkohol

    Den nemme adgang til alkohol giver os unge et usundt forhold til druk, hvor det bliver hjørnestenen i det sociale liv. Aldersgrænsen skal hæves til 18 år, og ulovligt salg straffes hårdere, skriver statskundskabsstuderende Anders Lind Thorning i dette debatindlæg
    Hvis unges alkoholkultur skal være mere moden, skal alkoholvanerne dannes i en senere alder. Derfor skal der være en hårdere straf ved ulovligt salg af alkohol til unge samt en aldersgrænse på 18 år ved køb af alkohol, skriver statskundskabsstuderende Anders Lind Thorning i dette debatindlæg.
  • Interview
    5. juli 2016

    Hvor længe efter en hashrus kan man køre bil?

    Alle partier er enige om at gøre straffen for hashkørsel afhængig af, hvor meget hash man har i blodet. Men det er svært at få oplyst, hvornår en bilist, der har røget med på en joint, straffrit kan sætte sig bag rattet igen
    Politiet gennemfører i denne uge en landsdækkende kampagne mod spiritus- og narkotikakørsel. Arkiv
  • Kronik
    17. september 2015

    ’Unge mennesker drikker da’

    I modsætning til de fleste i min generation drikker jeg mig ikke fuld. Og det er et stort problem. For mens lysten for 100 år siden var noget skamfuldt og aparte, er det i dag ulysten, der er mærkelig
    I modsætning til de fleste i min generation drikker jeg mig ikke fuld. Og det er et stort problem. For mens lysten for 100 år siden var noget skamfuldt og aparte, er det i dag ulysten, der er mærkelig
  • Kronik
    22. marts 2022

    Nye regler for alkohol møder altid skepsis. Men de virker

    Trods mange myter om danskernes enorme alkoholforbrug er det faktisk faldet markant gennem de seneste årtier. Det er det, fordi anbefalinger og lovgivning ændrer vores normer. Og derfor er det også en god idé med en 18-års-grænse for køb af alkohol, skriver professor emeritus Lars Iversen i denne kronik
    Gymnasieelever til puttefest i Dyrehaven, hvor alkohol normalvis flyder i stride strømme.
  • Kronik
    6. juli 2019

    Jeg er barn af en alkoholiker, og jeg har brug for hjælp

    632.000 danskere lever eller har levet i et hjem med misbrug. Ofte er det misbrugeren, der får hjælp og kommer ud på den anden side. Men alt for ofte glemmes de pårørende og særligt børnene, der kæmper med angst og traumer, mener Emilia Moth, hvis far er ædru alkoholiker, i dette debatindlæg
    Vi, der er vokset op med forældre med et misbrug, står i en magtesløs situation, hvor angst og ensomhed er de følelser, vi kender bedst, skriver Emilia Moth.