Emne

Anmeldelse

Kommentar
2. december 2022

Forfatterne er begyndt at blande sig i, om deres bøger skal anmeldes

Nogle forfattere går ikke bare rundt og er nervøse for, hvordan deres nye bog bliver modtaget, men i langt højere grad for at bogen skulle lande hos en fordomsfuld og dårlig kritiker. Så meget, at de slet ikke ønsker, at bogen bliver anmeldt
Nogle forfattere går ikke bare rundt og er nervøse for, hvordan deres nye bog bliver modtaget, men i langt højere grad for at bogen skulle lande hos en fordomsfuld og dårlig kritiker. Så meget, at de slet ikke ønsker, at bogen bliver anmeldt
Kommentar
24. juni 2022

Forskere om kritik af undersøgelse om kønsbias: Et skridt på vej mod fairness

Fakta er formentlig det bedste udgangspunkt for at skabe forandring. Aarhus-forskerne svarer på kritikken af undersøgelsen om kønsskævhed i dansk litteraturkritik
Informations artikel om kønsskævhed i litteraturkritikken har givet anledning til megen videre debat. Både reaktioner der med et lettelsens suk gav udtryk for, at vi nu havde tal for det, som man jo godt vidste var tilfældet, og en række kritiske kommentarer, der har sået tvivl om grundlaget for undersøgelsen.
Ligestilling
23. maj 2022

Lilian Munk Rösing: »Jeg har altid været panisk angst for at blive puttet hen i en eller anden kvindeghetto«

Dansk litteraturkritik er præget af en kønslig skævvridning. Mænd får mere spalteplads, og anmeldes mere positivt end kvinder. Det viser en undersøgelse, som overrasker den mangeårige kritiker Lilian Munk Rosing. »Vi sidder fast i et strukturelt hængedynd, der åbenbart er svært at komme ud af«
»Jeg er gået rundt med den åbenbart fejlagtige fornemmelse af, at der faktisk er kommet mange kvinder ind i anmelderkorpset, siden jeg selv startede,« fortæller litteraturanmelder Lilian Munk Rösing.
Ligestilling
12. maj 2022

Redaktør: »Det er problematisk, hvis vi prioriterer det ene køn på bekostning af det andet«

Mandlige forfattere får mere spalteplads og anmeldes mere positivt end kvinder, viser ny undersøgelse, som kommer bag på litteraturredaktørerne på Berlingske og Jyllands-Posten. ’Det er da klart en anledning til at tage en samtale med vores anmeldere,’ lyder det
Boghandel i Viborg. Information har lavet en undersøgelse, som viser en kønslig skævvridning i litteraturanmeldelser.
Vi er vilde med …
10. september 2021

Ugens anbefalinger: Essayhyldest til den dårlige anmeldelse og udstilling om Moki og Don Cherry

Ikke alt kunst er lige godt, så forsvar den dårlige anmeldelse, skriver journalisten Dorian Lynskey i et essay, vi kan lide. Først nu er verden i gang med at opdage, hvor god kunst Moki Cherry faktisk lavede. Lige nu kan man se en udstilling om hende og resten af Cherry-klanens svenske kunstnerkollektiv
Ikke alt kunst er lige godt, så forsvar den dårlige anmeldelse, skriver journalisten Dorian Lynskey i et essay, vi kan lide. Først nu er verden i gang med at opdage, hvor god kunst Moki Cherry faktisk lavede. Lige nu kan man se en udstilling om hende og resten af Cherry-klanens svenske kunstnerkollektiv
Anmeldelse
19. august 2021

Martha Wainwright kurrer febrilsk som en desorienteret Annisette på nyt album om kærlighedens genfødsel

På sit femte album ’Love Will Be Reborn’ er canadiske Martha Wainwrights vokal her, der og alle vegne og indimellem ude, hvor den ikke helt kan bunde. Det er forvirrende at lægge ører til
Engang boede den canadiske singer-songwriter Martha Wainwright i anmelder Louise Rosengreens cd-afspiller. Men det kommer ikke til at ske med hendes nye album Love Will Be Reborn.
Anmeldelse
18. juni 2021

Ny film om Buster er en fornærmelse mod bogen, men værst af alt også mod børn

Holdet bag den nye filmatisering af Bjarne Reuters roman ’Busters verden’ vil gerne invitere en ny generation ind i Busters magiske univers. Det er i udgangspunktet et sympatisk ønske, men den verden, de viser, har alt for lidt med Busters at gøre. Både den virkelige og den magiske
Manfred Weber Cortzen gør det bedre, end filmen fortjener i rollen som Buster. Her sammen med Henning Jensen som den pensionerede kanonkonge hr. Larsen.
Kommentar
4. juni 2021

Litteraturkritik med konsekvenser

En anmeldelse af en dårlig oversat roman fra nynorsk blev prompte omsat til handling: Romanen er nu trukket tilbage fra det danske bogmarked
Tormod Hauglands roman ’Om søvn og mørke’ findes ikke længere i en dansk udgave.
Anmeldelse
31. maj 2021

Sufjan Stevens vil skrive musik til menneskeheden som helhed. Men det er ikke så ligetil

’Convocations’, titlen på Sufjan Stevens’ nye albumkompilation, betyder indkaldelser til messe eller bøn. Viljen til at skrive musik til menneskeheden som helhed går dog tabt i ambitionen om at skabe et moderne kristent rekviem
Sufjan Stevens ligner en dommedagspræst fra en frikirke, som han står der med wife-beater, banjo og englevinger og forkynder budskaber om klimaforandringer og håbløse systemer. Der er dog intet hverken latterligt eller foruroligende ved ham eller hans musik, skriver Sophia Handler.
Anmeldelse
28. maj 2021

Den franske instruktør Robert Guédiguian er en af europæisk films sidste ægte socialister

I 40 år har den franske filmskaber Robert Guédiguian med empati og solidaritet skildret den arbejderklasse og havneby, han selv har sine rødder i. Hans seneste film, ’Gloria Mundi’, handler om en families kamp for overlevelse i en prekær verden
En familie med problemer i Robert Guédiguians ’Gloria Mundi’, der begynder med en fødsel og ender med et dødsfald.

Sider