Emne

dansk landbrug

Læserbrev
24. maj 2022

En omstilling af landbruget er en usikker og langvarig affære. Tiden er ikke til det lige nu

På lang sigt kan det godt være, at vi skal omlægge landbruget til vegetabilsk produktion. Men det kræver både nye maskiner og færdigheder. Lige nu skal vi klare os igennem krisen ved at producere de fødevarer, vi er bedst til – nemlig kød, smør og ost, skriver administrerende direktør i FødevareDanmark Torsten Buhl i denne replik
Kommentar
27. april 2022

Aftale om klimaafgift skal omfatte landbruget – begynd med afgifter på kød, ost og smør

Regeringens forslag til en klimaafgift er ikke ambitiøst nok, så længe landbruget friholdes. Folketinget må presse på for en klimaafgift på landbruget fra 2025 og for allerede nu at indføre afgifter på kød, ost og smør, skriver otte organisationer i dette fælles debatindlæg
En klimaafgift, der omfatter landbruget, er både det billigste og det mest retfærdige værktøj til at sikre den grønne omstilling.
Baggrund
27. april 2022

Prisen på gødning stiger mod himlen og afslører landbrugets sårbarhed

Pandemi og krig har skabt knaphed og prisstigninger på kunstgødning og dermed paniske tilstande i landbruget verden over. Forsker ser det som signal om at omstille til større robusthed
De små hvide kugler mellem bladene er blevet dyre. Prisen på kunstgødning er gennem en længere periode steget med rekordfart. Nu har krigen i Ukraine sat yderligere skub i udviklingen. 
Klima
23. april 2022

Det er afgørende for den grønne omstilling at finde ud af, hvor meget CO₂ en ko udleder

I denne uge fremlagde regeringen sit forslag til en bred afgift på CO₂. Men et område mangler fortsat: landbruget. Vi har besøgt landmand Nis Hjort, der som en af de første har fået beregnet udledningerne fra sin bedrift, hvilket ifølge eksperter er nødvendigt for at kunne indføre en afgift. Han er dog ikke begejstret for fremgangsmåden
I denne uge fremlagde regeringen sit forslag til en bred afgift på CO₂. Men et område mangler fortsat: landbruget. Vi har besøgt landmand Nis Hjort, der som en af de første har fået beregnet udledningerne fra sin bedrift, hvilket ifølge eksperter er nødvendigt for at kunne indføre en afgift. Han er dog ikke begejstret for fremgangsmåden
Nekrolog
15. januar 2022

Et liv er forbi: Tage Andersen var en modsætningsfyldt landmand

Selv om Tage Andersen fik topkarakterer i skolen, valgte han akademisk uddannelse og byliv fra og drev i stedet to gårde på Sydfyn og Langeland. Det gav ham både glæde og bekymringer
I de unge år overtog Tage Andersen først sine forældres gård – de flyttede op på overetagen, mens hans egen familie boede i stuen – og siden også hustruens families slægtsgård på Langeland.
Kronik
31. december 2021

Hvis vi alle sammen bliver gårdejere, kan vi forøge biodiversiteten og mindske CO₂-udslippet

I min barndom blev landbruget dyrket på naturens præmisser. I dag er det udpint og udleder alt for meget CO2. Udviklingen skal vendes, og for at hjælpe forandringerne på vej bør vi alle blive gårdejere, skriver forperson i Andelsgaarde Rasmus Willig i denne kronik
I min barndom blev landbruget dyrket på naturens præmisser. I dag er det udpint og udleder alt for meget CO2. Udviklingen skal vendes, og for at hjælpe forandringerne på vej bør vi alle blive gårdejere, skriver forperson i Andelsgaarde Rasmus Willig i denne kronik
Klima
8. december 2021

Vismænd anbefaler en mindre revolution af bilbeskatningen i ny rapport

En ensartet klimaafgift vil primært ramme job i landbruget og de vestlige dele af landet, vurderer vismændene i ny rapport, som ud over en CO2-afgift anbefaler en omlægning af bilbeskatningen
En ensartet klimaafgift vil primært ramme job i landbruget og de vestlige dele af landet, vurderer vismændene i ny rapport, som ud over en CO2-afgift anbefaler en omlægning af bilbeskatningen
Læserbrev
29. november 2021

Vi skal bygge højere i byerne, hvis vi vil skabe et bæredygtigt landbrug

Et bæredygtigt landbrug kræver mere plads end det konventionelle. Derfor er det helt afgørende, at vi ikke mindsker landbrugs- og naturarealet til fordel for plads til boliger, hvis vores landbrug skal blive bæredygtigt. Højere huse er vejen frem, skriver professor emeritus Erik Steen Jensen og professor Henrik Hauggaard-Nielsen
Stambord
13. november 2021

Bælgfrugterne er på vej tilbage som fremtidens klimavenlige proteinkilde. Og nu er de fermenterede

Japanske skimmelsvampe, Michelin-skills og møffede chokoladekager er nogle af de greb, der skal få os til at elske en af fremtidens vigtige og klimavenlige proteinkilder: bælgfrugterne. Ikke mindst dem, der nu spirer i den danske muld efter næsten 100 års fravær
Japanske skimmelsvampe, Michelin-skills og møffede chokoladekager er nogle af de greb, der skal få os til at elske en af fremtidens vigtige og klimavenlige proteinkilder: bælgfrugterne. Ikke mindst dem, der nu spirer i den danske muld efter næsten 100 års fravær
Læserbrev
9. november 2021

Giv Lolland et akademi for bæredygtigt landbrug

Lolland Kommune skal tage ansvar for at få videregående uddannelser til Lolland. Uddannelserne skal fokusere på det Lolland, er bedst til: bæredygtighed. Uddannelserne skal kombineres med attraktive investeringer for de unge, så de bliver på Lolland, skriver kandidat for Lokallisten Lolland i Lolland Kommune Jonas Sylvester Kaspersen

Sider