Emne

ernæring

Stambord
6. november 2021

Vi skal overbevise madelskeren om, at biller og laboratoriekød er sundt og lækkert

Der er klimatopmøde i Glasgow, og fremtidens fødevareproduktion er til debat. For hvad kan – og skal – vi spise i en verden, hvor klimaforandringer og befolkningstilvækst snart kan vende op og ned på århundreders nedarvede madkultur?
Der er klimatopmøde i Glasgow, og fremtidens fødevareproduktion er til debat. For hvad kan – og skal – vi spise i en verden, hvor klimaforandringer og befolkningstilvækst snart kan vende op og ned på århundreders nedarvede madkultur?
Kommentar
16. december 2019

Oksekødsrapportens forfattere: Der var transparens om samarbejde med landbruget fra start

At oksekødsrapporten fra Aarhus Universitet var skrevet som led i et samarbejdsprojekt med landbruget, fremgik af forordet. Informations såkaldte afsløring ændrer ikke på, at rapporten er retvisende, skriver to af rapportens medforfattere i dette debatindlæg
»Man kan forstå på Information, at baggrunden for udgivelsen af oksekødsrapporten var, at landbruget ville hvidvaske oksekød og derfor købte sig til indflydelse på Aarhus Universitet og fik lov at skrive vigtige afsnit i rapporten,« skriver John Erik Hermansen og Lisbeth Mogensen.
Kommentar
10. april 2018

Lægerne ved for lidt om ernæring

Lægestuderende og praktiserende læger er ikke tilstrækkeligt rustet til at imødegå de mange henvendelser fra patienter med livsstilssygdomme såsom fedme. Lægestudiet er ikke fulgt med udviklingen
Medicinstudiet har traditionelt ikke ofret mange timer på kost og ernæring. På universitetet i dag findes der ikke et selvstændigt modul om emnet, men blot tre temaforelæsninger i ernæring på tredje semester på bachelorniveau.
Baggrund
5. september 2015

Den rigtige mad

Når du bor i en velfærdsstat, er det ikke en privatsag, hvad du spiser. Den offentlige sundhedsrådgivning blander sig hver dag i millioner af måltider, men ikke uden kamp. På det seneste er den blevet kritiseret af en gastronomisk bevægelse for at være både forsimplet og forældet
På Enghøjskolen i København, kan der godt være koldskål med kammerjunkere til frokost. Hvad der er sundt og godt, bliver nemlig ikke målt kun på det enkelte måltids ingredienser, men også på helheden og sammenhængen
Nyhed
16. juli 2014

Forskere konkluderer: Økologisk mad er sundest

Den største undersøgelse af sin art til dato påviser klare helbredsfordele ved at vælge økologisk frem for konventionelt dyrkede afgrøder. Det er dog ikke alle ernæringsforskere, der er overbeviste
Københavnere hjælper hinanden med at pakke økologiske grøntsager i poser i Fødevarefællesskabets butik på Korsgade på Nørrebro. Det er længe blevet diskuteret, hvorvidt det reelt er sundere at spise økologisk mad end ikke-økologisk. Nu fastslår det hidtil største forskningsprojekt, at det er sundere.
Nyhed
22. juni 2013

Vil japansk kost øge dine chancer for at blive 100?

Japanere bliver oftere end nogen andre i verden over 100 år – et faktum, nogle forskere tilskriver deres kost. Er tofu og blæksprutte opskriften på et langt liv?
Illustration: iBureauet
Kronik
19. februar 2013

Den skjulte sult og forædlede afgrøder

Verdens sultproblemer handler så langt fra kun om sult og underernæring. De handler i lige så høj grad om underskud af vitaminer og mineraler, der er absolut nødvendige i de første 1.000 dage af livet. Projekter, der forædler fødevarerne med ekstra vitaminer, kan gøre – og gør allerede – en forskel
Ved at forbedre og vitaminberige tradtionelle afgrøder i u-landene, kan man målbart forbedre sunheden. En afikansk pige skræller den stivelsesholdige kassava/maniokrod, der bruges som mel og i grød i  fattige dele af verden.
Nyhed
19. oktober 2012

Er vi alle sammen ved at æde os dumme?

Det er på tide, at vi tager vores mad tilbage fra gastroideologernes stadig mere prætentiøse italesættelser – mad bør ikke ophøjes til en religionserstatning, et identitetsprojekt, en kunstform eller et universelt sprog
Madprogrammer fylder tv’s sendeflade. Boghandlerens udstillingsvinduer bugner af kogebøger. Celebrity-mediekokke som Jamie Oliver udspyr egne mærkevarer i køkkengrej og chefkokke i superdyre restauranter fra Chicago til København portrættes som helgener.
Kronik
18. september 2012

Videnskabelige argumenter preller af på økologibevægelsen

Videnskabelige beviser for, at økologi ikke øger sundheden, dæmper ikke tilhængernes købelyst. Økologiens værste fjende er derimod modens skiften
Dagens kronikør morer sig, når Claus Meyer hævder, at Det Ny Nordiske Køkken ikke er endnu en dille, men et paradigmeskift.
Nyhed
1. juni 2012

50 procent af mig

Disse fotos er selvportrætter. De kommenterer og udforsker mine fysiske og følelsesmæssigt smertefulde kampe med mad, besættelse, selvkontrol og selvværd. De kaster lys over, hvordan det er at leve som halvdelen af mig selv
Disse fotos er selvportrætter. De kommenterer og udforsker mine fysiske og følelsesmæssigt smertefulde kampe med mad, besættelse, selvkontrol og selvværd. De kaster lys over, hvordan det er at leve som halvdelen af mig selv

Sider

  • Kronik
    13. november 1999

    Måltidet skaber familien

    En interview-undersøgelse blandt danske familier viser, at måltidet har en vigtig social funktion. Det skaber familien. Men samtidig tager forældrene hensyn til børnenes frigørelses-proces, der giver sig udslag i den frie mad, pizza og burgere Lørdagskronikken Måltider er ramme for fællesskaber overalt i det sociale liv...
  • 15. august 1998

    Vi frådser mere og mere i kød

    Verdens produktion af kød er femdoblet siden 1950 og har tabt forbindelsen med den oprindelige landbrugskultur og lægger et voksende pres på naturressourcer og de fattiges ernæring Kødspiseri Verdens produktion af kød er femdoblet siden 1950...
  • Kronik
    19. februar 2013

    Den skjulte sult og forædlede afgrøder

    Verdens sultproblemer handler så langt fra kun om sult og underernæring. De handler i lige så høj grad om underskud af vitaminer og mineraler, der er absolut nødvendige i de første 1.000 dage af livet. Projekter, der forædler fødevarerne med ekstra vitaminer, kan gøre – og gør allerede – en forskel
    Ved at forbedre og vitaminberige tradtionelle afgrøder i u-landene, kan man målbart forbedre sunheden. En afikansk pige skræller den stivelsesholdige kassava/maniokrod, der bruges som mel og i grød i  fattige dele af verden.
  • Nyhed
    22. juni 2013

    Vil japansk kost øge dine chancer for at blive 100?

    Japanere bliver oftere end nogen andre i verden over 100 år – et faktum, nogle forskere tilskriver deres kost. Er tofu og blæksprutte opskriften på et langt liv?
    Illustration: iBureauet
  • 27. marts 2007

    Myter og kendsgerninger om Theresienstadt

    At forholdene i Theresienstadt ikke var helt så slemme som i de egentlige kz-lejre, er ikke en myte, men en kendsgerning
  • Baggrund
    21. september 2007

    'Det skal være langt bedre end madpakken'

    Dagens ret: Hverken morgenmad eller frokost. Alternativ: To halve med smattet leverpostej. Supplement: Cola og fritter fra grillbaren. Sådan lyder skolemenuen anno 2007 alt for ofte.
  • 3. november 2006

    Da slaverne døde for hurtigt

    Ny ph.d.-afhandling analyserer det danske kolonistyre på St. Croix' forsøg på at maksimere slavernes arbejdsduelighed i starten af det 19. århundrede. Det blev en fiasko, men forsøget indkapslede en markedslogik, der stadig gælder
  • Kronik
    24. maj 2008

    Skal Danmark sikre fødevarer?

    I de flestes bevidsthed er fødevaresikring et begreb, der hører u-landene til, men med den nye stigning i priserne på fødevarer verden over, er det måske tid til at se på den danske indsats på området
    En kvinde sier ris på Filippinerne, et af de lande hvor fødevarekrisen rammer hårdt. Krisen sætter sig også spor i Danmark.