Emne

fødevareindustri

Læserbrev
2. august 2022

Der er stadig stort spild i fødevareproduktionen. Udnyt det i stedet for braklagte marker

EU-Kommissionen foreslår at opdyrke brakmarker og slække på afgrøderotationen for at øge produktionen af fødevarer. Men det vil gå ud over biodiversiteten og jordens kvalitet. Der er meget at hente ved i stedet at udnytte det store spild i industrien
Lad brakmarkerne være, og udnyt det store spild i madindustrien, skriver Lene Lange i dette debatindlæg.
Krigen i Ukraine
2. august 2022

Første skib forlader Ukraine med korn og giver anledning til forsigtig optimisme

For første gang siden den 24. februar har et skib ladet med korn nu forladt Ukraine. Det er et tegn på, at kornaftalen fungerer efter hensigten, vurderer eksperter, der dog også ser tegn på, at Rusland fortsat vil forsøge at forhindre eksporten
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøger havnen i Odesa efter aftalen med FN, Tyrkiet og Rusland om at sende korn ud af landet via sikre ruter.
KLIMA
20. juli 2022

EU advarer: Kornproduktionen er ramt af tørken, der kan fortsætte i månedsvis

Mens brande hærger Sydeuropa, og England har passeret 40 grader, advarer EU-Kommissionen om alvorlig tørke med konsekvenser for fødevareproduktionen i dele af Europa
Mens brande hærger Sydeuropa, og England har passeret 40 grader, advarer EU-Kommissionen om alvorlig tørke med konsekvenser for fødevareproduktionen i dele af Europa
Kommentar
18. juli 2022

God dyrkningsjord skal ikke bruges på solceller – vi har brug for en helhedsorienteret plan

Det ligner en fødevarekrise, når man ser forventningen om, at Sydeuropa vil miste sin landbrugsjord i fremtiden. Men Norden vil vinde den, og det kalder på en ny organisering af arealerne – og det skal ske i samspil med løsningen af andre kriser
»Vi skal huske, at arealernes værdi som investeringsobjekt bliver ødelagt, hvis kampen mellem forskellige arealinteresser får lov at rase,« skriver Helga Grønnegaard og Søren Møller i denne kommentar.
Stambord
19. februar 2022

Lad 2022 være året, hvor bitterheden igen kommer til ære og værdighed

Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Stambord
6. november 2021

Vi skal overbevise madelskeren om, at biller og laboratoriekød er sundt og lækkert

Der er klimatopmøde i Glasgow, og fremtidens fødevareproduktion er til debat. For hvad kan – og skal – vi spise i en verden, hvor klimaforandringer og befolkningstilvækst snart kan vende op og ned på århundreders nedarvede madkultur?
Der er klimatopmøde i Glasgow, og fremtidens fødevareproduktion er til debat. For hvad kan – og skal – vi spise i en verden, hvor klimaforandringer og befolkningstilvækst snart kan vende op og ned på århundreders nedarvede madkultur?
Læserbrev
18. oktober 2021

Fairtrade undergraver deres egen troværdighed med deres ’Fairtrade light’-mærke

Vi skal stoppe med at belønne producenter, der kun halvhjertet vil støtte en bæredygtig produktion af varer. Derfor er det problematisk, at Fairtrade har lanceret et ’Fairtrade-light’-mærke, der let kan forveksles med det rigtige Fairtrade-mærke, skriver medicinstuderende Nasra Abdi Ashur i dette debatindlæg
Vi skal stoppe med at belønne producenter, der kun halvhjertet vil støtte en bæredygtig produktion af varer. Derfor er det problematisk, at Fairtrade har lanceret et ’Fairtrade-light’-mærke, der let kan forveksles med det rigtige Fairtrade-mærke, skriver medicinstuderende Nasra Abdi Ashur i dette debatindlæg
Kommentar
12. oktober 2021

Det skal være let at sammenligne fødevarers klimapåvirkning i supermarkedet

Erfaringerne viser, at forbrugerne gerne vil vælge klimabevidst i supermarkedet. Men det er uoverskueligt og svært at sammenligne fødevarers klimapåvirkning. Et mærkningssystem er vejen frem, og det behøver ikke være så besværligt, som det lyder, skriver stiftere af Hey planet Malena Sigurgerisdottir og Jessica Buhl-Nielsen
Forestil dig nu, at du ikke behøver vride hjernen for at gennemskue, om det er den lokale tomat fra et drivhus i Bogense eller den importerede – og økologiske – fra Spanien, der er mest klimavenlig. Der er nemlig et lille klistermærke, der fortæller dig, hvor meget CO2 de hver især udleder.
Stambord
9. oktober 2021

Kartoflen er meget mere end den barndomsven, du ikke længere vil ses med

Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige
Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige
Leder
24. september 2021

Rema 1000 udfaser frugt og grønt transporteret med fly. Det betyder måske ikke det store, men det gør deres begrundelse

Supermarkedskæden Rema 1000 vil ikke længere sælge frugt og grønt fragtet med fly. Den beslutning viser vejen mod et moralsk princip for hele detailhandlen
Supermarkedskæden Rema 1000 meddelte for nylig, at den ikke længere vil sælge frugt og grønt, som er fragtet med fly, men i stedet vil erstatte dem med lokaltproducerede varer og varer transporteret med lastbil eller skib.

Sider