Emne

fødevareindustri

Teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen – der er to fortællinger om GMO. Ingen af dem er forkerte

GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden

Kan fremtidens mad give os superkræfter?

Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København

Det burde være de ikke-økologiske varer, der var mærket – med advarsler

Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres

Kapital er også noget, man spiser

Selvom der produceres mere end rigeligt mad til at brødføde hele jordens befolkning, lever 780 millioner mennesker i kronisk sult. Sådan er kapitalismen. Ny bog optegner absurditeterne i nutidens globale madsystem

Afrikas småbønder har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen

Vejen til både øget fødevareproduktion og velstand i Afrika går gennem kontinentets millioner af småbønder. Deres politikere drømmer i stedet om ’det moderne’: Mekaniserede kæmpefarme. Donorer opgiver og håber, at ’markedet’ vil gøre arbejdet. ’En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,’ siger forsker
Afsnit 3

Sprøjtegale bønder og naive caffe latte-københavnere

Tredje afsnit af Moderne Ideer Podcast er i luften. Lyt til det her, iTunes eller i din foretrukne podcast-afspiller

Lunde må stå ved konsekvenserne af sin politik

Det, der skaber vækst, skaber sjældent bedre miljø, og omvendt.
Vores jord – vores mad

Landmandens livsdrøm ender i konkurs

Konkursadvokater og socialkonsulenter har fået travlt med at hjælpe de danske landmænd, der mister bedriften, levevejen og nogle gange livslysten

Vores jord – vores mad

Hvad der mangler, er den ny samlende fortælling, der kan forvandle dagens kampzone mellem bønder og byboere til et fællesskabsprojekt om en fødevareproduktion, der er holdbar i bred og langsigtet forstand.

Landbruget er ’låst fast i en serie af onde cirkler’

Ny landbrugsteknologi øger produktiviteten, som bringer prisen ned, presser produktionen op, skaber overforsyning, får prisen til at falde endnu mere og tvinger de svageste landmænd ud. Ekspert forklarer landbrugets nye trædemølle

Sider

Mest læste

  1. GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden
  2. Ekstrem overvægt er det største britiske sundhedsproblem. Børn bliver syge af deres fedme. Ny rapport opfordrer regeringen til at gribe ind
  3. Om få dage indvies på Nørrebro en ny form for ’urban farming’: et væksthus til lokal dyrkning af grøntsager året rundt, leveret som samlesæt i en gammel skibscontainer. De to unge initiativtagere ser det som en lille brik til sikring af fødevareforsyning i en verden, hvor stadig flere mennesker trænges sammen i storbyer
  4. I første halvdel af 1900-tallet var den danske landmand en helt, og landbruget blev fremhævet som en national succes. Men i 1960’erne begyndte man at tale om maden. Og forlange kvalitet. Og så blev stoltheden afløst af en dyster fortælling om et rationaliseret rædselsmaskineri
  5. Dansk landbrug er i eksistentiel krise. Den globaliserede konkurrence driver en ubønhørlig strukturudvikling, der hver eneste dag får landmænd til at kaste håndklædet i ringen. Det kan ende med nogle få, gigantiske landbrugsfabrikker, forudser økonomer
  6. Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres
  7. Jonathan Safran Foers bog om at spise dyr efterlader læseren med kvalme – og sulten efter viden om, hvordan det står til i Danmark
  8. Problemer med fattigdom og sult løses ikke ved stædigt at fremme et landbrugssystem, der har forarmet de fleste og beriget de forkerte