Emne

fødevareindustri

Artikler
Interview
11. september 2023

Efter et langt dyrlægeliv: Det gør ondt at se, hvad der sker med dyrene og naturen

Det konventionelle danske landbrug presser naturen og produktionsdyrene langt ud over det bæredygtige, mener dyrlæge med erfaringer fra både det konventionelle og økologiske husdyrbrug og fra forskningen
Det konventionelle danske landbrug presser naturen og produktionsdyrene langt ud over det bæredygtige, mener dyrlæge med erfaringer fra både det konventionelle og økologiske husdyrbrug og fra forskningen
Nyhed
18. august 2023

Mens Ukraines kornlagre brænder, risikerer den globale fødevaresikkerhed at gå op i røg

Rusland har intensiveret sine angreb på Ukraines havne og kornlagre. Det skaber fornyet nervøsitet for den globale fødevaresikkerhed, og effekten vil kunne mærkes verden rundt, lyder advarslen
Ukraine har offentliggjort billeder af de russiske angreb på kornlagre langs Donau-floden.
Reportage
29. juli 2023

Større, hurtigere, vildere: Et landbrugsland sejrer sig ihjel

Holland har verdens mest avancerede og succesfulde industrilandbrug. Ingen kan dyrke en tomat mere effektivt, og ingen sender mere kød rundt i Europa. Nu siger naturen stop
Wageningen Universitet I Holland er en af industrilandbrugets hellige haller. En katedral over det grænseløse fremskridt og en afgørende del af det, der indtil for ganske få år siden blev betragtet som en ubetinget hollandsk succeshistorie.
Baggrund
19. juli 2023

Ruslands udtræden af kornaftalen afspejler en hårdere kurs over for Vesten

Alt er ikke tabt efter Ruslands genoptagelse af flådeblokaden mod tre ukrainske havne i Sortehavet mandag, hvorfra der under krigen hver måned er blevet eksporteret tre millioner ton korn. Men en genindtræden i kornaftalen fordrer svære indrømmelser fra EU og Ukraine
»Korn- og fødevaremarkedet er globalt, så hvis man pludselig blokerer for Ukraines eksport, vil priserne selvfølgelig stige, og dem der fremfor alt vil mærke smerten, er de fattige lande,« siger Richard Gowan fra International Crisis Group i New York.
Klumme
17. juli 2023

Den animalske produktions svanesang er begyndt

2023 ligner det store gennembrudsår for kunstigt kød, der vil revolutionere hele fødevareproduktionen – og samtidig markere et enormt fremskridt i vores indsats for at bremse klimaforandringerne
Dyreopdræt fylder det meste af verdens landbrugsjord og er en stor bidragyder til klimaforandringerne.
Kronik
20. juni 2023

Det er godt at bekæmpe madspild, men det hjælper ikke med at løse det egentlige problem

I Danmark smider vi rigtig meget mad ud. Heldigvis kan man gøre meget ved det, men vi er nødt til at spørge os selv, hvad vi ønsker at få ud af kampen. Ellers glemmer vi at ændre et problematisk fødevaresystem
I Danmark smider vi rigtig meget mad ud. Heldigvis kan man gøre meget ved det, men vi er nødt til at spørge os selv, hvad vi ønsker at få ud af kampen. Ellers glemmer vi at ændre et problematisk fødevaresystem
Læserbrev
14. juni 2023

Den største vandsluger er ikke lange brusebade. Det er kødproduktionen

I øjeblikket beder vandforsyningsselskabet HOFOR danskerne om at tage kortere brusebade. Men så snart du har spist blot 15 gram oksekød, har du brugt mere vand, end du gør på et kvarter under bruseren
Så snart du har spist blot 15 gram af din oksebøf fra grillen, har du brugt mere vand, end du gør på et kvarter under bruseren.
Discountstrategi
20. maj 2023

Coop vil redde sig selv ved at erobre lavprismarkedet. Det bliver en svær kamp at vinde

Efter et rekordstort underskud satser Coop nu på lavprismarkedet. Håbet er, at kæden 365discount vil give Rema 1000, Netto og Lidl kamp til stregen. Spørgsmålet er, om det er vejen til at genrejse koncernen – og om flere lavpristilbud er det, forbrugerne vil have
365discount skal være »Danmarks grønne discountkæde«. Den position er de dog ikke ene om at kæmpe for, og lige nu skiller man sig mest ud med ekstra lave priser.
Kronik
1. april 2023

SVM: Vi vil øge tempoet i landbrugets grønne omstilling

Regeringsgrundlaget står fast: Et grønnere landbrug i kombination med en stærkere fødevareproduktion i Danmark er højt prioriterede mål for Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, der også lover at løfte dyrevelfærden
Pattegrisedødeligheden er stadig høj, og de grise, der overlever, vil oftest opleve at blive halekuperet.
Læserbrev
29. marts 2023

Landbrug & Fødevarer: Vi skal gentænke vores fødevareproduktion i takt med resten af verden

Af hensyn til klimaet kan vi med fordel spise mere plantebaseret. Men efterspørgslen på fødevarer på verdensplan er voksende, og det kan hverken danske afgifter eller kampagner ændre på. Det skal vi tage bestik af, når vi skal finde løsninger
Verdens fødevareproduktion står i et dilemma.

Sider