Emne

fødevareindustri

Landbruget bliver ikke klimavenligt i morgen. Men Søren Ilsøes grønne mark er en flig af løsningen

At sikre en stabil og tilstrækkelig fødevareforsyning er en af klimakrisens største udfordringer, og ingen ved helt, hvad løsningerne er. Men skal de findes, kræver det investeringer i forskning og ny teknologi – og her skal EU se at komme ud af starthullerne. Ellers løber USA med alle fremtidens patenter, advarer professor

Kødspiserne har et medansvar for, at Amazonas brænder

En stor del af den dyrefoderproduktion, der ryddes regnskov for at gøre plads til, er finansieret af penge fra skattely. Sætter man tænderne i en bøf, har man et medansvar for den dybt skadelige forretningsmodel, skriver Arne Lund i dette debatindlæg

Landbruget betalte for rapport, som gjorde øl, kaffe og slik til større klimasyndere end oksekød

På baggrund af en rapport fra Aarhus Universitet og DTU skrev flere medier i sidste uge, at alkohol, kaffe og slik er mere klimabelastende end det ellers så udskældte oksekød. Men det er interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har skaffet pengene til forskningen. Og rapporten har en lang række metodiske problemer, mener eksperter

FOLK

FOLK fra dagens avis.

Teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen – der er to fortællinger om GMO. Ingen af dem er forkerte

GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden

Kan fremtidens mad give os superkræfter?

Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København

Det burde være de ikke-økologiske varer, der var mærket – med advarsler

Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres

Kapital er også noget, man spiser

Selvom der produceres mere end rigeligt mad til at brødføde hele jordens befolkning, lever 780 millioner mennesker i kronisk sult. Sådan er kapitalismen. Ny bog optegner absurditeterne i nutidens globale madsystem

Afrikas småbønder har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen

Vejen til både øget fødevareproduktion og velstand i Afrika går gennem kontinentets millioner af småbønder. Deres politikere drømmer i stedet om ’det moderne’: Mekaniserede kæmpefarme. Donorer opgiver og håber, at ’markedet’ vil gøre arbejdet. ’En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,’ siger forsker
Afsnit 3

Sprøjtegale bønder og naive caffe latte-københavnere

Tredje afsnit af Moderne Ideer Podcast er i luften. Lyt til det her, iTunes eller i din foretrukne podcast-afspiller

Sider

Mest læste

  1. På baggrund af en rapport fra Aarhus Universitet og DTU skrev flere medier i sidste uge, at alkohol, kaffe og slik er mere klimabelastende end det ellers så udskældte oksekød. Men det er interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har skaffet pengene til forskningen. Og rapporten har en lang række metodiske problemer, mener eksperter
  2. At sikre en stabil og tilstrækkelig fødevareforsyning er en af klimakrisens største udfordringer, og ingen ved helt, hvad løsningerne er. Men skal de findes, kræver det investeringer i forskning og ny teknologi – og her skal EU se at komme ud af starthullerne. Ellers løber USA med alle fremtidens patenter, advarer professor
  3. Kina forfremmer kartoflen. Rodknolden indrulleres i kampen for at styrke landets fødevaresikkerhed og bekæmpe vandmangel. Hos landets største producent forventer man nu en kinesisk kartoffelrevolution, men først skal skeptiske kinesiske smagsløg overvindes
  4. Mange af de hotdogs og frikadeller, vi spiser, er lavet på sydamerikansk genmodificeret soja under produktionsforhold, der tager ringe hensyn til miljø, regnskov, lokalbefolkningens sundhed og arbejdstagerrettigheder. Landbruget, fødevareministeren og supermarkederne forholder sig alle fodslæbende til problemet
  5. Jonathan Safran Foers bog om at spise dyr efterlader læseren med kvalme – og sulten efter viden om, hvordan det står til i Danmark
  6. En stor del af den dyrefoderproduktion, der ryddes regnskov for at gøre plads til, er finansieret af penge fra skattely. Sætter man tænderne i en bøf, har man et medansvar for den dybt skadelige forretningsmodel, skriver Arne Lund i dette debatindlæg
  7. EU har givet grønt lys til brug af enzymet thrombin. Kødentusiaster skal dog ikke være bekymrede, for EU kræver, at kødet mærkes tydeligt
  8. Dansk landbrug er i eksistentiel krise. Den globaliserede konkurrence driver en ubønhørlig strukturudvikling, der hver eneste dag får landmænd til at kaste håndklædet i ringen. Det kan ende med nogle få, gigantiske landbrugsfabrikker, forudser økonomer