Emne

fødevareindustri

Som danske landmænd er vi en del af løsningen på klimakrisen

I landbruget vil vi hverken udråbes som klimahelte eller klimasyndere. Men når kloden vokser med to milliarder mennesker indtil 2050, er spørgsmålet: Hvem skal producere fødevarer til dem? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller klimaeffektive landmænd i Danmark? Det skal vi, skriver tre landmænd fra Vestjyllands Andel i dette debatindlæg

Fremtidens fødevareforsyning er afhængig af klarere regler for plantepatenter

Mange af verdens fødevarer bliver patenteret af private virksomheder. Det øger deres kontrol og skader biodiversiteten, men deres forskning er også livsnødvendig for at sikre fremtidens fødevareforsyning. Derfor er der behov for klare regler for plantepatenter, skriver fuldmægtig i Miljø- og Fødevareministeriet Nina Fold von Bülow i denne kronik

I en kakaoskov i Costa Rica holder en fyr fra Vestegnen afstand til en uetisk industri

Chokolade handler både om umådelig nydelse og ufattelig lidelse. Industrien er stadig præget af tvangsarbejde og børneslaveri, men de store brands med ondt i etikken udfordres i stigende grad af små producenter, der lægger vægt på transparens og lokal forankring. En af dem er Henrik Bodholdt, der tog rejsen fra Vestegnen til en kakaoskov i Costa Rica

Vi skal udvikle det danske landbrug – ikke afvikle det

Det er vigtigt, at Danmarks landbrugspolitik både har fokus på en mere klima- og miljøvenlig husdyrproduktion og nye klimavenlige produkter, som plantebaserede fødevarer. Det er et både-og, ikke et enten-eller, skriver Medlem af Folketinget Anders Kronborg (S) i dette debatindlæg

To års erfaring er ikke nok til at afsige dom over, om priserne på grøntsager skal fordobles

Det er ikke nemt at leve af sin grøntsagsproduktion, men det kan godt lade sig gøre, også på bæredygtig vis. Det beviser mange danske grøntsagsproducenter. Det kræver dog tid, ekspertise og nytænkning. Svaret er altså ikke at fordoble priserne, skriver Hans Pors Simonsen i dette debatindlæg

Den økologiske fødevareproduktion skal have mere fokus på bæredygtighed

Hvis den økologiske fødevareproduktion i Danmark vil være i front på bæredygtigheden om ti år, er det vigtigt, at sektoren udvikler sig på alle bæredygtighedens områder, skriver professor emeritus og doktor i jordvidenskab Erik Steen Jensen i dette debatindlæg

FN advarer om risiko for global hungersnød: 265 millioner kan blive ramt

I verdens fattigste lande kan coronapandemien udløse sultkriser, når skrøbelige økonomier lukker ned, og grænser lukker for forsyninger af fødevarehjælp – en udvikling, der kan blive endnu mere fatal end selve sygdommen

Brugsuddeler fik smart idé til at stoppe spredning af corona i sin butik. Nu følger de store kæder efter

Det var brugsuddeler Henrik Schou fra Brøndby, der fik ideen til de diskretionslinjer, der skal lære kunderne at holde afstand til hinanden og til de kassemedarbejdere, der som nogle af dem, der udfører kritiske arbejdsopgaver, stadig er i tæt kontakt med andre mennesker. Information har besøgt ham i butikken

Lidl sikrer 3,5 millioner kyllinger et bedre liv: Resten af dagligvarebranchen bør gå med

Det er en milepæl for dansk dyrevelfærd, at Lidl fjerner industrikyllingen Ross 308 fra sit sortiment, for detailbranchen skal være med til at påvirke forbrugernes valg i retning af det bedre. Lidl fortjener ros – også fra Landbrug & Fødevarer, der er imod beslutningen, skriver kommunikationschef i Anima i dette debatindlæg

EU bruger tocifret millionbeløb på at få os til at spise mere kød

EU-kampagner for øget kødforbrug er uansvarligt i forhold til både sundhed og klima, siger dyrevelfærdsorganisation

Sider

Mest læste

  1. I landbruget vil vi hverken udråbes som klimahelte eller klimasyndere. Men når kloden vokser med to milliarder mennesker indtil 2050, er spørgsmålet: Hvem skal producere fødevarer til dem? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller klimaeffektive landmænd i Danmark? Det skal vi, skriver tre landmænd fra Vestjyllands Andel i dette debatindlæg
  2. EU-kampagner for øget kødforbrug er uansvarligt i forhold til både sundhed og klima, siger dyrevelfærdsorganisation
  3. GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden
  4. Internationale trawleres rovfiskeri langs Afrikas kyster smadrer de lokale økonomier og det lokale fiskeri. En stor del foregår under EU-flag
  5. Jonathan Safran Foers bog om at spise dyr efterlader læseren med kvalme – og sulten efter viden om, hvordan det står til i Danmark
  6. At Ulla Holm ikke selv »skal tilbage til nogen natur« er hendes valg, men hvorfor håne amish-folket, fordi de lever anderledes? Vi har brug for mangfoldighed og handlekraft i en verden, hvor mange flere skal gå andre veje, for at alle kan få bedre mad
  7. ’Madsuverænitet’ er princippet om, at alle har ret til mad, der er bæredygtigt produceret. Det er et alternativ til forbrugersamfundets vanvid og kan hjælpe os med at sætte ord på uretfærdighederne i madproduktionen, skriver miljø- og klimaaktivist Ida Østergaard Breddam i dette debatindlæg
  8. Dansk landbrug er i eksistentiel krise. Den globaliserede konkurrence driver en ubønhørlig strukturudvikling, der hver eneste dag får landmænd til at kaste håndklædet i ringen. Det kan ende med nogle få, gigantiske landbrugsfabrikker, forudser økonomer