Emne

fødevareindustri

Coop er med sin grønne plan langt foran regeringen og folketinget

Coop har lanceret, hvad dagligvarevirksomheden selv kalder ’verdens måske mest ambitiøse klimaplan’. Den går blandt andet ud på at opfordre forbrugerne til at købe mere klimavenligt og nedbringe CO2-udledningen både fra Coops egen drift, men også for koncernens leverandører i ind- og udland

Det røde flertal: Vi vil gøre det let for danskerne at spise bæredygtigt

Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise verden, at bæredygtigt mad er foreneligt med det gode liv. Derfor vil vi give danskerne bedre vejledning om bæredygtig mad, skriver fødevareminister Mogens Jensen og fødevareordførerne for Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet i dette fælles debatindlæg

Landbruget bliver ikke klimavenligt i morgen. Men Søren Ilsøes grønne mark er en flig af løsningen

At sikre en stabil og tilstrækkelig fødevareforsyning er en af klimakrisens største udfordringer, og ingen ved helt, hvad løsningerne er. Men skal de findes, kræver det investeringer i forskning og ny teknologi – og her skal EU se at komme ud af starthullerne. Ellers løber USA med alle fremtidens patenter, advarer professor

Kødspiserne har et medansvar for, at Amazonas brænder

En stor del af den dyrefoderproduktion, der ryddes regnskov for at gøre plads til, er finansieret af penge fra skattely. Sætter man tænderne i en bøf, har man et medansvar for den dybt skadelige forretningsmodel, skriver Arne Lund i dette debatindlæg

Landbruget betalte for rapport, som gjorde øl, kaffe og slik til større klimasyndere end oksekød

På baggrund af en rapport fra Aarhus Universitet og DTU skrev flere medier i sidste uge, at alkohol, kaffe og slik er mere klimabelastende end det ellers så udskældte oksekød. Men det er interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har skaffet pengene til forskningen. Og rapporten har en lang række metodiske problemer, mener eksperter

FOLK

FOLK fra dagens avis.

Teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen – der er to fortællinger om GMO. Ingen af dem er forkerte

GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden

Kan fremtidens mad give os superkræfter?

Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København

Det burde være de ikke-økologiske varer, der var mærket – med advarsler

Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres

Kapital er også noget, man spiser

Selvom der produceres mere end rigeligt mad til at brødføde hele jordens befolkning, lever 780 millioner mennesker i kronisk sult. Sådan er kapitalismen. Ny bog optegner absurditeterne i nutidens globale madsystem

Sider

Mest læste

  1. På baggrund af en rapport fra Aarhus Universitet og DTU skrev flere medier i sidste uge, at alkohol, kaffe og slik er mere klimabelastende end det ellers så udskældte oksekød. Men det er interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har skaffet pengene til forskningen. Og rapporten har en lang række metodiske problemer, mener eksperter
  2. Coop har lanceret, hvad dagligvarevirksomheden selv kalder ’verdens måske mest ambitiøse klimaplan’. Den går blandt andet ud på at opfordre forbrugerne til at købe mere klimavenligt og nedbringe CO2-udledningen både fra Coops egen drift, men også for koncernens leverandører i ind- og udland
  3. De amerikanske fødevarekæder spekulerer uden blusel i den afhængighed som mad med meget fedt, salt og sukker skaber. Velresearchet ny bog dokumenterer madindustriens teknikker; som er smarte og dybt sundhedsskadelige
  4. Instruktøren Robert Kenner spidder i filmen 'Food Inc.' den amerikanske fødevareindustri, hvor producenters rettigheder ifølge instruktøren overtrumfer forbrugernes helbred. Mødet med hvad han kalder 'orwellske tilstande', gjorde ham til en slags aktivist
  5. Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise verden, at bæredygtigt mad er foreneligt med det gode liv. Derfor vil vi give danskerne bedre vejledning om bæredygtig mad, skriver fødevareminister Mogens Jensen og fødevareordførerne for Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet i dette fælles debatindlæg
  6. GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden
  7. Kødindustrien har vist sig at være en hakkemad af pensionerede rideskolepony’er, italienske mafiametoder, rumænske æsler og 9.000 forsvundne svenske heste. Mens forbrugerne igennem halvanden måneds madskandale har panikket, er eksperterne mere forbavsede over Europas overraskelse end over fundet af hest i lasagnen
  8. Jonathan Safran Foers bog om at spise dyr efterlader læseren med kvalme – og sulten efter viden om, hvordan det står til i Danmark