Emne

fødevareindustri

Kan fremtidens mad give os superkræfter?

Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København

Det burde være de ikke-økologiske varer, der var mærket – med advarsler

Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres

Kapital er også noget, man spiser

Selvom der produceres mere end rigeligt mad til at brødføde hele jordens befolkning, lever 780 millioner mennesker i kronisk sult. Sådan er kapitalismen. Ny bog optegner absurditeterne i nutidens globale madsystem

Afrikas småbønder har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen

Vejen til både øget fødevareproduktion og velstand i Afrika går gennem kontinentets millioner af småbønder. Deres politikere drømmer i stedet om ’det moderne’: Mekaniserede kæmpefarme. Donorer opgiver og håber, at ’markedet’ vil gøre arbejdet. ’En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,’ siger forsker
Afsnit 3

Sprøjtegale bønder og naive caffe latte-københavnere

Tredje afsnit af Moderne Ideer Podcast er i luften. Lyt til det her, iTunes eller i din foretrukne podcast-afspiller

Lunde må stå ved konsekvenserne af sin politik

Det, der skaber vækst, skaber sjældent bedre miljø, og omvendt.
Vores jord – vores mad

Landmandens livsdrøm ender i konkurs

Konkursadvokater og socialkonsulenter har fået travlt med at hjælpe de danske landmænd, der mister bedriften, levevejen og nogle gange livslysten

Landbruget er ’låst fast i en serie af onde cirkler’

Ny landbrugsteknologi øger produktiviteten, som bringer prisen ned, presser produktionen op, skaber overforsyning, får prisen til at falde endnu mere og tvinger de svageste landmænd ud. Ekspert forklarer landbrugets nye trædemølle
Vores jord – vores mad

Hvis det fortsætter som hidtil, vil der i 2022 være ét dansk landbrug tilbage

Dansk landbrug er i eksistentiel krise. Den globaliserede konkurrence driver en ubønhørlig strukturudvikling, der hver eneste dag får landmænd til at kaste håndklædet i ringen. Det kan ende med nogle få, gigantiske landbrugsfabrikker, forudser økonomer

Vores jord – vores mad

Hvad der mangler, er den ny samlende fortælling, der kan forvandle dagens kampzone mellem bønder og byboere til et fællesskabsprojekt om en fødevareproduktion, der er holdbar i bred og langsigtet forstand.

Sider

Mest læste

  1. Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København
  2. Vi opfatter økologiske madvarer som særlige og eksklusive. Det er de faktisk ikke. Det er kun fordi, vi sammenligner med noget, der ikke burde serveres
  3. Tredje afsnit af Moderne Ideer Podcast er i luften. Lyt til det her, iTunes eller i din foretrukne podcast-afspiller
  4. Konkursadvokater og socialkonsulenter har fået travlt med at hjælpe de danske landmænd, der mister bedriften, levevejen og nogle gange livslysten
  5. Mange af de hotdogs og frikadeller, vi spiser, er lavet på sydamerikansk genmodificeret soja under produktionsforhold, der tager ringe hensyn til miljø, regnskov, lokalbefolkningens sundhed og arbejdstagerrettigheder. Landbruget, fødevareministeren og supermarkederne forholder sig alle fodslæbende til problemet
  6. Jonathan Safran Foers bog om at spise dyr efterlader læseren med kvalme – og sulten efter viden om, hvordan det står til i Danmark
  7. Instruktøren Robert Kenner spidder i filmen 'Food Inc.' den amerikanske fødevareindustri, hvor producenters rettigheder ifølge instruktøren overtrumfer forbrugernes helbred. Mødet med hvad han kalder 'orwellske tilstande', gjorde ham til en slags aktivist
  8. Den største barriere i frihandels-forhandlingerne mellem USA og EU er det forskellige syn på fødevaresikkerhed, forbrugersundhed og miljø. Industrien lægger pres på EU for at bløde op på forsigtighedsprincippet