Emne

fødevarepolitik

Læserbrev
28. september 2021

Vi smider 814.000 ton mad ud året. Politikerne bør tvinge os til at reducere madspildet

14 procent af verdens madspild sker i transporten, og det forventes, at vi kan reducere udledningen af drivhusgasser i fødevaresektoren med 25 procent, hvis vi inkluderer håndteringen af madspild i vores klimaplaner. Men det gør politikerne ikke, skriver kandidatstuderende Emil Samuelsen i dette læserbrev
14 procent af verdens madspild sker i transporten, og det forventes, at vi kan reducere udledningen af drivhusgasser i fødevaresektoren med 25 procent, hvis vi inkluderer håndteringen af madspild i vores klimaplaner. Men det gør politikerne ikke, skriver kandidatstuderende Emil Samuelsen i dette læserbrev
Læserbrev
23. juli 2021

Så længe de ikke tør se på den animalske produktion, bliver V aldrig et klimaambitiøst parti

Jakob Ellemann-Jensen hævder at være kommet med på den grønne vogn. Men så længe Venstre nægter at se på reduktionen af den animalske produktion, kommer vi aldrig i mål. Det kan være en god udvikling for både klima og økonomi, skriver generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, i dette debatindlæg
Jakob Ellemann-Jensen hævder at være kommet med på den grønne vogn. Men så længe Venstre nægter at se på reduktionen af den animalske produktion, kommer vi aldrig i mål. Det kan være en god udvikling for både klima og økonomi, skriver generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, i dette debatindlæg
Kommentar
16. marts 2021

Hver dag bør være kødfri i den offentlige sektor, hvis vi vil nå at redde klimaet

Gør al offentlig mad plantebaseret. Det vil sænke den enkelte borgers daglige kødindtag, inspirere til et grønnere køkken derhjemme, og så er det nødvendigt, hvis vi vil nå vores klimamål med 70 procent CO2-reduktion, skriver politisk leder og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.)
Vi spiser næsten tre gange så meget kød, som vi burde i forhold til kostrådene, og når hverdagens stress og jag sætter ind, er det desværre alt for ofte det hakkede oksekød, der ryger i indkøbsvognen.
Leder
11. maj 2020

Markedsfejl har kostet arbejdspladser og menneskeliv i pandemiens Amerika

Amerikansk kapitalismes indbyggede skavanker står til skue i en ekstraordinær situation, hvor kun et tæt samarbejde mellem forbundsstaten, delstaterne og den private sektor kan afbøde de værste effekter af en ødelæggende pandemi
Et ’drive-up’ fødevaredistributionscenter i West Palm Beach, Florida. Der er i USA et overskudsbjerg af madvarer, der kunne være blevet kanaliseret ud til amerikanerne. I stedet er størstedelen blevet tilintetgjort.
Baggrund
11. maj 2020

Mangel på mad truer nyligt ledige i USA, mens et overskudsbjerg af fødevarer fordærves

Fødevarebanker er sat på en prøve i forbindelse med den voksende efterspørgsel på madvarer fra nødstedte familier. Nogle steder er behovet fordoblet. Det skorter ikke på donationer, men det kniber med at skaffe alle fødevarer på grund af knaphed
Tonsvis af mælk bliver hældt direkte ud i kloakken i USA. I realiteten flyder landet med æg, mælk, ost, grøntsager og frugt. Varerne kan bare ikke blive afsat, transporteret de rette steder hen eller blive lagt på lager.
Interview
25. maj 2019

Rasmus Nordquist: »Klimakampen foregår på tallerkenen«

Alternativets Rasmus Nordquist har tabt sig så meget i valgkampen, at mikrofonerne ikke kan sidde fast i hans bukser. Han glemmer nemlig tit at spise frokost
Alternativets Rasmus Nordquist elsker mad, og mener at klimakampen foregår på tallerkenen.
Klumme
24. november 2016

Quinoa-imperialismens hykleri

Imperialisme er noget, der kommer fra USA. Især som fastfood. Men hvad med den quinoa, der importeres til godhedsindustriens hvide fortrop i Afrika? Mad, der stammer fra indianerne, kan ikke være ond. Den er jo lavet af ædle vilde og spises af dem, der kæmper for de fattige
Interview
13. juli 2016

Regnen er en giftig trussel mod økoavlere

Det er ikke forbudt at forurene økologiske æbler og pærer med sprøjtegift fra luften. Men frugterne forbydes, hvis det sker, og den økologiske avler må bære tabet. Situationen er utålelig, siger en af dem, der er ramt
Det er ikke forbudt at forurene økologiske æbler og pærer med sprøjtegift fra luften. Men frugterne forbydes, hvis det sker, og den økologiske avler må bære tabet. Situationen er utålelig, siger en af dem, der er ramt
Satire
16. februar 2016

Bagsiden: Skidt nu være med grundvandet – Eva Kjer Hansen sætter ind mod uhumsk bland selv-slik

’Man skal kunne blande sig en pose fredagsslik uden at bekymre sig,’ lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der ikke lader sig gå på af, at andre taler om forurening af vandmiljøet og vildledning af Folketinget
Nogen vil måske undre sig over, at Eva Kjer Hansen er så optaget af, hvad der gemmer sig i bland selv-slikket, når hun tilsyneladende ikke bekymrer sig om, hvad hendes landbrugspakke gør ved vores fælles drikkevand. Og det skal da også siges, at det tilsyneladende ikke er noget stort problem, ministeren nu sætter ind imod
Nyhed
25. marts 2015

Landbrug & Fødevarer afviser vision om økologisk Danmark

Landbrugets interesseorganisation anslår, at det vil koste milliarder at omstille hele Danmark til økologisk landbrug. Danmarks Naturfredningsforening hævder ellers, at det kan gøres omkostningsfrit
Landbrugets interesseorganisation anslår, at det vil koste milliarder at omstille hele Danmark til økologisk landbrug. Danmarks Naturfredningsforening hævder ellers, at det kan gøres omkostningsfrit

Sider

  • Læserbrev
    28. september 2021

    Vi smider 814.000 ton mad ud året. Politikerne bør tvinge os til at reducere madspildet

    14 procent af verdens madspild sker i transporten, og det forventes, at vi kan reducere udledningen af drivhusgasser i fødevaresektoren med 25 procent, hvis vi inkluderer håndteringen af madspild i vores klimaplaner. Men det gør politikerne ikke, skriver kandidatstuderende Emil Samuelsen i dette læserbrev
    14 procent af verdens madspild sker i transporten, og det forventes, at vi kan reducere udledningen af drivhusgasser i fødevaresektoren med 25 procent, hvis vi inkluderer håndteringen af madspild i vores klimaplaner. Men det gør politikerne ikke, skriver kandidatstuderende Emil Samuelsen i dette læserbrev
  • Kommentar
    16. marts 2021

    Hver dag bør være kødfri i den offentlige sektor, hvis vi vil nå at redde klimaet

    Gør al offentlig mad plantebaseret. Det vil sænke den enkelte borgers daglige kødindtag, inspirere til et grønnere køkken derhjemme, og så er det nødvendigt, hvis vi vil nå vores klimamål med 70 procent CO2-reduktion, skriver politisk leder og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.)
    Vi spiser næsten tre gange så meget kød, som vi burde i forhold til kostrådene, og når hverdagens stress og jag sætter ind, er det desværre alt for ofte det hakkede oksekød, der ryger i indkøbsvognen.
  • Klumme
    24. november 2016

    Quinoa-imperialismens hykleri

    Imperialisme er noget, der kommer fra USA. Især som fastfood. Men hvad med den quinoa, der importeres til godhedsindustriens hvide fortrop i Afrika? Mad, der stammer fra indianerne, kan ikke være ond. Den er jo lavet af ædle vilde og spises af dem, der kæmper for de fattige
  • Interview
    13. juli 2016

    Regnen er en giftig trussel mod økoavlere

    Det er ikke forbudt at forurene økologiske æbler og pærer med sprøjtegift fra luften. Men frugterne forbydes, hvis det sker, og den økologiske avler må bære tabet. Situationen er utålelig, siger en af dem, der er ramt
    Det er ikke forbudt at forurene økologiske æbler og pærer med sprøjtegift fra luften. Men frugterne forbydes, hvis det sker, og den økologiske avler må bære tabet. Situationen er utålelig, siger en af dem, der er ramt
  • Baggrund
    25. maj 2012

    Kinas regering: Mere mælk til folket

    I folkesundhedens navn promoverer Kinas regering mælk, men kineserne debatterer fortsat, om mælk overhovedet er sundt. Mens efterspørgslen stiger, og Kina importerer tusindvis af malkekøer, spøger fortidens mælkeskandaler
    Siden 2009 har Kina importeret 250.000 malkekøer for at imødekomme den voksende efterspørgsel efter mælk fra især kinesere i byerne. På produktionsanlægget her, der ligger i byen Tangshan cirka 250 km fra Beijing, er køerne importeret fra New Zealand.
  • Baggrund
    11. maj 2020

    Mangel på mad truer nyligt ledige i USA, mens et overskudsbjerg af fødevarer fordærves

    Fødevarebanker er sat på en prøve i forbindelse med den voksende efterspørgsel på madvarer fra nødstedte familier. Nogle steder er behovet fordoblet. Det skorter ikke på donationer, men det kniber med at skaffe alle fødevarer på grund af knaphed
    Tonsvis af mælk bliver hældt direkte ud i kloakken i USA. I realiteten flyder landet med æg, mælk, ost, grøntsager og frugt. Varerne kan bare ikke blive afsat, transporteret de rette steder hen eller blive lagt på lager.