Emne

folkesundhed

Artikler
Kronik
24. februar 2023

Tidlig opsporing af fødselsdepression nytter ikke, hvis man først får hjælp, når det er akut

Da jeg fødte min søn, blev jeg ramt af en svær fødselsdepression – ligesom hver tiende anden kvinde og hver tolvte mand. Nu har Sundhedsstyrelsen iværksat en kampagne imod problemet. Men hvad skal den nytte, når systemet ikke tilbyder hjælp i tide?
Hvorfor screener vi overhovedet for efterfødselsreaktioner og fødselsdepressioner, når man alligevel ikke kan få den rette hjælp? spørger Natasja Bjerre Martinsen.
Læserbrev
21. februar 2023

Moms på motion og holdundervisning vil forværre folkesundheden og koste i sundhedssystemet

Ny EU-dom kan betyde en moms på 25 procent på holdundervisning, hvilket vil have flere fatale konsekvenser: Færre vil motionere regelmæssigt, og det vil gå ud over holdundervisningens fællesskaber, folkesundheden og i sidste ende samfundsøkonomien
Det har stor betydning for motivationen, at træningen foregår på et hold. Så en ny EU-dom, som kan betyde en moms på 25 procent på holdundervisning, vil få alvorlige konsekvenser.
Feature
10. februar 2023

Mozart vidste, hvordan man skal fortælle om selvmord

Journalister er opflasket med at undgå at skrive om selvmord. Men ny forskning cementerer den pointe, at nuanceret dækning faktisk kan være med til at forebygge. Pressen skal dog stadig træde varsomt – især når det gælder maleriske skildringer af steder og metoder. Men hvad skal filmskabere og kunstnere så gøre?
Journalister er opflasket med at undgå at skrive om selvmord. Men ny forskning cementerer den pointe, at nuanceret dækning faktisk kan være med til at forebygge. Pressen skal dog stadig træde varsomt – især når det gælder maleriske skildringer af steder og metoder. Men hvad skal filmskabere og kunstnere så gøre?
psykiatri
14. januar 2023

2022 har gjort professor Poul Videbech til »behersket optimist« på psykiatriens vegne

Psykiatriens grand old man gør status på et turbulent år for den klemte psykiatri, som både har budt på politiske aftaler, der skal tilføre flere midler, men også færre sengepladser og længere ventelister. »Jeg tror på, at udviklingen kan vendes på ti år,« siger han
»Det tegner godt for fremtiden, at psykiatrien står til at blive tilført så stort et beløb. Men jeg skal se pengene udmøntet i konkrete tiltag,« siger professor Poul Videbech.
Leder
28. december 2022

Trods international kritik er den danske coronastrategi fornuftig

Som situationen er nu, gør myndighederne det helt rigtige ved ikke at gøre noget
Det er klart, at den åbne danske coronastrategi indebærer en risiko for øget smitte og dødsfald. Men så længe antallet af indlagte på intensivafdelingerne på de danske hospitaler er relativt lavt, er der ingen grund til at ændre kurs, skriver journalist Kristian Villesen i denne leder.
Læserbrev
6. december 2022

Hvis vi legaliserer hash og stoffer, bliver det bare solgt billigere på det illegale marked

Det er direkte uforsvarligt at ville legalisere hash, når vi kender de fatale konsekvenser, som følger med. Derfor bør vi lytte til sundhedsfaglige eksperter på området, men ikke mindst de misbrugere, som har mistet alt på grund af deres afhængighed
Udvalg hos en bod i Pusher Street.
Folk
1. august 2022

Magnus Heunicke prøver igen med tobaksforbud

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår nu, at man hæver aldersgrænsen, så man fremover skal være 25 år for at købe tobak.
Kommentar
20. juli 2022

Ja, drabene i Field’s udstiller et problem, men det er ikke mangel på ressourcer i psykiatrien

Psykofarmaka kan teoretisk være problemet i volds- og drabssager i langt højere grad end de underliggende mentale lidelser, men ingen siger det.
I stedet for blot at drage en sammenhæng mellem ’psykisk sygdom’ og personfarlig kriminalitet efter drabene i Field’s, bør vi se på sammenhængen mellem psykofarmaka og meget svære abstinenser.
ulighed i sundhed
10. marts 2022

»Utroligt nedslående«: Uligheden i sundhed stiger og den mentale sundhed falder, viser ny rapport

Der er langt mellem de gode nyheder i en ny, stor undersøgelse af danskernes fysiske og mentale sundhed i 2021, som Sundhedsstyrelsen har udgivet. Professor i folkesundhedsvidenskab hæfter sig især ved uligheden i sundhed, der ifølge hende hænger sammen med stigende social ulighed i vores samfund
Der er en markant social ulighed i sundhed. Sundhedsprofilen 2021 viser eksempelvis, at dem, der har grundskolen som højeste uddannelse, oftere oplever stress og ensomhed, end dem med en lang videregående uddannelse. Billedet er fra en læge i Tingbjerg i Brønshøj.
Kronik
2. marts 2022

Mænd i Aalborg Øst lever 18 år kortere end kvinder i Hasseris. Det er helt uacceptabelt

Mænd ignorerer symptomer, går ikke til læge i tide og er dårlige til at tage deres ordinerede medicin. Kombineret med sociale forhold forårsager de store forskelle mellem kønnene en markant ulighed i sundhed, som skal bekæmpes målrettet og strategisk, skriver Katrine Blom, Mie Møller Nielsen og Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed i denne kronik
Forskning viser, at mænd opsøger læge senere, hvis de oplever symptomer, og at de generelt går sjældnere til læge end kvinder. Når de tager afsted, er de ofte sendt af en partner.

Sider