Emne

gastronomi

Stambord
26. juni 2021

Den nyeste vinmode stammer fra antikken

En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen
En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen
Satire
22. februar 2020

Sådan smadrer provinsen København i næste års kapløb om Michelin-stjernerne

Michelin-stjernerne er kastet, og de prestigefyldte stjerner handler selvfølgelig om meget mere end mad. Det er selve forholdet mellem land og by, der er på spil, når stjernerne uddeles
Michelin-stjernerne er kastet, og de prestigefyldte stjerner handler selvfølgelig om meget mere end mad. Det er selve forholdet mellem land og by, der er på spil, når stjernerne uddeles
Kommentar
13. september 2019

I 1999 gjorde Jamie Olivers drengerøvede energi madlavning sexet – og i dag er mad kunst

Mad kan sagtens være kunst. Den tunge museumskunst er i krise, de største indsigter kommer lige nu fra gastronomien. For mig startede det hele med en læspende brite, som lige nu fejrer 20-års jubilæum
Mad kan sagtens være kunst. Den tunge museumskunst er i krise, de største indsigter kommer lige nu fra gastronomien. For mig startede det hele med en læspende brite, som lige nu fejrer 20-års jubilæum
Leder
11. juni 2018

Anthony Bourdain kunne overskride angsten og fordommene og indtage hele verden uden turistens evige distance

Anthony Bourdain døde i sidste uge 61 år gammel. Hans attitude tilhørte ikke kolonialisten, den kultureksotiserende amerikaner eller blot den rejsende, der spejler sig i forskelligheden og vender selvberiget hjem. Han var gastrohelten, der kunne ophæve alle afstande
Anthony Bourdain døde i sidste uge 61 år gammel. Hans attitude tilhørte ikke kolonialisten, den kultureksotiserende amerikaner eller blot den rejsende, der spejler sig i forskelligheden og vender selvberiget hjem. Han var gastrohelten, der kunne ophæve alle afstande
Anmeldelse
19. maj 2017

Blodskamsteater med blæksprutte

’Festen – som madteater’ på Republique er sanseligt gourmetteater på højeste og ækleste internationale niveau
Waage Sandøs fødselar sidder helt nede for enden af det lange bord i den eminente madteateropsætning af ’Festen’ på Republique. Men heldigvis kommer man helt tæt på både ham og Stina Ekblads perfekte hustru, så man kan stirre dem ind i øjnene og forsøge at forstå, hvad der gik galt i denne grufulde familie.
Interview
25. februar 2017

’Michelin-guiden er undertrykkende og bundelitær’​​​​​​​

»Vi har levet af industrialiseret skodlandbrug igennem generationer, og så forsvandt mor ovenikøbet ud på arbejdsmarkedet – gudskelov – så vi tabte en hel generation på køkkengulvet. Det kom der en reaktion på«
»Vi har levet af industrialiseret skodlandbrug igennem generationer, og så forsvandt mor ovenikøbet ud på arbejdsmarkedet – gudskelov – så vi tabte en hel generation på køkkengulvet. Det kom der en reaktion på«
Interview
20. maj 2016

Himlen over provinsen

Det er ikke kun i København, at Michelin-stjernerne funkler på restauranthimlen. Langt om længe er hele landet med i årets guide – men inspektørerne er slet ikke kommet godt nok rundt, fortæller to madkendere
Michelin-kok og medejer af restaurant Frederikshøj i Aarhus, Wassim Hallal, i sit rette element.
Interview
27. februar 2016

Jeg har sprunget over Randkløveskåret flere gange

»Sidst jeg var på McDonald’s, var med kokkelandsholdet, hvor vi efter et døgns arbejde tænkte, at det var lige, hvad vi havde brug for. Vi kastede op af det. Og jeg har ikke rørt det siden«
Rasmus KofoedFødt 1974. Medejer og chefkok på restaurant Geranium i København. Tidligere vinder af Bocuse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke.Bor i København med sin kæreste og to børn.Geranium blev onsdag den første danske restaurant til at modtage tre Michelin stjerner.Der blev i alt uddelt 26 Michelin stjerner i Danmark, og for første gang var der også stjerner til restauranter udenfor København og Aarhus.
Nyhed
19. oktober 2013

Bacondata

Hvis bacon er en del af ingredienserne, så får opskrifterne en højere karakter, end hvis der ikke er bacon i
Klumme
22. august 2013

Klaus spiser en chili

Klaus minder om den type moderne gastromand, der går langt og lider stort for smagsoplevelser. Man skal ikke bare være villig til at ofre mange penge for at danne fortrop blandt danske feinschmeckere. Man skal ofre sig. Skyde egne dyr. Nakke og æde. Rejse efter bær. Bygge en rygeovn, når ingen andre orker
Klaus minder om den type moderne gastromand, der går langt og lider stort for smagsoplevelser. Man skal ikke bare være villig til at ofre mange penge for at danne fortrop blandt danske feinschmeckere. Man skal ofre sig. Skyde egne dyr. Nakke og æde. Rejse efter bær. Bygge en rygeovn, når ingen andre orker

Sider

  • Baggrund
    19. august 2010

    Fra kulinarisk uland til gastronomisk metropol

    Danmark er på få år gået fra at være en ubetydelig plet på det gastronomiske verdenskort til at blive en modig michelinmetropol, madkyndige taler om ude i verden. Det skyldes den nordiske madrevolution, der blev vækket til live med fokus på regionale råvarer og en forståelse for den globale tidsånd, der skriger på bæredygtighed og hensyntagen til kloden
    Danmark er på få år gået fra at være en ubetydelig plet på det gastronomiske verdenskort til at blive en modig michelinmetropol, madkyndige taler om ude i verden. Det skyldes den nordiske madrevolution, der blev vækket til live med fokus på regionale råvarer og en forståelse for den globale tidsånd, der skriger på bæredygtighed og hensyntagen til kloden
  • Anmeldelse
    24. juli 2010

    Kvalitet i Den Gamle Have

    Gastronomi. The Paul passer ind i barnedrømmen om de bedste Tivoli aftener - de aftener, hvor man føler, man har været ude at rejse, og hvor alle farver bliver lidt mattere, når man går ud af porten
    Paul Cunningham giver gæsterne magiske smagsindtryk, når de besøger restauranten The Paul i Tivoli.
  • Interview
    25. februar 2017

    ’Michelin-guiden er undertrykkende og bundelitær’​​​​​​​

    »Vi har levet af industrialiseret skodlandbrug igennem generationer, og så forsvandt mor ovenikøbet ud på arbejdsmarkedet – gudskelov – så vi tabte en hel generation på køkkengulvet. Det kom der en reaktion på«
    »Vi har levet af industrialiseret skodlandbrug igennem generationer, og så forsvandt mor ovenikøbet ud på arbejdsmarkedet – gudskelov – så vi tabte en hel generation på køkkengulvet. Det kom der en reaktion på«
  • Kronik
    24. august 2012

    McDonald’s er også gastronomi

    De danske madanmeldere vil ikke røre de multinationale fastfood-kæder med en ildtang. Mange af disse lever ellers op til de kriterier, der normalt lægges til grund for god gastronomi. Når de alligevel lægges for had, skyldes det en snobbet foragt for det forarbejdede, masseproducerede og globale. Det gør vores madkultur fattigere
    De danske madanmeldere vil ikke røre de multinationale fastfood-kæder med en ildtang. Mange af disse lever ellers op til de kriterier, der normalt lægges til grund for god gastronomi.  Når de alligevel lægges for had, skyldes det en snobbet foragt for det forarbejdede, masseproducerede og globale.  Det gør vores madkultur fattigere
  • Anmeldelse
    19. maj 2017

    Blodskamsteater med blæksprutte

    ’Festen – som madteater’ på Republique er sanseligt gourmetteater på højeste og ækleste internationale niveau
    Waage Sandøs fødselar sidder helt nede for enden af det lange bord i den eminente madteateropsætning af ’Festen’ på Republique. Men heldigvis kommer man helt tæt på både ham og Stina Ekblads perfekte hustru, så man kan stirre dem ind i øjnene og forsøge at forstå, hvad der gik galt i denne grufulde familie.
  • 22. maj 2010

    Beværtet: En delikat hotdog

    En hotdog må affinde sig med en lav plads i madhierakiet. Men nu har restaurant Nimb påtaget sig at give den en forfremmelse
    Hotdog. For hver bid, der ryger ned af den udmærkede hotdog fra Andersens Doghouse på Nimb, fordøjer man illusionen om et liv med højere kvalitet.
  • Interview
    27. februar 2016

    Jeg har sprunget over Randkløveskåret flere gange

    »Sidst jeg var på McDonald’s, var med kokkelandsholdet, hvor vi efter et døgns arbejde tænkte, at det var lige, hvad vi havde brug for. Vi kastede op af det. Og jeg har ikke rørt det siden«
    Rasmus KofoedFødt 1974. Medejer og chefkok på restaurant Geranium i København. Tidligere vinder af Bocuse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke.Bor i København med sin kæreste og to børn.Geranium blev onsdag den første danske restaurant til at modtage tre Michelin stjerner.Der blev i alt uddelt 26 Michelin stjerner i Danmark, og for første gang var der også stjerner til restauranter udenfor København og Aarhus.