Emne

grøntsager

Artikler
Stambord
10. december 2022

Knoldsellerien kan være en alsidig stjerne i vinterkøkkenet. Sådan får du tag om den forkætrede grøntsag

Den ser ikke særligt charmerende ud. Den tager uforholdsmæssigt lang tid at gøre rent. Og så er det de færreste, der ved, hvad man egentlig skal bruge den til. Men der er mange grunde til at begejstres over knoldsellerien
Den ser ikke særligt charmerende ud. Den tager uforholdsmæssigt lang tid at gøre rent. Og så er det de færreste, der ved, hvad man egentlig skal bruge den til. Men der er mange grunde til at begejstres over knoldsellerien
Stambord
10. september 2022

Klimakrisen kalder på kødløs charcuteri. Udfordringen er at få rødbedeskinken til at smage godt

Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven
Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven
Fremtidens mad
14. maj 2022

Den grønne omstilling skal smage af umami

Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
Stambord
19. februar 2022

Lad 2022 være året, hvor bitterheden igen kommer til ære og værdighed

Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Feature
14. juli 2020

I Holland kan de dyrke 90 kilo tomater om året på én kvadratmeter. Det er verdensrekord. Er det også fremtiden?

Snart er vi ti milliarder mennesker på kloden, og så skal der virkelig produceres noget mad. Holland mener selv, at de har en løsning: Højteknologiske drivhusbyer, hvor planter vokser i rockwool. På én kvadratmeter kan de dyrke 90 kilo tomater om året. Der er bare ét problem. De smager ikke af noget
I Holland bliver der produceret massevis af tomater i kæmpestore effektiviserede drivhuse.
Interview
9. marts 2019

Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie

SF’s Lisbeth Bech Poulsen ved godt, at det ikke er god stil at putte ketchup på pastaen, men hun gør det alligevel
'Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret.' siger Lisbeth Bech Poulsen.
Kommentar
25. juli 2018

Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 
Karen Hækkerup undlader ifølge Adam Veng at nævne, at Danmark allerede importerer enorme mængder sojabønner; ikke for at bespise mennesker, der ønsker alternativer til kød, men for at fodre de cirka 31 milioner grise, der hvert år fødes i Danmark.
Kommentar
4. juni 2018

Forlæng planteglæden ved at genplante porrestumperne

Både grøntsagsrester fra madlavningen og haveaffald kan få et andet liv, hvis man lægger det i jorden og giver det lidt vand
En tomatplante er således indrettet, at den hurtigt bliver til en jungle, hvis den får lov at passe sig selv. Men hvis man nipper de små nye skud af, kan man sætte de spirer, man har fjernet, i jorden. Så kommer der en ny tomatplante.
Leder
17. juli 2014

En normal gulerod

På trods af den økologisk spisende forbrugers fornemmelse for sundhed har det fremherskende argument indtil nu været etisk. Men nu er der altså også beviseligt sundhedsmæssige fordele ved økologi
Baggrund
5. januar 2013

Sider

  • 2. november 2005

    I ramadanen spiser man godt

    Skal du have nyt køleskab eller bare en hårklipning? Hvad du end ønsker, kan du få det klokken to om natten. Dette er ikke en beskrivelse af postmoderne internet-shopping, men derimod situationen i det stærkt traditionelle Yemen i muslimernes hellige fastemåned, ramadanen, der slutter i dag
  • 23. juni 2005

    Plutonium, millirem, millirem...

    Dagens kronikør går aftentur gennem byen. Pludselig hører han fra et vindue nogle unge festaber synge den sang, han skrev for 30 år siden. Han kommer til at tænke på Barsebäck-platten med strontium-sild, og hvordan det egentlig er gået til, at atomkraftværket pludselig er lukket?
  • 28. april 2005

    Massakren, som blev glemt - og husket

    Amerikanske soldaters massakre på uskyldige civile i landsbyen My Lai under Vietnamkrigen gav kortvarigt næring til krigsmodstanden i USA. Siden blev massakren glemt. Information har besøgt My Lai og fundet en overlevende, som forlængst har tilgivet amerikanerne, men aldrig vil glemme, hvad der skete i landsbyen den 16. marts 1968
  • 8. januar 2005

    Friskfanget rogn og is i appelsin

    Frisk torskerogn kalder man bukser – for det er hvad de ligner. De er sjovere at sætte tænderne i end dåserogn, som er en noget udvandet sag – i bogstaveligste forstand. Dåserne indeholder meget vand. Spis nykogt og ristet torskerogn og sæt et punktum for måltidet med appelsin-yoghurt is
  • Feature
    14. juli 2020

    I Holland kan de dyrke 90 kilo tomater om året på én kvadratmeter. Det er verdensrekord. Er det også fremtiden?

    Snart er vi ti milliarder mennesker på kloden, og så skal der virkelig produceres noget mad. Holland mener selv, at de har en løsning: Højteknologiske drivhusbyer, hvor planter vokser i rockwool. På én kvadratmeter kan de dyrke 90 kilo tomater om året. Der er bare ét problem. De smager ikke af noget
    I Holland bliver der produceret massevis af tomater i kæmpestore effektiviserede drivhuse.
  • 29. september 1997

    Gør som asiaterne: spis østrogen

    De svage plante-østrogener kan beskytte mod bryst og testikelkræft SYGELIGHED Bryst- og testikelkræft forekommer langt hyppigere i Vesteuropa og Amerika end i Asien. Hjerte-karsygdomme og knogleskørhed viser et lignede mønster og betragtes i høj grad som vestlige sygdomme...
  • 30. oktober 2004

    Mad lavet i tagine

    Tagine er navnet på langtidssimrede marokkanske krydrede smagfulde stuvninger af kød, fisk eller grøntsager og søde frugter – men det er også navnet på lerfadet med kegleformet låg og ’skorsten’ som retterne tilberedes i.
  • Interview
    21. december 2007

    'Integration er indvandrernes eget ansvar'

    'Var jeg blevet i Syrien var jeg endt som tomatsælger', siger Naser Khader med et smil til den libanesiske avis al-Akhbar
    -Jeg ser mig selv om en dansker med arabiske rødder. Det er jeg blevet kritiseret for. Men i dag er jeg medlem af det danske parlament, og jeg blev valgt ind af danske vælgere - ikke af arabiske-, siger Naser Khadar i et interview i den libanesiske avis Al-Akhbar.