Emne

grøntsager

Fremtidens mad
14. maj 2022

Den grønne omstilling skal smage af umami

Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
Stambord
19. februar 2022

Lad 2022 være året, hvor bitterheden igen kommer til ære og værdighed

Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Vi fødes med en barnlig forkærlighed for det søde. Men som Paulus skriver, bør du som voksen aflægge dig det barnagtige
Feature
14. juli 2020

I Holland kan de dyrke 90 kilo tomater om året på én kvadratmeter. Det er verdensrekord. Er det også fremtiden?

Snart er vi ti milliarder mennesker på kloden, og så skal der virkelig produceres noget mad. Holland mener selv, at de har en løsning: Højteknologiske drivhusbyer, hvor planter vokser i rockwool. På én kvadratmeter kan de dyrke 90 kilo tomater om året. Der er bare ét problem. De smager ikke af noget
I Holland bliver der produceret massevis af tomater i kæmpestore effektiviserede drivhuse.
Interview
9. marts 2019

Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie

SF’s Lisbeth Bech Poulsen ved godt, at det ikke er god stil at putte ketchup på pastaen, men hun gør det alligevel
'Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret.' siger Lisbeth Bech Poulsen.
Kommentar
25. juli 2018

Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 
Karen Hækkerup undlader ifølge Adam Veng at nævne, at Danmark allerede importerer enorme mængder sojabønner; ikke for at bespise mennesker, der ønsker alternativer til kød, men for at fodre de cirka 31 milioner grise, der hvert år fødes i Danmark.
Kommentar
4. juni 2018

Forlæng planteglæden ved at genplante porrestumperne

Både grøntsagsrester fra madlavningen og haveaffald kan få et andet liv, hvis man lægger det i jorden og giver det lidt vand
En tomatplante er således indrettet, at den hurtigt bliver til en jungle, hvis den får lov at passe sig selv. Men hvis man nipper de små nye skud af, kan man sætte de spirer, man har fjernet, i jorden. Så kommer der en ny tomatplante.
Leder
17. juli 2014

En normal gulerod

På trods af den økologisk spisende forbrugers fornemmelse for sundhed har det fremherskende argument indtil nu været etisk. Men nu er der altså også beviseligt sundhedsmæssige fordele ved økologi
Baggrund
5. januar 2013
Nyhed
15. september 2012

Børn vil gerne lave mad, men de skal lære det af nogen

Mange børn vil gerne lave mad. Men de skal lære det. De mindste kan være med til det enkle, som at vaske grøntsager og frugt, røre dressing m.m. Fra ca. otte år kan de være med i forløb som at bage eller koge kødsovs...
Klumme
9. juni 2012

Grønt, rødt hvidt... friske grøntsager på tallerkenen

Lige nu vælter det op af jorden, og de kulinariske muligheder er store

Sider

  • 8. marts 2002

    Punks iblandt os

    ’No Future’ er blevet overhalet af den kværnende tid. Overlevende punks beretter om dengang, fremtiden ikke var givet
  • Fremtidens mad
    14. maj 2022

    Den grønne omstilling skal smage af umami

    Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
    Vi får helt bogstaveligt umami ind med modermælken. Selv om den velsmagende femte grundsmag ofte forbindes med kød, findes den også i svampe, tomater og fermenterede grøntsager. Umami har en hovedrolle i den bæredygtige omstilling af vores mad
  • 13. januar 2001

    Danmarks travleste læsere

    Informations læsere er i særklasse når det gælder politisk interesse, uddannelse og kulturforbrug. Også når det gælder brug af Internettet er det Information, der kan mønstre de mest aktive læsere Fra vor helt egen verden Kære læser: Der findes fra forskellige rundspørger en række oplysninger om den gruppe på over 100...
  • 19. juni 2004

    Hjemmerøgning

    Man kan selv let varmrøge kød, fisk og grøntsager, men fine koldrøgede fiskevarer er et håndværk for de øvede
  • 28. april 2005

    Massakren, som blev glemt - og husket

    Amerikanske soldaters massakre på uskyldige civile i landsbyen My Lai under Vietnamkrigen gav kortvarigt næring til krigsmodstanden i USA. Siden blev massakren glemt. Information har besøgt My Lai og fundet en overlevende, som forlængst har tilgivet amerikanerne, men aldrig vil glemme, hvad der skete i landsbyen den 16. marts 1968
  • Feature
    14. juli 2020

    I Holland kan de dyrke 90 kilo tomater om året på én kvadratmeter. Det er verdensrekord. Er det også fremtiden?

    Snart er vi ti milliarder mennesker på kloden, og så skal der virkelig produceres noget mad. Holland mener selv, at de har en løsning: Højteknologiske drivhusbyer, hvor planter vokser i rockwool. På én kvadratmeter kan de dyrke 90 kilo tomater om året. Der er bare ét problem. De smager ikke af noget
    I Holland bliver der produceret massevis af tomater i kæmpestore effektiviserede drivhuse.
  • 23. juni 2005

    Plutonium, millirem, millirem...

    Dagens kronikør går aftentur gennem byen. Pludselig hører han fra et vindue nogle unge festaber synge den sang, han skrev for 30 år siden. Han kommer til at tænke på Barsebäck-platten med strontium-sild, og hvordan det egentlig er gået til, at atomkraftværket pludselig er lukket?
  • 10. juni 2008

    Sydøstspanien er på vej til at blive ørken

    Rovdrift på knappe vandressourcer til brug for vanding i landbruget, swimming pools og golfbaner dræner store dele af det sydlige Spanien for vand - samtidig bliver klimaet stadig mere hedt og tørt