Emne

grøntsager

Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 

Forlæng planteglæden ved at genplante porrestumperne

Både grøntsagsrester fra madlavningen og haveaffald kan få et andet liv, hvis man lægger det i jorden og giver det lidt vand

En normal gulerod

Et britisk studie har krydset viden fra 343 videnskabelige undersøgelser og konkluderet, at der er flere antioxidanter i økologisk dyrkede grøntsager. Og da man normalt siger, at antioxidanter nedsætter risikoen for kræft og andre sygdomme, er konklusionen elementær, kære Watson: En økologisk gulerod er sundere end dens konventionelle kollega

Pluk af maden fra skabe og skuffer

Børn vil gerne lave mad, men de skal lære det af nogen

Mange børn vil gerne lave mad. Men de skal lære det. De mindste kan være med til det enkle, som at vaske grøntsager og frugt, røre dressing m.m. Fra ca. otte år kan de være med i forløb som at bage eller koge kødsovs...

Grønt, rødt hvidt... friske grøntsager på tallerkenen

Lige nu vælter det op af jorden, og de kulinariske muligheder er store

Beværtet: Køkkenet i din baghave

Bombastisk Børgemad. En dejlig aften, hvor det grønne dominerede, uden det blev urtet, sippet eller helligt

Utidige agurker

Agurker er altså godt nyhedsstof. Ofte bliver der rynket lidt på næsen af historier om de aflange grønne gevækster, der endda har lagt navn til en hel sæson af tvivlsomme nyheder. Men de seneste tre uger har agurkerne taget grusom revanche og ryddet forsider. Flere tusind tyskere er syge af en farlig bakterie, der menes at have fundet vej ind i tarmene på ryggen af en agurk

I Kødbyens kælder

En listig madbodega, hvor de bruger hele dyret og grøntsager fra baghaven i Lammefjorden og gør sig umage for at være loose

Ikke bare fravær af kød

En vegetarisk gourmetmenu er en sjældenhed. På Christianshavn er retterne gennemtænkte og vellykkede. Men festen er lidt for kort

Sider

Mest læste

  1. Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 
  2. Man kan selv let varmrøge kød, fisk og grøntsager, men fine koldrøgede fiskevarer er et håndværk for de øvede
  3. Tagine er navnet på langtidssimrede marokkanske krydrede smagfulde stuvninger af kød, fisk eller grøntsager og søde frugter – men det er også navnet på lerfadet med kegleformet låg og ’skorsten’ som retterne tilberedes i.
  4. Eller med andre ord frisklavet frituremad. Skøn mad dyppet eller pakket i dej og kogt gyldent i rygende varm olie!
  5. Den bitre smag i maden er den mindst tilgængelige grund-smage. Noget mange viger tilbage for - især børn. Smagen er velkendt fra oliven, mørk chokolade, kaffe, øl med humle, julesalat og blå skimmeloste og vinder ved nærmere bekendtskab. I små mængder kan den have stor betydning
  6. De svage plante-østrogener kan beskytte mod bryst og testikelkræft SYGELIGHED Bryst- og testikelkræft forekommer langt hyppigere i Vesteuropa og Amerika end i Asien. Hjerte-karsygdomme og knogleskørhed viser et lignede mønster og betragtes i høj grad som vestlige sygdomme...
  7. På denne tid af året skal der gedigne vinterretter på bordet. Her er opskrifter på krydrede retter med kål, løg, linser og bønner. I deres enkelhed holder de, hvad både velsmag, ernæring og økonomi angår
  8. I Tjekkiet er der ikke megen lyst til at mindes det runde jubilæum for den russiske invasion i Tjekkoslovakiet den 21. august 1968, en dag, som slog en frihedstørstende verden med skræk...