Emne

kødforbrug

Læserbrev
8. november 2021

Debatten om kødets rolle i fremtidens fødevareproduktion skal være baseret på videnskab

Jeg ønskede at starte en debat om fremtidens fødevareproduktion baseret på naturvidenskab fremfor benægtelse. Siden jeg i forrige uge skrev et indlæg i Information, er en lille plante dog blevet til fem høns, skriver generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening Rune-Christoffer Dragsdahl
Kommentar
3. november 2021

Selvfølgelig skal man have taletid, selv om man spiser kød

Vi skal have grønnere og mere plantebaserede spisevaner. Men vi lever i et demokrati med ytrings- og pressefrihed, hvor alle mennesker bør få taletid. Derfor er det udemokratisk, når Dansk Vegetarisk Forening foreslår at udelukke »plantebenægtere« fra debatten, skriver folketingskandidat Iben Krog (V) i dette debatindlæg
Kommentar
2. november 2021

Det burde være ulovligt at reklamere for røde bøffer, benzinbiler og fede flyrejser

Forbyd reklamer for CO2-intensive forbrugsgoder, der modarbejder den grønne omstilling. Vores europæiske naboer viser vejen, og det ville klæde os at følge trop, hvis vi vil iklæde os den grønne førertrøje, skriver aktivist i Den Grønne Studenterbevægelse Clara Berg-Jensen i dette debatindlæg
Den Grønne Studenterbevægelse ønsker et forbud mod reklamer for fossildrevne biler, fly og kød.
Kommentar
26. oktober 2021

Vi bør ikke give taletid til dem, der hævder, vi kan fortsætte vores enorme kødforbrug

Vi giver ikke længere taletid til dem, der mener, at klimaforandringer ikke eksisterer. Det har videnskaben modbevist. Ligeledes bør vi heller ikke give taletid til dem, der ikke anerkender, at den animalske produktion er et af verdens største miljøproblemer, skriver generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening Rune-Christoffer Dragsdahl
Det er spild af dyrebar tid at diskutere, om vi skal omstille landbruget til færre dyr og flere planter. For spørgsmålet er ikke, om vi skal gøre det, men hvordan vi gør det bedst for alle involverede og for samfundet
Klumme
7. oktober 2021

Folk udskammer mig for at flyve til Costa del Sol og spise kød. Og det er okay

Grænsen for, hvor meget vi blander os i hinandens liv er hastigt på vej ned. Eksempelvis bliver jeg udskammet for at spise kød og nok også for snart at flyve til Costa del Sol i efterårsferien. Men denne udskamning af hinanden er ikke kun en dårlig ting, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme
En flyferie til Sydspanien i en luksusvilla med opvarmet pool er ikke længere kun noget, man glæder sig til, det er også noget, man skammer sig en lille smule over, skriver Kristian Villesen i denne klumme. Her letter en flyver fra lufthavnen i Málaga på Costa del Sol, hvor solen den danser.
stambord
14. august 2021

Den udtjente malkeko kan blive gastronomiens nye stjerne

Der bliver sjældent talt pænt om malkekøer i kulinarisk sammenhæng. Men det er egentlig lidt tarveligt, for med den rigtige behandling besidder kødet store gastronomiske kvaliteter, ligesom det letter på både klimaregnskab og økonomi. Det er Michelin-kokken, forædleren og forskeren enige om
Der bliver sjældent talt pænt om malkekøer i kulinarisk sammenhæng. Men det er egentlig lidt tarveligt, for med den rigtige behandling besidder kødet store gastronomiske kvaliteter, ligesom det letter på både klimaregnskab og økonomi. Det er Michelin-kokken, forædleren og forskeren enige om
International kommentar
19. juli 2021

Reklamer for oksekød burde gå samme vej som cigaretreklamer. I stedet støtter EU dem

Ingen anden animalsk produktion bidrager mere til den globale opvarmning end oksekød. Oksekødsreklamer burde derfor gå samme vej som tobaksreklamer, men EU og USA understøtter stadig oksekødssektoren med millionsubsidier, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Forbruget af kød og mejeriprodukter i hele verden stiger så hastigt, at hvis stigningen fortsætter frem til 2050, vil dette forbrug tegne sig for 87 procent af den samlede mængde emissioner, der er kompatibel med Paris-klimaaftalens målsætning.
Anmeldelse
1. juli 2021

Glem alt om Gurli Gris og Animal Planet. I ’Gunda’ er dyrenes egne sansninger i centrum

Russiske Victor Kossakovsky skaber i sin nye dokumentarfilm, ’Gunda’, både stor poesi og stilfærdigt rørende drama, mens han smukt går helt tæt på livet blandt grise, køer og høns
Grisen Gunda er instruktør Victor Kossakovskys Meryl Streep i den usædvanlige dokumentarfilm ’Gunda’, der skal få os til at tænke over det med dyr og kød og mad.
Kina
28. juni 2021

I Kina bor grisene i seks etager – det er, hvad danske landmænd er oppe imod

15 ud af 40 megaproducenter af svin i verden er kinesiske. Den største etablerer nu en svinefabrik med dobbelt så mange søer som alle danske svinebedrifter tilsammen. I dag sender de danske producenter 30 procent af produktionen til Kina – men det bliver svært at følge med i hyperkonkurrence på det globale marked for svinekød, siger landmænd
Kina dominerer inden for verdens svineproduktion. Her er det en svinefabrik i flere etager i Guangxi, og flere er under etablering. Blandt andet bliver en svinefabrik ved byen Nanyang på 180 hektar – som 250 fodboldbaner – mens en anden angiveligt bliver på ikke mindre end 12 etager.
Kronik
1. juni 2021

Jeg savner de håndfaste myndigheder, når jeg klimanøler ved køledisken

Under coronakrisen har vi vænnet os til håndfaste myndigheder, der fortæller os, præcis hvad vi skal gøre for at løse krisen. Men når det kommer til klimakrisen, er vi i høj grad overladt til vores egne individuelle klimaplaner og samvittighed, skriver journalist Max Martinussen i denne kronik
Det er svært at se klimakrisen for sig, og det gør det svært at lade sig overtale til drastiske ændringer i vaner eller levemåder. COVID-19 var en krise, og nøj, hvor har der været meget tryghed i regeringens handlekraft og seriøsitet, skriver dagens kronikør.

Sider