Emne

kost

Nyhed
10. marts 2020

Forskere på KU har analyseret en hel masse tis – og fundet frem til noget vigtigt

Vi går alle sammen rundt med en personlig signatur i urinen, der afslører, hvor sundt vi lever – og derigennem også hvilket samfundslag, vi formentlig tilhører. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. Livsstilsanalyserne af tis kan potentielt være med til at forbedre folkesundheden
Gennem analyse af urinprøver kan forskerne blive klogere på, hvilken næring forskellige befolkningslag mangler – og det kan gøre det muligt at udvikle nye fødevareprodukter, som henvender sig specielt til dem. »Det er vigtigt at vide, hvilken sammenhæng der er mellem indkomst og kostmønstre, så vi eksempelvis kan blive klogere på, hvilke næringsstoffer den fattigste del af samfundet mangler,« siger Alessia Trimigno, postdoc på Foodomics Lab på Københavns Universitet.
Læserbrev
1. november 2019

Vegansk kost til spædbørn kan ikke anbefales på grund af risiko for fejlernæring

Børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, men det er komplekst og risikabelt at begive sig ud i at sammensætte kosten med de rette kosttilskud, skriver Else Molander fra Fødevarestyrelsen og Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen i dette debatindlæg
Børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, men det er komplekst og risikabelt at begive sig ud i at sammensætte kosten med de rette kosttilskud, skriver Else Molander fra Fødevarestyrelsen og Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen i dette debatindlæg
Kronik
8. august 2018

Det er forbrugerne og ikke politikerne, der skal drive den kødløse bølge

I Coop vil vi ikke agere sundhedspoliti. Så det er forbrugerne, der skal fortsætte med at stemme med indkøbskurven, hvis udviklingen skal fortsætte i retning af mindre kød på gaflen
Hvis ansvar er det så, at udviklingen går i retning af mindre kød på gaflen? Svaret er, ifølge dagens kronikør, at det er forbrugerne selv, der har taget indkøbskurven i egen hånd og med deres valg og efterspørgsel på nye køderstatningsprodukter har skubbet på udviklingen.
Kronik
17. juli 2018

Karen Hækkerup: Selvfølgelig skal vi spise kød – det er sundt og bæredygtigt

Dansk kød er både lækkert og klimaeffektivt produceret. Du kan derfor med god samvittighed sætte tænderne i en saftig, dansk bøf
Forbrugerne kan med god klimasamvittighed spise kød fra dansk kvæg, mener direktøren i Landbrug og Fødevarer, for de produkter, der typisk spises i Danmark, er generelt kendetegnet ved at være klimaeffektive. Hun peger eksempelvis på, at ca. 63 procent af det oksekød, der spises i Danmark er hakket oksekød, hvoraf langt størstedelen stammer fra køer, der har givet mælk hele livet. I nogle tilfælde kan oksekødet altså betragtes som en sidegevinst ved mælkeproduktion.
Kronik
13. juli 2018

Den vegetariske bevægelse vil forme det 21. århundrede

Argumenterne for ikke at spise kød står i kø. Derfor bør politikerne blandt andet lægge afgifter på kød, omlægge landbrugsstøtten og tilbyde køkkenpersonale efteruddannelse i plantebaserede retter
Dyreværnsaktivitster demonstrerer for bedre vilkår for dyr, og for at folk bliver vegetarer, på Amagertorv i København.
Interview
28. april 2018

Mavefornemmelsen: »Det skal være mættende«

Den mest klassiske arbejdermad er leverpostejen. Den er billig, nærende, mættende og så udnytter den hele grisen. I anledning af 1. maj guider ejeren af Cafe & Øl-Halle på Arbejdermuseet, Helena Unny Rørby, til den gode arbejderkost
Den mest klassiske arbejdermad er leverpostejen. Den er billig, nærende, mættende og så udnytter den hele grisen. I anledning af 1. maj guider ejeren af Cafe & Øl-Halle på Arbejdermuseet, Helena Unny Rørby, til den gode arbejderkost
Feature
11. februar 2017

’Hele mit liv har folk troet, at jeg er snotdum, fordi jeg er tyk’

Den nye fedtglorificerende og antikapitalistiske bevægelse FedFront skal både lære »tykke tykke« at elske deres kroppe og få omverdenen til at acceptere fedt. Den er en del af en større bevægelse, der skrider frem verden over, og som findes i flere afkroge af samfundet
Den nye fedtglorificerende og antikapitalistiske bevægelse FedFront skal både lære »tykke tykke« at elske deres kroppe og få omverdenen til at acceptere fedt. Den er en del af en større bevægelse, der skrider frem verden over, og som findes i flere afkroge af samfundet
Kronik
23. januar 2017

Er sukker den store skurk og fedt vejen til frelse?

Stenalderkost, ’low carb high fat’-diæter og stram vegansk disciplin. Et væld af mærkværdige kure vælter ind over os og lover sundhed, styrke og lange liv. Men selv om de tager afsæt i videnskaben, har de mere tilfælles med religion
Stenalderkost, ’low carb high fat’-diæter og stram vegansk disciplin. Et væld af mærkværdige kure vælter ind over os og lover sundhed, styrke og lange liv. Men selv om de tager afsæt i videnskaben, har de mere tilfælles med religion
Læserbrev
12. januar 2017
Kronik
2. januar 2017

Kronik: De officielle kostråd burde anbefale en plantebaseret kost

Vi bliver kostvejledt i forhold til vores kultur og ikke i forhold til, hvad der er sundest for os. Hvis vi for alvor skal bekæmpe livsstilssygdommene, viser forskningen, at kostrådene har brug for en grøn opdatering
Vi bliver kostvejledt i forhold til vores kultur og ikke i forhold til, hvad der er sundest for os. Hvis vi for alvor skal bekæmpe livsstilssygdommene, viser forskningen, at kostrådene har brug for en grøn opdatering