Emne

landbrug

Vi har behov for en ny folkebevægelse, hvor vi sammen investerer i vores fælles, danske jord

Kapløbet om at eje dansk jord er begyndt. Hvis ikke vi handler nu, er Danmark snart på udenlandske hænder, skriver Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, og Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, i dette debatindlæg

»Revolutionerende« EU-strategi for et grønnere landbrug møder stærk modstand – i landbruget

EU’s grønne Fra jord til bord-strategi roses som »revolutionerende« af miljøorganisationer, men ses i landbrugsindustrien som »et frontalt angreb på landbruget«. Uden forbrugerne kan projektet ikke lykkes – og heller ikke uden et reduceret kødforbrug, mener Greenpeace
Podcast

Græsprotein kan både gavne klima, regnskov og dansk natur

Danmark importerer årligt godt én million ton soja, der bruges som foderprotein til svin og kyllinger. Men rundt om i verden skader sojaproduktion både miljø og klima. Heldigvis har danske forskere et grønnere alternativ klar: græsprotein. Det fortæller Morten Ambye-Jensen fra Aarhus Universitet om i ugens afsnit

Klimarådet: Landbrugets klimaplan baserer sig på stor optimisme om, at andre vil betale

Klimapartnerskabet for fødevarer og landbrug tror på dobbelt så store CO2-reduktioner som dem, vi har identificeret, siger Klimarådet

Klimarådet fælder dom: Klimapartnerskabernes forslag vil gøre omstillingen »unødigt dyr«

I et nyt notat har Klimarådet gennemgået de 365 anbefalinger, som regeringens klimapartnerskaber afleverede i marts. Partnerskaberne leverer de nødvendige reduktioner, men skuffer ved ikke at løfte det økonomiske ansvar, lyder konklusionen. Formand Peter Møllgaard frygter, at prisen for omstillingen kan blive »meget dyrere« end nødvendigt

Landbruget skal gøre mere for klimaet – sojamarkerne i Sydamerika er et godt sted at starte

Udledningen af klimagasser fra dansk landbrug er højere, end vi normalt regner med, hvis man medregner det foder, vi importerer fra Sydamerika. Det er en påmindelse om, at den danske klimaindsats ikke kun skal finde sted inden for Danmarks grænser

Vågn nu op: Svine- og kyllingefabrikker er rugekasser for pandemier

Det kød, vi spiser, kommer altovervejende fra genetisk ensrettede, immunforsvarskompromitterede og medicinerede slagtedyr, der er spærret inde i kæmpe haller eller i endeløse rækker af bure stablet oven på hinanden.

Gyllestank og store svinefarme ødelægger livet for os på landet

Min landsby bliver kvalt af gylle og dernæst af sprøjtemidler her i foråret. Jeg er mere bekymret for kemikaliedampe og miljøbelastning fra svinebrug end for corona. Den altødelæggende svineproduktion må omlægges, skriver landskabsarkitekt Ziff V. Hansen i dette debatindlæg

Trods corona holder østeuropæiske løsarbejdere Vesteuropas landbrug kørende

... i værste fald bringer de virussen tilbage

Derfor er Danmark blevet så sårbar over for oversvømmelser

De store oversvømmelser, der ramte Jylland den forgangne vinter, skyldes ikke kun klimaforandringer. De skyldes også, at man bygger for tæt på vand, og at man pløjer de højtliggende marker, så de danner vandløb, skriver biolog Kirsten Olrik i dette debatindlæg

Sider

Mest læste

  1. Kapløbet om at eje dansk jord er begyndt. Hvis ikke vi handler nu, er Danmark snart på udenlandske hænder, skriver Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, og Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, i dette debatindlæg
  2. EU’s grønne Fra jord til bord-strategi roses som »revolutionerende« af miljøorganisationer, men ses i landbrugsindustrien som »et frontalt angreb på landbruget«. Uden forbrugerne kan projektet ikke lykkes – og heller ikke uden et reduceret kødforbrug, mener Greenpeace
  3. Danmark importerer årligt godt én million ton soja, der bruges som foderprotein til svin og kyllinger. Men rundt om i verden skader sojaproduktion både miljø og klima. Heldigvis har danske forskere et grønnere alternativ klar: græsprotein. Det fortæller Morten Ambye-Jensen fra Aarhus Universitet om i ugens afsnit
  4. KRONIK: Hvis danske landmænd ophørte med at producere, ville nationalindkomsten i Danmark falde med ca. 3,5 procent. Dansk økonomi har overlevet langt større fald. Under krisen 2008-2009 faldt den f.eks. med cirka fem pct.
  5. Kødindustrien er hjemsted for udvikling af nye farlige virusser, der kan springe fra dyr til mennesker. Det er på tide at se i øjnene, at dyrevelfærd handler om at sikre vores egen overlevelse, skriver den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer og religionshistoriker Aaron S. Gross i dette debatindlæg
  6. Konventionelt landbrug er blevet stadig mere miljøvenligt over de seneste årtier. Det samme kan man ikke sige om økologisk landbrug, der snarere er præget af irrationalitet
  7. Årets uden tvivl langsomste danske film, Frelle Petersens ’Onkel’, fortæller med imponerende intensitet en historie, der er ekstremt lokalt forankret med lokale dialekttalende amatører i alle roller og ganske universel i sin tematik
  8. Min landsby bliver kvalt af gylle og dernæst af sprøjtemidler her i foråret. Jeg er mere bekymret for kemikaliedampe og miljøbelastning fra svinebrug end for corona. Den altødelæggende svineproduktion må omlægges, skriver landskabsarkitekt Ziff V. Hansen i dette debatindlæg