Emne

landbrug

Lad dig ikke snyde – økologisk landbrug er ikke godt for hverken klimaet eller naturen

Vi bruger milliarder af skattekroner på tilskud til økologisk landbrug, fordi vi er blevet duperet af fortællingen om en naturlig og klimavenlig produktion. Men i virkeligheden er økologerne lige så store klimasyndere som resten af landbruget, skriver Knud Haugmark i dette debatindlæg.

Hver tredje dag går et landbrug konkurs: »Det er hele ens eksistens, der er væk«

Da Henrik Ølgaard erklærede slægtsgården konkurs, måtte familien flytte ind i en campingvogn. Dette er anden og sidste del af historien om, hvordan det gik til, at landmanden mistede sin status i samfundet

Den nye EU-aftale kan gøre landbruget grønnere, men det er uvist, om Danmark griber muligheden

Med den nye EU-aftale får medlemslandene lov til at reservere en større del af landbrugsstøtten til grønne formål. Grøn ngo vil presse på, mens Landbrug & Fødevarer er bekymret. Det er uvist, hvor langt regeringen vil gå

I Holland kan de dyrke 90 kilo tomater om året på én kvadratmeter. Det er verdensrekord. Er det også fremtiden?

Snart er vi ti milliarder mennesker på kloden, og så skal der virkelig produceres noget mad. Holland mener selv, at de har en løsning: Højteknologiske drivhusbyer, hvor planter vokser i rockwool. På én kvadratmeter kan de dyrke 90 kilo tomater om året. Der er bare ét problem. De smager ikke af noget

Ny klimaaftale efterlader en tung byrde til transport og landbrug – som de ikke kan løfte

Det bliver nødvendigt at stramme den dugfriske klimaaftale op, indføre en høj CO2-afgift og inddrage befolkningen i adfærdsændringer, hvis klimamålet skal nås. For landbruget og transporten, som er de to sektorer, der endnu ikke er indgået en klimaaftale om, kan umuligt levere i nærheden af de over 16 millioner ton CO2, der mangler

Opkvalificering parkerer ikke ledige på skolebænken, det sikrer dem et godt job i fremtiden

Landbrugets arbejdsgivere vil ikke opkvalificere ledige. Når folk sidder på skolebænken, kan de jo ikke plukke jordbær, mistænker man dem i at tænke. Men uddannelse betaler sig – både på kort og lang sigt, skriver Søren Heisel og Peter K. Holm fra 3F i dette debatindlæg

Landbruget bør bryde fri af sin afhængighed af importeret fosfor

Det er godt, at Danmark og EU vil have mindre cadmium i fosforholdig gødning. Men roden til problemet er landbrugets afhængighed af importeret fosfor, skriver Helene Chéret, redaktør for Magasinet Grøn Omstilling, og Leif Bach Jørgensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling i denne kronik

Vi har behov for en ny folkebevægelse, hvor vi sammen investerer i vores fælles, danske jord

Kapløbet om at eje dansk jord er begyndt. Hvis ikke vi handler nu, er Danmark snart på udenlandske hænder, skriver Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, og Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, i dette debatindlæg

»Revolutionerende« EU-strategi for et grønnere landbrug møder stærk modstand – i landbruget

EU’s grønne Fra jord til bord-strategi roses som »revolutionerende« af miljøorganisationer, men ses i landbrugsindustrien som »et frontalt angreb på landbruget«. Uden forbrugerne kan projektet ikke lykkes – og heller ikke uden et reduceret kødforbrug, mener Greenpeace
Podcast

Græsprotein kan både gavne klima, regnskov og dansk natur

Danmark importerer årligt godt én million ton soja, der bruges som foderprotein til svin og kyllinger. Men rundt om i verden skader sojaproduktion både miljø og klima. Heldigvis har danske forskere et grønnere alternativ klar: græsprotein. Det fortæller Morten Ambye-Jensen fra Aarhus Universitet om i ugens afsnit

Sider

Mest læste

  1. Konventionelt landbrug er blevet stadig mere miljøvenligt over de seneste årtier. Det samme kan man ikke sige om økologisk landbrug, der snarere er præget af irrationalitet
  2. Hvad skal verden med begrebet om bæredygtig udvikling, hvis ikke det gælder for Nigeria?
  3. Verdens vandproblemer var i fokus ved Verdenskonferencen Stockholm Water Week, hvor opfinderen af begrebet 'virtuelt vand' blev hædret. Konceptet 'virtuelt vand' kan give et overblik over det skjulte vandforbrug i dagligdagen og måske få betydning for vores forbrugsmønstre
  4. Økologi er et ord, der strutter af sundhed og leder tanken hen på blomstrende enge. Men i virkeligheden er produktionsformen hverken god for miljøet eller for folkesundheden. Og værst af alt; med syv milliarder munde at mætte er økologi den sikre vej til tomme maver
  5. Kapløbet om at eje dansk jord er begyndt. Hvis ikke vi handler nu, er Danmark snart på udenlandske hænder, skriver Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, og Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, i dette debatindlæg
  6. KRONIK: Hvis danske landmænd ophørte med at producere, ville nationalindkomsten i Danmark falde med ca. 3,5 procent. Dansk økonomi har overlevet langt større fald. Under krisen 2008-2009 faldt den f.eks. med cirka fem pct.
  7. Den økologiske slagtekylling vokser langsommere og kan gå ude i det fri, mens den danske konventionelle slagtekylling ifølge forsker er mere klimavenlig, da den vokser hurtigere, har mindre plads og får mindre foder. Det er et dilemma, for hvad gør så den oplyste forbruger? Information er taget på landet for at undersøge forholdene for de danske slagtekyllinger
  8. Min landsby bliver kvalt af gylle og dernæst af sprøjtemidler her i foråret. Jeg er mere bekymret for kemikaliedampe og miljøbelastning fra svinebrug end for corona. Den altødelæggende svineproduktion må omlægges, skriver landskabsarkitekt Ziff V. Hansen i dette debatindlæg