Emne

landbrug

Konventionelle landmænd lugter nemme penge i økologi

Det er snarere et ønske om økonomi end om økologi, når konventionelle landmænd pludselig ønsker at omlægge deres landbrug til at være økologiske. Men i sidste ende kan det resultere i et tilbageskridt for den økologiske tanke

Cepos: Lave fødevarepriser for borgere er bedre end profit hos landmænd

Prisen på svin er efter et højt niveau i 2017 faldet i en sådan grad, at det vil give landmænd underskud. Det er positivt for forbrugerne, som vil opleve en højere købekraft, siger Cepos. På trods af prisfaldet er der ingen tegn på dyb krise, understreger Landbrug og Fødevarer

Også svampemidler truer de sårbare bier

Sprøjtemidler mod svampeangreb i afgrøder kan sammen med parasitter udgøre en giftig cocktail for humlebier, viser ny forskning

Konventionel svineproducent: ’Halekupering er lidt et selvskabt problem’

Svineproducent Kenneth Øster er bange for, at hans grise begynder at bide halerne af hinanden, hvis han stopper med at kupere deres haler. Han efterlyser derfor et alternativ. Det repræsenterer økolog Jesper Adler, der mener, at det hele i sidste ende er et spørgsmål om penge

Esben Lundes tiltag mod halekupering møder opbakning fra flere kanter

Fødevarestyrelsens nuværende kontrol med svineproducenterne er utilstrækkelig, mener fødevareminister Esben Lunde Larsen, der i sidste uge annoncerede, at han vil skærpe tilsynet med halekupering. Politikere fra både rød og blå blok hilser tiltaget velkomment, men vil se de nærmere detaljer, før de tør tro på, at det får en effekt
Halekupering

Svenske grise har krølle på halen. Til gengæld er de for dyre til eksport

Mattias Espert fra Skåne har intet behov for at halekupere sine grise. Det er også forbudt i Sverige, hvor ringe dyrevelfærd har fået flere supermarkeder til at boycotte dansk svinekød. Men de svenske krav gør det umuligt at konkurrere med danskerne, fortæller svineproducenten

Vi har gjort bierne fortræd

Med hjerner som knappenålshoveder har de små bestøvere været her på planeten meget længere end os og formået at skabe superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme. Det er blevet forudsætningen for en stor del af dagens globale fødevareproduktion. Nu er vi systematisk ved at undergrave biernes overlevelsesmuligheder

Merkel står svækket efter landbrugsministers opsigtsvækkende enegang i Roundup-sag

Den tyske landbrugsministers enegang i EU-afstemning om glyfosat er et politisk magtspil for åbent tæppe. CSU og landbruget styrkes, mens Merkel står svækket tilbage over for et slagent SPD, der i regeringsforhandlingerne vil tage sig dyrt betalt for CSU-ministerens faux pas

Vores mad har et enormt klimaaftryk. Men er det fødevaregiganternes ansvar – eller vores eget?

De multinationale fødevarekoncerner belaster klimaet i så høj grad, at de sammenlignes med olieindustrien. Og de koncerner, der laver vores mad, stimulerer forbrugerne til at træffe klimabelastende valg, mener fagfolk

EU-landene skændes så meget om Roundup, at kommissionen måske bliver nødt til at skære igennem

Det kan ende med, at EU-Kommissionen må træffe en administrativ afgørelse om sprøjtemidlet Roundups fremtid, fordi landene ikke kan blive enige. Men kommissionsformand Juncker vil ikke ende som sorteper med beslutningen, der uanset hvad vil skabe vrede

Sider

Mest læste

  1. Med hjerner som knappenålshoveder har de små bestøvere været her på planeten meget længere end os og formået at skabe superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme. Det er blevet forudsætningen for en stor del af dagens globale fødevareproduktion. Nu er vi systematisk ved at undergrave biernes overlevelsesmuligheder
  2. Mattias Espert fra Skåne har intet behov for at halekupere sine grise. Det er også forbudt i Sverige, hvor ringe dyrevelfærd har fået flere supermarkeder til at boycotte dansk svinekød. Men de svenske krav gør det umuligt at konkurrere med danskerne, fortæller svineproducenten
  3. Konventionelt landbrug er blevet stadig mere miljøvenligt over de seneste årtier. Det samme kan man ikke sige om økologisk landbrug, der snarere er præget af irrationalitet
  4. De multinationale fødevarekoncerner belaster klimaet i så høj grad, at de sammenlignes med olieindustrien. Og de koncerner, der laver vores mad, stimulerer forbrugerne til at træffe klimabelastende valg, mener fagfolk
  5. Sprøjtemidler mod svampeangreb i afgrøder kan sammen med parasitter udgøre en giftig cocktail for humlebier, viser ny forskning
  6. KRONIK: Hvis danske landmænd ophørte med at producere, ville nationalindkomsten i Danmark falde med ca. 3,5 procent. Dansk økonomi har overlevet langt større fald. Under krisen 2008-2009 faldt den f.eks. med cirka fem pct.
  7. Svineproducent Kenneth Øster er bange for, at hans grise begynder at bide halerne af hinanden, hvis han stopper med at kupere deres haler. Han efterlyser derfor et alternativ. Det repræsenterer økolog Jesper Adler, der mener, at det hele i sidste ende er et spørgsmål om penge
  8. Danskerne har kastet sig over byhaver, fødevarefællesskaber og kampagner mod madspild. Men kan de mange små projekter rundt om i landet medføre et skærpet fokus på, at der er noget galt med fødevareproduktionen?