Emne

lokale fødevarer

Fremtidens mad
14. maj 2022

Søren Gericke: »Hvis man ikke er inde i naturens univers, kan man ikke lave mad«

Kokken Søren Gericke har altid været forud for sin tid: Da han før alle andre insisterede på bæredygtige produkter fra lokale producenter – og da han for 40 år siden udsendte sit manifest ’Det genskabte køkken’ med et bud på, hvordan vi forbinder maden på tallerkenen med et liv, vi gerne vil leve. Et eventyr, en rockkoncert, en hyldest til producenterne, kalder han det i dag
Foden af en rabarber eller et kasseret kålblad til at pakke kyllingen ind med. Jeg brugte alt det, ingen andre brugte, fortæller Søren Gericke. For som han skrev i sit manifest: Når retten er færdig, skal køkkenet være ryddet.
Stambord
9. oktober 2021

Kartoflen er meget mere end den barndomsven, du ikke længere vil ses med

Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige
Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige
Leder
24. september 2021

Rema 1000 udfaser frugt og grønt transporteret med fly. Det betyder måske ikke det store, men det gør deres begrundelse

Supermarkedskæden Rema 1000 vil ikke længere sælge frugt og grønt fragtet med fly. Den beslutning viser vejen mod et moralsk princip for hele detailhandlen
Supermarkedskæden Rema 1000 meddelte for nylig, at den ikke længere vil sælge frugt og grønt, som er fragtet med fly, men i stedet vil erstatte dem med lokaltproducerede varer og varer transporteret med lastbil eller skib.
Kronik
5. juli 2021

Som danske landmænd er vi en del af løsningen på klimakrisen

I landbruget vil vi hverken udråbes som klimahelte eller klimasyndere. Men når kloden vokser med to milliarder mennesker indtil 2050, er spørgsmålet: Hvem skal producere fødevarer til dem? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller klimaeffektive landmænd i Danmark? Det skal vi, skriver tre landmænd fra Vestjyllands Andel i dette debatindlæg
Hvem der skal producere fødevarerne til verdens stigende befolkning? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller de klimaansvarlige landmænd i Danmark, spørger tre landmænd i denne kronik.
Baggrund
27. juni 2018

Hvorfor står en mand med en ph.d.-grad op kl. 5.30 for at dyrke grøntsager til andre?

Den belgiske region Flandern er en af Europas tættest bebyggede og tættest befolkede, men appetitten på lokalt dyrkede økologiske grøntssager, man selv skal høste hos bonden, er umættelig
En rødbedehøster kører over en mark i Flandern. I den nordlige egn i Belgien er der begyndt at opstå en masse lokale, økologiske landbrug.
Feature
16. august 2017

Der er ingen, der siger, det skal være sjovt at bygge et bæredygtigt paradis

Bag drømmen om at skabe et selvstændigt, bæredygtigt samfund, lurer hårdt, ulige fordelt arbejde, uenigheder med naboen og udbrændthed. Lokale initiativer kan være knap så romantiske, som de forekommer, siger beboerne på den skotske ø Gigha, 15 år efter de blev selvejende
Bag drømmen om at skabe et selvstændigt, bæredygtigt samfund, lurer hårdt, ulige fordelt arbejde, uenigheder med naboen og udbrændthed. Lokale initiativer kan være knap så romantiske, som de forekommer, siger beboerne på den skotske ø Gigha, 15 år efter de blev selvejende
Nyhed
28. september 2016

Danskerne spiser stadigt flere lokale fødevarer

Flere danskere vil have lokalt producerede fødevarer. Men er det et marked, der kan redde dele af det trængte danske landbrug?
Der er stadigt et stort potentiale i den lokale fortælling om økologisk producerede varer. Som på Birkemosegaard, der er et biodynamisk landbrug ved Sjællands Odde, der leverer grøntsager til mange af de hotte restauranter i København.
  • Fremtidens mad
    14. maj 2022

    Søren Gericke: »Hvis man ikke er inde i naturens univers, kan man ikke lave mad«

    Kokken Søren Gericke har altid været forud for sin tid: Da han før alle andre insisterede på bæredygtige produkter fra lokale producenter – og da han for 40 år siden udsendte sit manifest ’Det genskabte køkken’ med et bud på, hvordan vi forbinder maden på tallerkenen med et liv, vi gerne vil leve. Et eventyr, en rockkoncert, en hyldest til producenterne, kalder han det i dag
    Foden af en rabarber eller et kasseret kålblad til at pakke kyllingen ind med. Jeg brugte alt det, ingen andre brugte, fortæller Søren Gericke. For som han skrev i sit manifest: Når retten er færdig, skal køkkenet være ryddet.
  • Nyhed
    28. september 2016

    Danskerne spiser stadigt flere lokale fødevarer

    Flere danskere vil have lokalt producerede fødevarer. Men er det et marked, der kan redde dele af det trængte danske landbrug?
    Der er stadigt et stort potentiale i den lokale fortælling om økologisk producerede varer. Som på Birkemosegaard, der er et biodynamisk landbrug ved Sjællands Odde, der leverer grøntsager til mange af de hotte restauranter i København.
  • Feature
    16. august 2017

    Der er ingen, der siger, det skal være sjovt at bygge et bæredygtigt paradis

    Bag drømmen om at skabe et selvstændigt, bæredygtigt samfund, lurer hårdt, ulige fordelt arbejde, uenigheder med naboen og udbrændthed. Lokale initiativer kan være knap så romantiske, som de forekommer, siger beboerne på den skotske ø Gigha, 15 år efter de blev selvejende
    Bag drømmen om at skabe et selvstændigt, bæredygtigt samfund, lurer hårdt, ulige fordelt arbejde, uenigheder med naboen og udbrændthed. Lokale initiativer kan være knap så romantiske, som de forekommer, siger beboerne på den skotske ø Gigha, 15 år efter de blev selvejende
  • Kronik
    5. juli 2021

    Som danske landmænd er vi en del af løsningen på klimakrisen

    I landbruget vil vi hverken udråbes som klimahelte eller klimasyndere. Men når kloden vokser med to milliarder mennesker indtil 2050, er spørgsmålet: Hvem skal producere fødevarer til dem? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller klimaeffektive landmænd i Danmark? Det skal vi, skriver tre landmænd fra Vestjyllands Andel i dette debatindlæg
    Hvem der skal producere fødevarerne til verdens stigende befolkning? Et klimamæssigt udviklingsland? Eller de klimaansvarlige landmænd i Danmark, spørger tre landmænd i denne kronik.