Emne

mad og drikke

Brevkassen: Hjælp! Jeg har startet en madklub

Rådvild, København

'Ved at spise risalamande kunne det frankofile borgerskab distancere sig fra de lavere klassers julemiddag'

Det velbjærgede borgerskab spiste risalamande til dessert, mens bønderne spiste grød til forret, så det kostbare julekød kunne strække lidt længere. Sådan var det i hvert fald engang, forklarer madhistorier Caroline Nyvang

Sådan kommer en vegetar gennem julen: Masser af nøddepostej og dumme spørgsmål

Julen er kødædernes fest. Men hvordan klarer man sig gennem alle julefrokosterne, hvis ikke man spiser kød? Simone Bæk Engelhardt er folkeskolelærer og har været vegetar i otte år, fordi hun synes, det er synd for dyrene. Her stiller vi hende alle de dumme spørgsmål, en vegetar kan få i julen. Så behøver du ikke

Mavefornemmelsen: »Det bliver hurtigt noget feinschmeckeri, når det kommer til mandelsorter«

Mandlen er en fast del af julens mad, men hvad er egentlig en god mandel? Og god marcipan? Og er det muligt at skære lidt ned på mandelproduktionens heftige vandforbrug? Vi har spurgt indkøbschef på Odense Marcipan, Lars Lembrecht

Mavefornemmelsen: Den kan virke lidt tør og melet i det

Det er kastanjesæson, og børnefamilier landet over laver kastanjedyr. Men derfra stopper kreativiteten. Danskerne ved nemlig ikke, hvad de rødbrune nødder ellers skal bruges til. Kastanjeentusiast og lektor emerita i historie fra SDU, Anne Bouchet, fortæller om kastanjen, som i Frankrig har en helt anden kulturhistorisk betydning
Mavefornemmelsen

Æblet er et symbol på skønhed og frugtbarhed og har været eftertragtet til alle tider

Den danske æblekultur går tilbage til 1100-tallet. Men i dag kan man kun få ganske få sorter i butikkerne. De har det tilfælles, at de er langtidsholdbare, røde, søde og fuldstændig uden historie. Det siger Per Kølster, der er æbleentusiast, ølbrygger og formand for Økologisk Landsforening

Grøn madplan: Sådan spiser du dig til et mindre CO2-aftryk

Vi giver dig en madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk

»Den filippinske mad kan være ret forfærdelig, hvis jeg skal være ærlig«

Søndag afholder non-profit organisationen MAD sit sjette symposium, ’Mind the gap’, der handler om, hvordan man globalt skaber en sundere og mere etisk madkultur. Gennem et to dages kursus i København med foredrag fra førende folk i madindustrien fra hele verden sættes der fokus på bæredygtigt landbrug, socialt iværksætteri, videnskab, sundhed og kreativitet. Vi har talt med den fransk-filippinske kok Tatiana Levha, der sidder i bestyrelsen hos MAD, og som sammen med sin søster driver restauranten Le Servan i Paris.
Gensplejsning

Forbrugerne er enige om at ville have det naturlige, men ikke om, hvad der er unaturligt

Naturlig mad har en massiv folkelig opbakning, og den politiske debat om genmodificerede fødevarer overser totalt, at borgerne nærer en frygt for unaturlig mad. Det viser et nyt studie af Jesper Lassen, som er professor på Københavns Universitet og har forsket i holdningerne til GMO-mad i 25 år

Blæksprutter er sund, velsmagende og klimavenlig mad

Ole G. Mouritsen er professor på Københavns Universitet og medforfatter til bogen ’Blæksprutterne kommer – spis dem’. Han mener, at blæksprutte er en klimavenlig, velsmagende og sund madressource, som vi slet ikke er gode nok til at udnytte i Danmark – selv om havene omkring os er fulde af dem

Sider

Mest læste

  1. Julen er kødædernes fest. Men hvordan klarer man sig gennem alle julefrokosterne, hvis ikke man spiser kød? Simone Bæk Engelhardt er folkeskolelærer og har været vegetar i otte år, fordi hun synes, det er synd for dyrene. Her stiller vi hende alle de dumme spørgsmål, en vegetar kan få i julen. Så behøver du ikke
  2. De små danske ægte kastanjer kan spises rå. De større importerede kastanjer skal ridses og ristes i ovnen eller koges
  3. Vi giver dig en madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk
  4. Slik skal være en kalejdoskopisk, syntetisk tur gennem kaninhullet. Ikke håndbrygget, økologisk og med smag af løvstikke og røget ingefær
  5. Hvert år dør 23 millioner mennesker i u-landene af beskidt vand - i et af de fattigste afrikanske lande, Malawi, har op mod 70 pct. af landbefolkningen ingen adgang til rent vand...
  6. Har højt proteinindhold og masser af fibre, er billige og er en meget anvendelig råvare. Kikærter har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt. De har en fast konsistens og koger ikke ud, men når de pureres til hummus bliver mosen meget fin og blød
  7. Kostvalget er et hidtil overset instrument i miljøbeskyttelse og af stor betydning for en bæredygtig fremtid. Grønne afgifter på bil og bolig - men ikke på bøf - er usmagelig dobbeltmoral
  8. FOIE GRAS er kejseren blandt konger inden for delikatesser. Mange tror fejlagtigt, at der er tale om gåseleverpostej. Det er der ikke, men om ren, fed lever fra and eller gås, typisk serveret i skiver på et leje af sky eller toast efter at være blevet let forarbejdet og efter f...