Emne

mad og drikke

»Man spiser skræmmende meget gris i Grønland«

Maden og råvarerne er en del af den grønlandske identitet og dermed også en vigtig brik i den politiske debat om selvstændighed. Derfor bør der også spises mindre gris og grillmad og mere moskus og fjeldsyre i Grønland, mener kok og kogebogsforfatter Jeppe Ejvind Nielsen, der bor i Kangerlussuaq

Folk

FOLK fra dagens avis
Mavefornemmelsen

»En cykelrytter kan også finde på at trøstespise«

Cykelryttere skal ramme den perfekte balance mellem at fylde masser af brændstof på og samtidig undgå at få for mange kalorier inden for lycraen, fortæller Hannah Grant, kogebogsforfatter og tidligere kok for blandt andet cykelholdet Tinkoff Saxo

Der er for lidt neonlys og rumrejse over slikproduktionen i dag

Slik skal være en kalejdoskopisk, syntetisk tur gennem kaninhullet. Ikke håndbrygget, økologisk og med smag af løvstikke og røget ingefær

Borsjtj er ikke russisk, men ruslandsk

Mad kan også være politisk i Rusland. Teen er blevet et symbol, og den kendte suppe borsjtj er noget af det, der forener ukrainerne og russerne midt i den strid, som også er et af hovedtemaerne i den russiske valgkamp. Ejer af Restaurant Rusland, Thomas Køhler, kommer her med sin opskrift på borsjtj

Vær ikke bange for kommen

Jeg er ikke en kommenpige. Jeg rocker i den frie verden. Det er ikke, fordi jeg er afvisende for altid. Jeg er bare ikke klar.

’Jeg spiste burger nummer to, mens jeg kiggede de slanke kvinder lige i øjnene’

Mad er en central del af komiker og kropsaktivist Sofie Hagens aktivisme. Hun går dog sjældent selv i køkkenet, men glæder sig over, at der ikke ses ned på færdigretter i England, hvor hun bor
En finne spiser

’Jeg var Finlands mest forhadte mand’

Han er formentligt den eneste finne, som ikke drikker kaffe. Han længes efter at spise røgede fisk i skoven med sin far, og han medgiver, at finner spiser hurtigt og i stilhed. Mød den finske patriot og madekspert Jaakko Nuutila

’Min første store madoplevelse var, da jeg fik abehjerne, som faktisk viste sig at være en rigtig fin smagsoplevelse’

Italien, Thailand, Havana eller Helsinki? Christian Gregersen, der netop har stået bag en trøffelfestival i Illum, København, er ikke i tvivl: Italiens delikatesser og duften af det thailandske køkken vil altid løbe med næseborenes opmærksomhed. Cuba og Finland er ikke uinteressante, men hvis maden er det vigtige, skal man vælge med smagsløgnene

Vi er, hvad vi spiser

Gastronomi er en vigtig del af kulturen, sproget og den enkeltes identitet, fortæller sociolingvist Martha Sif Karrebæk, der forsker i, hvordan vi taler om ‘dansk mad’ og hvad maden betyder for vores nationale og regionale selvopfattelse

Sider

Mest læste

  1. Slik skal være en kalejdoskopisk, syntetisk tur gennem kaninhullet. Ikke håndbrygget, økologisk og med smag af løvstikke og røget ingefær
  2. Alle har hørt om en dry martini. Mange har smagt den. Nogle kan ikke lide den. Men den er cocktailen to end all cocktails
  3. Det er at finde et ordentligt glas og gode, meget kolde og friske isterninger. Noget andet er at vælge både gin, tonicvand og eventuel anden form for krydring
  4. eventyr Der var engang en lille kanin, som besluttede, den ville være en giraf. "Jeg er træt af at være lille," sagde den lille kanin. "Nu vil jeg være stor, men jeg vil hverken være tyk eller farlig...
  5. Det er superrationelt at koge til flere dage. Selv om kogt kød er ikke trendy, så prøv at købe en høne eller en stor hane, kog den, og du har mad til 17 retter - mindst
  6. Har højt proteinindhold og masser af fibre, er billige og er en meget anvendelig råvare. Kikærter har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt. De har en fast konsistens og koger ikke ud, men når de pureres til hummus bliver mosen meget fin og blød
  7. Det er tid for masser af frisk stenbiderrogn
  8. Kostvalget er et hidtil overset instrument i miljøbeskyttelse og af stor betydning for en bæredygtig fremtid. Grønne afgifter på bil og bolig - men ikke på bøf - er usmagelig dobbeltmoral