Emne

mad og drikke

’Min første store madoplevelse var, da jeg fik abehjerne, som faktisk viste sig at være en rigtig fin smagsoplevelse’

Italien, Thailand, Havana eller Helsinki? Christian Gregersen, der netop har stået bag en trøffelfestival i Illum, København, er ikke i tvivl: Italiens delikatesser og duften af det thailandske køkken vil altid løbe med næseborenes opmærksomhed. Cuba og Finland er ikke uinteressante, men hvis maden er det vigtige, skal man vælge med smagsløgnene

Vi er, hvad vi spiser

Gastronomi er en vigtig del af kulturen, sproget og den enkeltes identitet, fortæller sociolingvist Martha Sif Karrebæk, der forsker i, hvordan vi taler om ‘dansk mad’ og hvad maden betyder for vores nationale og regionale selvopfattelse

Fake news om pølsevogne

Læserbrev

De røde spiser: Foie gras-feministerne vil have champagne til alle

Muneeza Rosendahl, talskvinde for partiet Feministisk Initiativ, er vild med grønkål og har som sit motto, at champagne bør være for alle

Læser du bøger: Timm Vladimir

Bagedyst-vært Timm Vladimir læser om aftenen, men stort set kun kogebøger og altid fra ende til anden som en roman
De røde spiser

Khaterah Parwani: ’Jeg kan godt lægge billeder op af etniske madretter. Det er politisk motiveret’

Debattør og leder af ExitMentor Khaterah Parwani bruger mad som kulturpolitisk oplysningsprojekt til danskerne. Privat elsker hun junkfood, hader alt det snobbede ved venstrefløjens mad, men elsker alt det lavpraktiske, hvor alle kan være med

De røde spiser: Verden går jo ikke under af, at du spiser noget lidt forbudt én gang

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, finder det fjollet, når Mette Frederiksen i interview efter interview nævner ’proletariske’ livretter for at lyde folkelig. Og så er hans værste venstreorienterede madoplevelse, da han fik gelé til dessert på kursus med Dansk Kommunistisk Ungdom i DDR

De røde spiser: ’Det er klart, at østers og champagne er for rige svin. Jeg kan lide begge dele’

Direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, mener, at ideologierne i dag flyder ud – det kan man også se på madkulturen, hvor både højre- og venstreorienterede f.eks. spiser økologisk. Ramskov spiser ikke truede dyr, men det smutter af og til med at holde en kødfri dag, og har han tømmermand, kan man finde ham på McDonald’s

Adam Price: ’Vi røde bryder os ikke om at indrømme, at vi drikker imperialisternes brune sukkervand’

Som barn spiste madmand og forfatter Adam Price resterne fra den jugoslaviske landsfader Titos bord. I dag kan han godt skamme sig over at drikke cola – men af og til redder et iskoldt glas ham fra undergangen

Mattias Tesfaye: ’Der er jo en årsag til, at Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola’

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger

Sider

Mest læste

  1. Det er at finde et ordentligt glas og gode, meget kolde og friske isterninger. Noget andet er at vælge både gin, tonicvand og eventuel anden form for krydring
  2. Alle har hørt om en dry martini. Mange har smagt den. Nogle kan ikke lide den. Men den er cocktailen to end all cocktails
  3. Det er superrationelt at koge til flere dage. Selv om kogt kød er ikke trendy, så prøv at købe en høne eller en stor hane, kog den, og du har mad til 17 retter - mindst
  4. De små danske ægte kastanjer kan spises rå. De større importerede kastanjer skal ridses og ristes i ovnen eller koges
  5. Hvert år dør 23 millioner mennesker i u-landene af beskidt vand - i et af de fattigste afrikanske lande, Malawi, har op mod 70 pct. af landbefolkningen ingen adgang til rent vand...
  6. Har højt proteinindhold og masser af fibre, er billige og er en meget anvendelig råvare. Kikærter har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt. De har en fast konsistens og koger ikke ud, men når de pureres til hummus bliver mosen meget fin og blød
  7. Debattør og leder af ExitMentor Khaterah Parwani bruger mad som kulturpolitisk oplysningsprojekt til danskerne. Privat elsker hun junkfood, hader alt det snobbede ved venstrefløjens mad, men elsker alt det lavpraktiske, hvor alle kan være med
  8. Serbernes mest elskede spiritus nyder et tvivlsomt ry — og det er synd, for genren gemmer på perler