Emne

madkultur

Det er på tide at gøre op med GMO-skepsissen, siger svensk filosof i ny bog

Den svenske filosof Henrik Lagerlund leverer i ny bog et manifest for den filosofiske foodie, der blandt andet opfordres til at lægge GMO-modstanden på hylden. Bogen er tankevækkende og engageret, men også lige vel individorienteret

Tupperware vækker mindelser om farmor og firserne. Men opgøret med madspild har givet skålene ny relevans

Født i efterkrigstidens gyldne år, ringforlovet med firsernes mikroovnskultur og udskammet af plastikfornægtere efter årtusindskiftet. Tupperware stod for det oprindelige opgør med madspild og brug-og-smid-væk-kulturen – det har givet de ikoniske beholdere ny aktualitet

Pølsevognen skal gøre op med traditioner og skodkød, hvis den skal overleve 100 år til

Pølsevognen er en gastronomisk institution, men der har aldrig været færre vogne på gaden end nu. Den originale danske streetfood fylder 100 år – spørgsmålet er, om den trænger til en opdatering

Danskerne går ind for et mindre kødforbrug, men deres madvaner er ikke fulgt med

Selv om danskerne i højere grad end tidligere har fået øjnene op for klimavenlig mad, spiser vi stadig meget store mængder kød. Det er ikke nok med kostråd og vejledning. Der er brug for politiske tiltag for at skabe den nødvendige udvikling, skriver Morten Wendler Jørgensen, Mikael Bellers Madsen og Clara Berg-Jensen i denne kronik

Test dig selv: Hvilket stykke smørrebrød er du?

Dybest set er vi alle et stykke smørrebrød. Mette Frederiksen er rugbrød med makrel i tomat, mayo og agurk. Inger Støjberg er lyst brød med pålægschokolade. Men hvilket stykke smørrebrød er du? Find svaret her

Madprogrammet ’Oraklet fra Fondue’ er venskabsporno til dem, der higer efter Simon Juls sjov og gravalvor

Multikreativ komiker Simon Jul har sammen med to venner lavet madhyggeudsendelserne ’Oraklet fra Fondue’, der dyrker den følsomme, sjove, kompetente og selvalvorlige livsstilsmand, hvis venskab man skal begære

Podcast: Fremtidens bæredygtige kød bliver måske til i et laboratorie

Det lyder måske som noget fra en science fiction-film, men det er faktisk lykkedes forskere at producere kød i et laboratorie. Det kan måske blive et alternativ til de hakkebøffer, der er så skadelige for klimaet, fortæller lektor Margrethe Therkildsen i denne uges afsnit af Den grønne løsning

Osteskolen: Den blå ost fra grottens dyb

Ligesom roquefort sætter punktum på ostebordet, afslutter vi vores serie om franske osteklassikere med blåskimmelosten over dem alle: roquefort – osten, der er intet mindre end et mirakel

Regeringen mangler mod. Der er ingen vej uden om mindre kød

Der er brug for en kulturændring, som vegetardage i de statslige kantiner vil kunne være med til at drive frem. Derfor er det ærgerligt, at regeringen trækker sit forslag om to ugentlige vegetardage tilbage

Den franske osteskole: Beaufort er en besværlig og vidunderlig kongeost

Beaufort er en ægte alpeost og resultatet af et liv i harmoni med årstiderne. Det lyder idyllisk, men at bakse 17.000 køer op og ned ad bjergene er hamrende besværligt

Sider

Mest læste

  1. Dybest set er vi alle et stykke smørrebrød. Mette Frederiksen er rugbrød med makrel i tomat, mayo og agurk. Inger Støjberg er lyst brød med pålægschokolade. Men hvilket stykke smørrebrød er du? Find svaret her
  2. Selv om danskerne i højere grad end tidligere har fået øjnene op for klimavenlig mad, spiser vi stadig meget store mængder kød. Det er ikke nok med kostråd og vejledning. Der er brug for politiske tiltag for at skabe den nødvendige udvikling, skriver Morten Wendler Jørgensen, Mikael Bellers Madsen og Clara Berg-Jensen i denne kronik
  3. Søndag afholder non-profit organisationen MAD sit sjette symposium, ’Mind the gap’, der handler om, hvordan man globalt skaber en sundere og mere etisk madkultur. Gennem et to dages kursus i København med foredrag fra førende folk i madindustrien fra hele verden sættes der fokus på bæredygtigt landbrug, socialt iværksætteri, videnskab, sundhed og kreativitet. Vi har talt med den fransk-filippinske kok Tatiana Levha, der sidder i bestyrelsen hos MAD, og som sammen med sin søster driver restauranten Le Servan i Paris.
  4. Da kurbogen ’Kernesund familie – Sådan!’ udkom i 2007, startede en bevægelse, der sønderbombede staten som sundhedsautoritet. Kun bevæbnet med egne erfaringer og professionel kommunikation angreb bevægelsen mælk, mel, sukker – og de professorer, der troede, at alle abonnerede på videnskab som en sandhed
  5. Ole G. Mouritsen er professor på Københavns Universitet og medforfatter til bogen ’Blæksprutterne kommer – spis dem’. Han mener, at blæksprutte er en klimavenlig, velsmagende og sund madressource, som vi slet ikke er gode nok til at udnytte i Danmark – selv om havene omkring os er fulde af dem
  6. Pörkölt er den sovsede version af Ungarns mest skattede nationalret, gullaschen. Det er en folkets ret. Ungarns frikadelle. Og så er den fuld af det allermest ungarske krydderi: paprika, fortæller ungarskfødte Tillike Jørgensen. Hun kan godt stemme til valget, men har ikke tænkt sig at gøre det
  7. Multikreativ komiker Simon Jul har sammen med to venner lavet madhyggeudsendelserne ’Oraklet fra Fondue’, der dyrker den følsomme, sjove, kompetente og selvalvorlige livsstilsmand, hvis venskab man skal begære
  8. Italien, Thailand, Havana eller Helsinki? Christian Gregersen, der netop har stået bag en trøffelfestival i Illum, København, er ikke i tvivl: Italiens delikatesser og duften af det thailandske køkken vil altid løbe med næseborenes opmærksomhed. Cuba og Finland er ikke uinteressante, men hvis maden er det vigtige, skal man vælge med smagsløgnene