Emne

madkultur

Citatquiz: Hvem sagde hvad om michelinstjerner og Radio 4 i uge 8?

Har du fulgt med i sidste uges brok, og hvem der sagde hvad? Test dig selv her

’Så længe dyrene har haft et godt liv’ er ikke et argument for at spise dyr, men for at lade være

Det er et af de mest brugte argumenter, kødspisere anvender. Men hvorfor i alverden tager man livet af et levende væsen, der lever et godt liv? Argumentet understreger i virkeligheden det modsatte: At dyrene fortjener at leve videre, skriver Rasit Ufuk Tas i dette debatindlæg

Brevkassen: Min kæreste er hele tiden på en ny kur eller motionsdille

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Hvert spørgsmål får to svar. Hvad stiller man som kæreste op, når ens partner er tabt for skiftende modediller inden for kost og motion?

Kødspisere er skyld i flere dyrs død end veganere

Et argument om udelukkende at spise kalv for dyrevelfærdens skyld overser, at de færreste lever af kød alene – og hvad kalve oftest spiser. En vegansk kost skåner flest dyr og er mest klimarigtig, skriver Alma Wibeck Senderovitz i dette debatindlæg

I 2020 vil jeg lave mere mad. Både for kulturarvens og min egen skyld

Jeg hader nytårsforsæt, men i år har jeg faktisk et. I 2020 vil jeg lave mere mad. Det skyldes både en tyngende fornemmelse af, at jeg er medansvarlig, hvis uerstattelig kulturarv går tabt i køkkenet. Men også, at jeg helt egoistisk tror, at kogekunsten vil gavne mig, skriver journalist Louise Schou Drivsholm i dette debatindlæg
Farvel til 10’erne

I 10’erne skulle osten være autentisk: »Morten Korch-historien – den sælger«

Hvis vi nogensinde har troet på Kærgården eller Den Gamle Fabrik, så er det slut nu. Autenticiteten skal være mere end et navn, den skal være ægte og have en historie. En af dem, der fortæller historier med sine produkter, er Ryon Petersen, 59, ejer af Elmegaarden, Danmarks mindste mejeri. Historien begyndte med bæredygtighed, økologi og dyrevelfærd
Farvel til 10’erne

Søren Wosny har anmeldt færdigmad i 11 år: »Jeg er ikke særligt imponeret over alt det nye dyre«

På ti år steg salget af færdigretter med næsten 80 procent i Danmark. Mad skal være nemt, hurtigt og lækkert, og derfor vælter vi os i måltidskasser, færdigblandede salater og økologisk daal på glas. 53-årige Søren Wosny, som driver bloggen Sofakartoflen, har anmeldt 300 færdigretter

Den røde vinskole: Tempranillo er tegneserieversionen af en spanioler-mand

1980’erne var tempranillodruens venstreorienterede storhedstid, hvor Irma forsynede alle akademikere med vin fra Rioja. De svinedyre vine til 1.500 kr. glasset tog borgerdyrene i cabrioletter sig af – og godt for det

Det røde flertal: Vi vil gøre det let for danskerne at spise bæredygtigt

Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise verden, at bæredygtigt mad er foreneligt med det gode liv. Derfor vil vi give danskerne bedre vejledning om bæredygtig mad, skriver fødevareminister Mogens Jensen og fødevareordførerne for Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet i dette fælles debatindlæg

Den røde vinskole: Carménère skal tøjles, så du ikke bliver pinlig

I denne uge parkerer vi klimabevidstheden for en stund. For nu skal det handle om den franske udbryderdrue carménère, som gav sin familie fuckfingeren og rejste mod varmere himmelstrøg i Chile, hvor den gav sig ud for at være sin tvilling, merlot

Sider

Mest læste

  1. Det er et af de mest brugte argumenter, kødspisere anvender. Men hvorfor i alverden tager man livet af et levende væsen, der lever et godt liv? Argumentet understreger i virkeligheden det modsatte: At dyrene fortjener at leve videre, skriver Rasit Ufuk Tas i dette debatindlæg
  2. Har du fulgt med i sidste uges brok, og hvem der sagde hvad? Test dig selv her
  3. Vi giver dig en klimavenlig madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk
  4. Da kurbogen ’Kernesund familie – Sådan!’ udkom i 2007, startede en bevægelse, der sønderbombede staten som sundhedsautoritet. Kun bevæbnet med egne erfaringer og professionel kommunikation angreb bevægelsen mælk, mel, sukker – og de professorer, der troede, at alle abonnerede på videnskab som en sandhed
  5. Søndag afholder non-profit organisationen MAD sit sjette symposium, ’Mind the gap’, der handler om, hvordan man globalt skaber en sundere og mere etisk madkultur. Gennem et to dages kursus i København med foredrag fra førende folk i madindustrien fra hele verden sættes der fokus på bæredygtigt landbrug, socialt iværksætteri, videnskab, sundhed og kreativitet. Vi har talt med den fransk-filippinske kok Tatiana Levha, der sidder i bestyrelsen hos MAD, og som sammen med sin søster driver restauranten Le Servan i Paris.
  6. Stenalderkost, ’low carb high fat’-diæter og stram vegansk disciplin. Et væld af mærkværdige kure vælter ind over os og lover sundhed, styrke og lange liv. Men selv om de tager afsæt i videnskaben, har de mere tilfælles med religion
  7. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Hvert spørgsmål får to svar. Hvad stiller man som kæreste op, når ens partner er tabt for skiftende modediller inden for kost og motion?
  8. På trods af Adams Vengs lyst til at nedgøre den danske kødproduktion, er jeg stadig af den opfattelse, at det giver god mening at vælge dansk kød, fordi det både er ressourceeffektivt og klimavenligt produceret