Emne

madkultur

Den røde vinskole: Carménère skal tøjles, så du ikke bliver pinlig

I denne uge parkerer vi klimabevidstheden for en stund. For nu skal det handle om den franske udbryderdrue carménère, som gav sin familie fuckfingeren og rejste mod varmere himmelstrøg i Chile, hvor den gav sig ud for at være sin tvilling, merlot

Den røde vinskole: Mourvèdre er til os, der elsker duften af egen prut

Mourvèdre kan smage af frisk kokasse, læder og våd dyrepels. Det lyder måske umiddelbart ikke så lækkert. Til gengæld kan man lære at holde rigtig meget af de hørmende, dyriske prutvine
Den røde vinskole

Grenache er som en nøgen, stærk kvinde, der giver pokker i intimbarbering

Højpandede vinsnobber har ikke så meget til overs for grenache. Men ski’ hul i det, for de vilde grenachevine passer perfekt til det grove franske landkøkken, som akademisk godtfolk har spist fra i årtier

Mad er ikke kunst. Det er et folkehåndværk, der er ved at forsvinde

Det at lave mad er et håndværk, og maden slutresultatet af veludført arbejde. Men håndværket trues af fastfood, takeaway og en akademisk tilgang, hvor mad åbenbart skal være kunst, skriver chefkok i Restaurationen i dette debatindlæg

Den røde vinskole: Som klimabevidst venstreorienteret bør du drikke syrah fra det nordlige Rhône

Velkommen til tredje lektion i Informations vinskole – det store oplysningsprojekt, der giver venstrefløjen rødvinen tilbage. I denne uge er turen kommet til syrah – en varmblodet fætter, som passer rigtigt godt til socialisternes hofret: simremad

I 1999 gjorde Jamie Olivers drengerøvede energi madlavning sexet – og i dag er mad kunst

Mad kan sagtens være kunst. Den tunge museumskunst er i krise, de største indsigter kommer lige nu fra gastronomien. For mig startede det hele med en læspende brite, som lige nu fejrer 20-års jubilæum

Det britiske køkken er et spejl af det gamle imperium – og en nøgle til at forstå briterne

Det at krydse grænser og gøre det fremmede til sit eget, er selve essensen i det britiske køkken – og for så vidt også i britiskhed

Georg Metz: Vi debatterer foie gras i vilden sky, mens menneskebørn sidder i usle lejre

Når fedtleveren vækker slumrende lidenskaber. Mennesker spiser dyr og spørger først, om dyrene lider, når der er mad nok

Kan god spaghetti redde verden?

Francesco Falaschi inviterer med ’Smagen af Toscana’ på ’feelgood’-tur til Italien med fokus på mad og ordentlig opførsel

Peter Kofod: »Vi spiser og værner om det, vi er vant til og altid har kendt«

Peter Kofod mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvad borgerne har hjemme i køleskabet. Men i offentligt regi er frikadeller og dansk madkultur helt rimelige identitetspolitiske anliggender

Sider

Mest læste

  1. Mourvèdre kan smage af frisk kokasse, læder og våd dyrepels. Det lyder måske umiddelbart ikke så lækkert. Til gengæld kan man lære at holde rigtig meget af de hørmende, dyriske prutvine
  2. Højpandede vinsnobber har ikke så meget til overs for grenache. Men ski’ hul i det, for de vilde grenachevine passer perfekt til det grove franske landkøkken, som akademisk godtfolk har spist fra i årtier
  3. I denne uge parkerer vi klimabevidstheden for en stund. For nu skal det handle om den franske udbryderdrue carménère, som gav sin familie fuckfingeren og rejste mod varmere himmelstrøg i Chile, hvor den gav sig ud for at være sin tvilling, merlot
  4. Velkommen til tredje lektion i Informations vinskole – det store oplysningsprojekt, der giver venstrefløjen rødvinen tilbage. I denne uge er turen kommet til syrah – en varmblodet fætter, som passer rigtigt godt til socialisternes hofret: simremad
  5. Vi giver dig en klimavenlig madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk
  6. Det at lave mad er et håndværk, og maden slutresultatet af veludført arbejde. Men håndværket trues af fastfood, takeaway og en akademisk tilgang, hvor mad åbenbart skal være kunst, skriver chefkok i Restaurationen i dette debatindlæg
  7. Da kurbogen ’Kernesund familie – Sådan!’ udkom i 2007, startede en bevægelse, der sønderbombede staten som sundhedsautoritet. Kun bevæbnet med egne erfaringer og professionel kommunikation angreb bevægelsen mælk, mel, sukker – og de professorer, der troede, at alle abonnerede på videnskab som en sandhed
  8. Søndag afholder non-profit organisationen MAD sit sjette symposium, ’Mind the gap’, der handler om, hvordan man globalt skaber en sundere og mere etisk madkultur. Gennem et to dages kursus i København med foredrag fra førende folk i madindustrien fra hele verden sættes der fokus på bæredygtigt landbrug, socialt iværksætteri, videnskab, sundhed og kreativitet. Vi har talt med den fransk-filippinske kok Tatiana Levha, der sidder i bestyrelsen hos MAD, og som sammen med sin søster driver restauranten Le Servan i Paris.