Emne

madkultur

Stambord
5. november 2022

Det vrimler ikke ligefrem med mellemøstlige provinsrestauranter. En eksileret vestjyde undersøger hvorfor

Alle stationsbyer med respekt for sig selv kan levere en ’kebabrulle’, men ellers er det småt med de mellemøstlige godter i provinsen. Hvorfor? Og hvor store er de gastronomiske forskelle egentlig i vores lille land?
Alle stationsbyer med respekt for sig selv kan levere en ’kebabrulle’, men ellers er det småt med de mellemøstlige godter i provinsen. Hvorfor? Og hvor store er de gastronomiske forskelle egentlig i vores lille land?
Stambord
22. oktober 2022

Velkommen til krisekøkkenet: Måske står efterkrigstidens madlavningstricks over for en renæssance

Bedstemors køkkenrutiner kan bruges til at håndtere vor tids kriser
Bedstemors køkkenrutiner kan bruges til at håndtere vor tids kriser
Stambord
15. oktober 2022

I valgkamp siger en ostemad mere end 1.000 ord

Meget af det, politikerne gerne vil fortælle vælgerne om sig selv, kan effektivt kommunikeres gennem en ret
Meget af det, politikerne gerne vil fortælle vælgerne om sig selv, kan effektivt kommunikeres gennem en ret
Stambord
8. oktober 2022

Retsina emmer af charterferie og hovedpine. Men den græske vin kan være en stor smagsoplevelse

Det er essensen af turistfælde, og det meste er elendigt. Alligevel er den græske retsina ved at blive moderne igen. Men kan man tale om terroir og druekarakter, når et tilsætningsstof har fået vinen til at smage af håndbold?
Det er essensen af turistfælde, og det meste er elendigt. Alligevel er den græske retsina ved at blive moderne igen. Men kan man tale om terroir og druekarakter, når et tilsætningsstof har fået vinen til at smage af håndbold?
Anmeldelse
30. september 2022

En østers på et barokmaleri er ikke bare en østers

Gl. Holtegaard viser for tiden, hvordan det universelle tema mad udfoldes i barok- og ny dansk samtidskunst. Forfatter Kristina Nya Glaffey anmelder her udstillingen og beretter om en sociologiprofessors udlægning af madens mange betydninger
Pieter Claesz: ’Opstilling med skinke’ (1625).
Stambord
17. september 2022

Historien om Bordeaux er en vinøs forfaldshistorie. Men måske er genfødslen på vej

Engang var Bordeaux vinverdenens absolutte epicentrum. I dag skal man grave dybt i vinkortet på mange restauranter for at finde noget, der bare lugter lidt af Château
Engang var Bordeaux vinverdenens absolutte epicentrum. I dag skal man grave dybt i vinkortet på mange restauranter for at finde noget, der bare lugter lidt af Château
Stambord
10. september 2022

Klimakrisen kalder på kødløs charcuteri. Udfordringen er at få rødbedeskinken til at smage godt

Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven
Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven
Kulturanbefaling
2. september 2022

Ugens anbefalinger: Vidunderbarnet Donald Glover byder på historiens måske bedste tv-afsnit

Tv-historiens måske bedste sæsonåbner, 50 år gamle billeder fra rummet i nye farver, en ny muteret musikgenre, der er på vej til at overtage verdensherredømmet, og en lydbog og dokumentarfilm om en fascinerende kok. Vi anbefaler det hele
I tredje sæson af Atlanta genskaber Donald Glover den virkelige historie om en sort dreng, Devonte Hart, der blev adopteret af to hvide kvinder. I serien hedder han Loquareeous og spilles af Christopher Farrar på billedet.
Stambord
27. august 2022

Tillykke til spam: Verdens mest berømte og berygtede dåsekød fylder 85 år

Den lyserøde, bævrende masse har ændret status fra inferiør krigsmad i et forarmet Europa til et næsten kultagtigt indslag i flere moderne asiatiske køkkener
Den lyserøde, bævrende masse har ændret status fra inferiør krigsmad i et forarmet Europa til et næsten kultagtigt indslag i flere moderne asiatiske køkkener
Kommentar
28. juli 2022

Vi må ikke reducere klimapolitiske kampe til identitetspolitik om madvaner

Hvis venstrefløjen skal vinde et kommende klimavalg, må den ikke lade klimapolitikken blive til en identitetspolitisk kamp mellem land og by. For problemet er ikke tømreren i Jylland eller journalisten i København, men direktørerne og eksportvirksomhederne
Forfatter og journalist Lars Olsen har gennem en årrække været en af Socialdemokratiets store ideologiske inspirationskilder, skriver Eskil Halberg i denne kommentar. Her er Olsen (i midten) til regeringskonference i Fredericia.

Sider