Emne

madspild

Mangel på mad truer nyligt ledige i USA, mens et overskudsbjerg af fødevarer fordærves

Fødevarebanker er sat på en prøve i forbindelse med den voksende efterspørgsel på madvarer fra nødstedte familier. Nogle steder er behovet fordoblet. Det skorter ikke på donationer, men det kniber med at skaffe alle fødevarer på grund af knaphed

Bæredygtig mad er en rettighed, ikke bare en vare. Derfor har vi brug for et nyt ord

’Madsuverænitet’ er princippet om, at alle har ret til mad, der er bæredygtigt produceret. Det er et alternativ til forbrugersamfundets vanvid og kan hjælpe os med at sætte ord på uretfærdighederne i madproduktionen, skriver miljø- og klimaaktivist Ida Østergaard Breddam i dette debatindlæg

Ugens klimaråd: »Spis en bolle, inden du køber ind«

Den globale fødevareproduktion er den tredjestørste CO2-udleder, og en tredjedel af al verdens mad går til spilde. At få styr på sit madspild er en af de mest smertefri måder at sænke sit personlige klimaaftryk, siger madspildsekspert Selina Juul

Vi skal have færre friskvarer på hylderne i supermarkederne

Datomærkninger, der fortæller forbrugeren, at han også kan spise maden efter udløbsdatoen, batter ikke i bæredygtighedens store billede. Problemet er strukturelt – vi er blevet forvænt til altid at kunne vælge en friskere vare, mener cand.mag. i filosofi Robert Holmquist i dette debatindlæg

Det store madspild sker ikke i hjemmet – men hos producenterne

Størstedelen af verdens madspild sker i forbindelse med virksomhedernes produktion og håndtering af fødevarer, konstaterer ny rapport, som er udkommet i dagene op til World Food Summit i København

Gør doggybaggen obligatorisk

Læserbrev

Flere fattige danskere får gratis mad på Facebook

Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?

Er fryseren blevet sidste stop inden skraldespanden?

Næsten hver anden dansker har UFO’er liggende i fryseren. Vi narrer os selv til at tro, vi er gode, ved at fryse madrester ned – blot for at smide dem ud et år senere.

En dråbe i plastikhavet

Skal bananer, som fra naturens side har en naturlig indpakning, pakkes ind i plastik? Det mener nogle forskere. Alt imens emballagefri supermarkeder så småt vinder frem.

’Bedst før’ betyder ikke ’værst efter’

Vidste du at knækbrød, konserves, pasta, ris, mysli, gryn, tørrede bønner, linser, ærter, ketchup, chilisovs, salt, slik, chokolade, marmelade, krydderier, olie, yoghurt og skyr sagtens kan spises, selv om holdbarhedsdatoen er udløbet?

Sider

Mest læste

  1. Fødevarebanker er sat på en prøve i forbindelse med den voksende efterspørgsel på madvarer fra nødstedte familier. Nogle steder er behovet fordoblet. Det skorter ikke på donationer, men det kniber med at skaffe alle fødevarer på grund af knaphed
  2. Jeg skralder. Eller er med det mere poetiske engelske udtryk en ’dumpster diver’. Det vil sige, at jeg cykler rundt i mit mondæne kvarter på Østerbro og ’dykker ned’ i skraldespande fra supermarkeder og bagerbutikker
  3. Danmark er blevet kåret til Europas førende land til at bekæmpe madspild. På fem år er Danmarks madspild reduceret med 25 pct.
  4. Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?
  5. ’Madsuverænitet’ er princippet om, at alle har ret til mad, der er bæredygtigt produceret. Det er et alternativ til forbrugersamfundets vanvid og kan hjælpe os med at sætte ord på uretfærdighederne i madproduktionen, skriver miljø- og klimaaktivist Ida Østergaard Breddam i dette debatindlæg
  6. Næsten hver anden dansker har UFO’er liggende i fryseren. Vi narrer os selv til at tro, vi er gode, ved at fryse madrester ned – blot for at smide dem ud et år senere.
  7. Størstedelen af verdens madspild sker i forbindelse med virksomhedernes produktion og håndtering af fødevarer, konstaterer ny rapport, som er udkommet i dagene op til World Food Summit i København
  8. Vi smider hvert år mere end en halv million ton spiselig mad ud. Det har en række organisationer, bevægelser og virksomheder besluttet at gøre noget ved